Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Αντιθέσεις
Στην Αθήνα ξηλώνεται όλη η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων για να παταχθούν τα φαινόμενα χρηματισμού κατά την εκταμίευση επιχορηγήσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις. Και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις επιχορηγήσεις (Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης), όχι μόνο δεν ακούγονται τέτοιες αμαρτωλές ιστορίες, αλλά αντίθετα οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι της υπηρεσίας στεγάζονται σε ένα ασυντήρητο κτήριο στη οδό Καβέτσου, με διαλυμένες καρέκλες και άθλιους φωριαμούς γεμάτους χαρτομάνι.
Κύριε Περιφερειάρχη, δεν είπαμε να δώσετε και bonus ευσυνειδησίας, αλλά μήπως να καλυτερεύατε τις συνθήκες εργασίας τους;
Σ.ΜΠΑ

Πότε οι εκλογές;

Το πότε θα διαλυθεί η Βουλή διερωτούνται πάρα πολλοί. Χθες το μεσημέρι, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου οι πληροφορίες ήθελαν η Βουλή να κλείνει οριστικά στις 6 Απριλίου. Κάτι που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνουν εκλογές είτε στις 29 Απριλίου είτε στις 6 Μαΐου. Στην πρώτη περίπτωση, τηρείται η ελάχιστη προθεσμία των 23 ημερών και στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έναν πλήρη μήνα ως τις εκλογές.
Αναμένουμε την επιβεβαίωση της πληροφορίας.
Ν.Μ.

Το πάρτυ συνεχίζεται

Τσιγγάνοι ή άλλοι «φίλοι» των μετάλλων μπήκαν στην αυλή ενός συνεργείου αυτοκινήτων στην Παγανή, προχθές το βράδυ, παίρνοντας από εκεί διάφορα ανταλλακτικά. Χθες, όταν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου διαπίστωσε την κλοπή, τηλεφώνησε στην Ασφάλεια για να καταγγείλει το γεγονός. Η απάντηση που πήρε ήταν να βάλει προβολείς και ένα συναγερμό για μην ξαναπέσει θύμα κλοπής.
Όσον αφορά στα κλοπιμαία αντικείμενα και τη φύλαξη της περιοχής, δεν υπήρξε καμμία απάντηση.
Ν.Μ.

Μόλις 48 ώρες

Την αναστολή της απεργίας των ναυτεργατών αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Π.Ν.Ο. χθες το απόγευμα. Από σήμερα, στις 6 το πρωί, τα πλοία θα έλυναν τους κάβους και θα άρχιζαν να πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εννέα μέλη τού Δ.Σ. τής Π.Ν.Ο. ψήφισαν κατά της συνέχισης της απεργίας, πέντε υπέρ και ένα λευκό. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Π.Ν.Ο. με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, που έγινε κατόπιν πρόσκλησής της σε μια ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Ν.Μ.

Επιτέλους…

Από πέρυσι τον Ιούνιο ξεκίνησε η διαδικασία, έφτασε το τέλος του χρόνου και δεν είχαν εγκριθεί, και απ’ τα τέλη του Δεκέμβρη τού 2011 μόλις χθες το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε τις 641 θέσεις της κοινωφελούς εργασίας που αφορούν στους δήμους και σε άλλους φορείς του Νομού Λέσβου, οι οποίες και αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα απ’ την «Ηλιακτίδα».
Και αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του αντιδημάρχου Γιάννη Τσακίρη, είναι πολύ πιθανόν έως και την Παρασκευή να βγει η προκήρυξη που αφορά στις θέσεις του Δήμου Λέσβου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, στην κυριολεξία.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκήπου, χτες, στις εγκαταστάσεις τού «Ε». Μαζί με τους δασκάλους τους, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου «γεννιέται» η εφημερίδα και ενημερώθηκαν για τα στάδια από τα οποία περνάει, από την εύρεση των θεμάτων μέχρι την τελική εκτύπωση των φύλλων. Κάθε επίσκεψη σχολείου στο «Ε» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εμάς, και σίγουρα είναι και πολύ μεγάλη ευχάριστη.

