Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Λύθηκε το πρόβλημα…
Μέσα στις λίγες μέρες που έχει ολοκληρωθεί η διαπλάτυνση της αρχής της βόρειας παράκαμψης, ύστερα απ’ το γκρέμισμα του τοίχου στο ΣΤΕΠ, στο οποίο αναφέρθηκε με σχετικό ρεπορτάζ το «Ε» πριν μια εβδομάδα, έχει βελτιωθεί αισθητά η κυκλοφορία στο δρόμο Μυτιλήνης - Θερμής.
Κι αφού μια τόσο μικρή παρέμβαση είχε τέτοια θεαματικά αποτελέσματα, φαντάζεται εύκολα κανείς πόσο λειτουργική θα είναι η δημιουργία κόμβου στο ίδιο σημείο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μικρότεροι λογαριασμοί… 

Τόσα χρόνια γράφαμε πως ο κόσμος της εστίασης προτιμά τους Έλληνες τουρίστες γιατί, σε σχέση με τους αλλοδαπούς, αυτοί ό,τι και να γίνει θα… φάνε.
Παρούσης όμως της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα. Διότι ακόμη και οι Έλληνες καλοφαγάδες… προσαρμόζουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε πιο ευρωπαϊκά στάνταρ. Ίσως να μην έχουν φτάσει στη γνωστή παραγγελία «μια χωριάτικη κι ένα τζατζίκι», αλλά περιόρισαν δραστικά «τα φέρε, και φέρε», με αποτέλεσμα, όπως παρατηρούσε επαγγελματίας στην περιφέρεια της Μυτιλήνης, «οι ίδιες παρέες ακόμη και των ντόπιων, να κάνουν μικρότερους λογαριασμούς από ό,τι στο παρελθόν».
Και πού είμαστε ακόμη…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στο νησί των Φαιάκων…  

Γεμίζει τις μπαταρίες του στην άλλη πλευρά της νησιωτικής χώρας, στην Κέρκυρα του Ιονίου Πελάγους, όπου και κάνει ολιγοήμερες διακοπές ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος. Ο οποίος κι επιστρέφει την προσεχή βδομάδα για να πιάσει δουλειά, αλλά και για να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, μια και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κληθεί να… μαζεύει ψήφους για τη Ν.Δ., αλλά και προσωπικούς σταυρούς.

… και στη Λέσβο

Ολιγοήμερες διακοπές οικογενειακώς, στα πάτρια εδάφη στη Λέσβο, κάνει ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Χαλκιώτης, ο οποίος, όπως κι όλα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα. Ο λόγος προφανής, μια και όσο το ΠΑΣΟΚ ζητά με επιμονή εκλογές, θα πρέπει να είναι και έτοιμο ανά πάσα στιγμή για αυτές.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αλλαγές από τώρα   

Γεγονός είναι ότι το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στο οποίο αναφερθήκαμε με χθεσινό μας ρεπορτάζ είναι από τα λίγα τμήματα για τα οποία σε γενικές γραμμές ακούγονται μόνο θετικά σχόλια για το ιατρικό προσωπικό. Οι γιατροί δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον και έχουν και πολύ καλή συνεργασία με τους γονείς, όμως υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις και λειτουργικά προβλήματα, που υποβαθμίζουν την εικόνα του Τμήματος, η οποία «χρεώνεται» άδικα σε εκείνους. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το ευαίσθητο Τμήμα του Νοσοκομείου θα πρέπει η διοίκηση να ρίξει μεγαλύτερο βάρος και μάλιστα με το δεδομένο ότι το έργο της Γ΄ Πτέρυγας θα κάνει ακόμη… χρόνια μέχρι να το δούμε - ακόμη δεν έχει ενταχθεί. Καλό θα ήταν να γίνουν από τώρα κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στους χώρους, που θα κάνουν πιο ανθρώπινες τις συνθήκες.
Πελ.Γ.

Ιατρική δεοντολογία!

Πολυπράγμων κατά τα λοιπά γιατρός του Νοσοκομείου μας (και υποτίθεται κοινωνικά ευαίσθητος), μπήκε σε θάλαμο του Νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται νεαρή κοπέλα και όταν κάποιος του ζητά να την εξετάσει, απαντά επί λέξει: «Αυτήν δεν την εξετάζω, γιατί είναι χοντρή»! Στα αποδοκιμαστικά βλέμματα των παρισταμένων θεώρησε καλό να απαντήσει ότι… έκανε χιούμορ!
Μόνο μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει τέτοιες συμπεριφορές: Ντροπή!
Π.Μ.

Πρόληψη

Χωρίς την παραμικρή διάθεση να συμβάλουμε στον - υπερβολικό κατά την άποψή μας - πανικό των ημερών. Τα αεροδρόμια της Λέσβου και της Λήμνου ασφαλώς δεν είναι των Αθηνών, όπου εγκαταστάθηκαν από την πρώτη στιγμή θερμικές κάμερες για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων του ιού της νέας γρίπης. Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί τέτοιες κάμερες και σε περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν αρκετές αφίξεις από το εξωτερικό, όπως π.χ. στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Οπότε γεννάται εύλογα το ερώτημα, εφόσον έχουμε ουκ ολίγες αφίξεις πτήσεων charter, γιατί όχι και στα δικά μας αεροδρόμια. Εκτός αν, και αυτό το μέτρο είναι περισσότερο για το θεαθήναι, οπότε οι αρμόδιοι έκριναν ότι στα αεροδρόμια των νησιών μας δεν τα βλέπουν… αρκετά μάτια για να αξίζει τον κόπο η επένδυση!
Π.Μ.