Τι τρέχει με το νερό…

Με επιστολή του προς το δήμαρχο Λέσβου, ο Παντελής Πατερέλλης ζητά να υπάρξει ενημέρωση-συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της ποιότητας του νερού. Όπως τονίζει ο ίδιος, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληψίας πόσιμου νερού από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων για τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Καλλονής, Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου κ.ά., προκύπτει ότι παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των παραμετρικών τιμών. Πράγμα που σημαίνει ότι το πόσιμο νερό στις παραπάνω περιοχές δεν είναι κατάλληλο.».
Ο δημοτικός σύμβουλος δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των αναλύσεων στις οποίες και διαπιστώνεται η ακαταλληλότητα του νερού, προειδοποιεί όμως εμμέσως τους κατοίκους να προσέχουν.

… στο μισό νησί;
Στην ίδια επιστολή του, ο κ. Πατερέλλης αναφέρει: «Επειδή έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα γαστρεντερίτιδας, όχι μόνο στις εν λόγω Δημοτικές Ενότητες αλλά και σε πολλές άλλες, και επειδή θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης είναι υγιεινό και καθαρό, ρωτάμε αν φροντίζετε για τη σωστή χλωρίωσή του και αν το παρακολουθείτε εργαστηριακά σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νησιού.»
Θα περιμένουμε, τόσο απ’ τον κ. Πατερέλλη, αλλά κυρίως απ’ τη δημοτική αρχή, με σαφή στοιχεία, και για τις μικροβιολογικές εξετάσεις, να ξεκαθαρίσουν τι τρέχει, αν κάτι τρέχει με το νερό. Η τουριστική περίοδος ανοίγει, και το μόνο που μας λείπει είναι να «πάσχει» και η ποιότητα του νερού.
Όπως κι αν έχει, το θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού θέλει εν γένει ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του και σαφείς απαντήσεις στα όποια ερωτήματα γεννώνται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Της λακκούβας!

Ο δρόμος για το Νοσοκομείο, που δεν έμελλε να ασφαλτοστρωθεί με χρηματοδότηση απ’ τη ΣΑΤΑ - παρά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από πέρυσι το καλοκαίρι -, αποτελεί δείγμα τυπικό των φθορών που παρουσιάζουν πάρα πολλοί δρόμοι σε όλη τη Λέσβο.
Κάθε μέτρο και λακκούβα, κάθε πόντος και εξόγκωμα, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα, αλλά ιδίως τα μηχανάκια, να εξαναγκάζονται σε ασταμάτητα… σλάλομ αποφυγής των προβληματικών σημείων.
Μερικά κυβικά άσφαλτος, δυο εργάτες κι ένα φορτηγό είναι παραπάνω από αρκετά για να κλείσουν αμέτρητες λακκούβες σε πολλά προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου, και μάλιστα με ελάχιστο κόστος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί διαφορετικότητας  
«Μπορεί να υπάρξει ρατσισμός ανάμεσα στα λουλούδια; Ποιος ξέρει; Κάθε λουλούδι είναι διαφορετικό, πολύχρωμο, κοντό, χοντρό, καμαρωτό, ανοιχτό, κλειστό, όμως κάθε λουλούδι προσφέρει τη δική του ομορφιά στο περιβάλλον. Έτσι και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κρύβει μια ομορφιά μέσα του, σαν τα λουλούδια. Κάθε άνθρωπος προσφέρει τη δική του ομορφιά, τη δική του διαφορετικότητα. Τι θα ήταν ο κόσμος αν έμοιαζαν όλοι μεταξύ τους; Κοίταξε βαθιά μέσα σου σαν τα λουλούδια και βρες τη δικιά σου ομορφιά, αυτό που εσύ πιστεύεις. Μην αφήνεις τους άλλους να σε κρίνουν.»Περί διαφορετικότητας (2)

Αυτά γράφει η όλο νόημα ζωγραφιά της μαθήτριας της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Μόριας Δέσποινας Μανδαλοπούλου. Με αφορμή το θέμα του ρατσισμού, ζωγράφισε όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές της το δικό της σχέδιο και το εμπλούτισε με λόγια που η ίδια πιστεύει. Μπράβο στη μαθήτρια, αλλά και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση, για τα μηνύματα που έδωσαν.
Β.Χρ.