Περί καθαριότητας 

Όσα κι αν λέγονται και γράφονται για την ανάγκη να υπάρχει καθαριότητα στους δημόσιους χώρους, τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην πράξη εάν πρώτα απ’ όλα οι πολίτες δε φροντίσουν να γίνουν περισσότερο… άνθρωποι. Στους δρόμους τις Κυριακές, όταν βγαίνουν πολλοί για εκδρομές με τα αυτοκίνητά τους, βλέπεις να πετάνε σκουπίδια από τα παράθυρα σα να πρόκειται για έναν… μεγάλο κάδο. Άραγε έχουν αναρωτηθεί πού καταλήγουν αυτά τα σκουπίδια και αν στο σπίτι τους πετάνε τα σκουπίδια όπου βρουν; Οι τοπικοί φορείς έχουν ευθύνη για την καθαριότητα και πρέπει να φροντίζουν να βγάζουν συνεργεία για τον καθαρισμό των δρόμων και των κοινοχρήστων χώρων, όμως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η παιδεία και η κουλτούρα του καθενός που δεν… αλλάζει εύκολα.
Πελ.Γ.

Άδειες μετ’ αποδοχών…

Απ’ τις 612 άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εγκρίθηκαν πανελλαδικά, οι 14 αφορούν το Βόρειο Αιγαίο, όπου κι έχουν υποβληθεί 20 σχετικές αιτήσεις, εκ των οποίων οι δέκα από δασκάλους που υπηρετούν σε σχολεία του νομού Λέσβου. Αντοστοίχως, από τις 946 άδειες πανελλαδικά υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 19 θα δοθούν στο Βόρειο Αιγαίο όπου κι έχουν υποβληθεί 27 αιτήσεις, εκ των οποίων οι εννιά απ’ το νομό Λέσβου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αιτήσεις απ’ το νομό Λέσβου για τρεις ανανεώσεις αδειών σε πρωτοβάθμια και τέσσερις σε δευτεροβάθμια.

… και ανταγωνιστικές
Οι άδειες αυτές θυμίζουμε ότι επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με στόχο την απόκτηση γνώσεων επί των νέων επιστημονικών δεδομένων, οι οποίες θα ενισχύσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα. Οι άδειες αυτές, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο τίτλο σπουδών, είναι διάρκειας δύο ή τεσσάρων ετών, και όπως μας είπε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Στρατής Τζιμής, θα αποφασιστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ποιοι εκπαιδευτικοί θα αδειοδοτηθούν για περαιτέρω σπουδές.
Πάντως, στο πρόσφατο παρελθόν, οι ίδιες άδειες έχουν αποτελέσει μήλον της Έριδος, ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες πως η επιλογή των δασκάλων και καθηγητών δεν έγινε και με τόσο, όσο θα επέβαλε η ανταγωνιστικότητα της δράσης, «αντικειμενικά» κριτήρια.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Κόπηκε»… στο δρόμο

Ξύλινους πάγκους τοποθέτησε ο δήμος Μυτιλήνης στο χώρο του ΙΚΑ Μυτιλήνης, μετά από σχετικό αίτημα της διεύθυνσης του υποκαταστήματος για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Επρόκειτο μάλιστα να σταλεί και ευχαριστήρια ανακοίνωση του ΙΚΑ για το δήμο και ιδιαίτερα για τον αντιδήμαρχο Π. Πατερέλλη, η οποία όμως σταμάτησε… στο δρόμο. Εν όψει εκλογών, τα πάντα παίζουν το ρόλο τους, όμως η γνώμη μας είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μια τέτοια κίνηση θα έκανε καλή εντύπωση προς κάθε κατεύθυνση.
Α.Ω.

Να γίνουν αλλαγές

Σε όλους τους θαλάμους και τα Τμήματα «κυκλοφορεί» καθημερινά ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, προκειμένου να συζητά με ασθενείς αλλά και το προσωπικό και να καταγράφει παράπονα ή προτάσεις τους για τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο. Αυτό είναι σίγουρα στα υπέρ του, όμως θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν σοβαρά και τα αρνητικά σχόλια και δημοσιεύματα που στόχο έχουν να εντοπίσουν προβλήματα και να βοηθήσουν το έργο του. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Ε», που βασίστηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν κάποιες καταστάσεις και θέλησαν να τις καταγράψουν δημόσια. Στην περίπτωση αυτή, κάποια μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών θα βοηθούσαν ουσιαστικά και όχι μια «έρευνα» για το αν έλεγαν αλήθεια ή ψέματα. Το ζήτημα είναι ότι υπήρξε δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εκεί και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει.
Πελ.Γ.

Συζήτηση… για τη συζήτηση;

Όλον αυτόν τον καιρό περισσότερα λόγια ακούγονται από κάθε κατεύθυνση για τα περί ίδρυσης μονάδας αποτοξίνωσης του ΟΚΑΝΑ, παρά πράξεις για τη λειτουργία του. Αυτό βέβαια μπορεί να «βολεύει» τον ΟΚΑΝΑ που κάποια στιγμή μπορεί ν’ ανακοινώσει απλά ότι λόγω «κοινωνικών αντιδράσεων» ματαιώνει την ίδρυση του Κέντρου στη Μυτιλήνη. Το θέμα, όμως, είναι ότι εδώ και ένα χρόνο, πέρα από αλλαγές δυο - τριών «υποψήφιων» κτηρίων και… κάποιες μελέτες που εκπονούνται, δεν έχει