Μεσολάβηση…

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ο Κώστας Μουτζούρης βρισκόταν στη Λήμνο, επικοινώνησε μαζί του ο Στρατής Κυρατζής ζητώντας τη μεσολάβησή του για να κλειστεί ραντεβού με τη Ν.Δ.. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο κ. Μουτζούρης όντως επικοινώνησε με το Χρήστο Σταϊκούρα, οριστικοποιώντας το χθεσινό ραντεβού των τοπικών φορέων μαζί του, με θέμα τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.

… και παρέμβαση

Όμως, για το ίδιο θέμα έγινε παρέμβαση και απ’ το Γιάννη Γιαννέλλη, που χθες βρισκόταν στην Αθήνα, στα γραφεία τής Ν.Δ., και ζήτησε απ’ τον κ. Σταϊκούρα να δει θετικά το θέμα και να στηρίξει το κόμμα τη Συνεταιριστική Τράπεζα.
Μετά απ’ αυτά, ήταν περίπου προφανές τι θέση επρόκειτο να κρατήσει η Ν.Δ. στη συνάντηση με τους τοπικούς φορείς.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πανεπιστήμιο και έρευνα

Στο ποσοστό τού 3% έως 5% της παγκόσμιας κατάταξης 20.372 ιδρυμάτων όσον αφορά στο ερευνητικό τους έργο που εμφανίζεται στο διαδίκτυο, αλλά και σε εξωτερικές συνδέσεις που οδηγούν σε αυτό, εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με την κατάταξη που έγινε φέτος από τον αρμόδιο φορέα. Πέρα από αυτό, είναι το έβδομο μεταξύ των 23 ελληνικών ΑΕΙ που ταξινομούνται, σε σύνολο 64 συνολικά ελληνικών ιδρυμάτων και δομών.

Πανεπιστήμιο και έρευνα (2)
Να σημειωθεί πως η κατάταξή του έχει ανέλθει σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, κάτι που σύμφωνα με την πρυτανική αρχή δείχνει την αυξανόμενη παραγωγή σημαντικού επιστημονικού έργου από την ακαδημαϊκή του κοινότητα. Τονίζεται, μάλιστα, πως το σύνολο των πανεπιστημίων που κατατάσσονται στο 1%, το 5% ή το 10%, αναφέρονται σε χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ και πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση ανά φοιτητή. Κάτι που δείχνει πως, για ένα περιφερειακό ελληνικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο.
Β.Χρ.

Ταλαιπωρία

Ο δρόμος προς τον Άνω Χάλικα, στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου, είναι κλειστός για πάνω από μια βδομάδα για έργα τοποθέτησης δικτύων. Για τα αυτοκίνητα που αναγκάζονται να κάνουν κύκλο από την εκκλησία της Χρυσομαλλούσας, θα έλεγε κανείς πως είναι μικρό το κακό. Όμως το κλείσιμο του δρόμου σημαίνει ότι η γειτονιά έμεινε και χωρίς λεωφορείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους το χρησιμοποιούν συστηματικά - ανάμεσά τους και πολλοί ηλικιωμένοι - για να κατεβούν στην πόλη. Μόνη λύση, να τελειώσουν τα έργα το συντομότερο. Και για να γίνει αυτό, ο έχων την ευθύνη του έργου (Δήμος ή άλλος φορέας, δε γνωρίζουμε, αφού οι σχετικές πινακίδες δεν αναφέρουν ποιος το ανέθεσε) θα πρέπει να πιέσει τον εργολάβο να βάλει τα δυνατά του. Γιατί δεν είναι λίγες οι στιγμές που έτυχε να δούμε επί τόπου στο έργο μόλις δυο εργάτες κι ένα φορτωτή, οπότε… καλό καλοκαίρι!
Π.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey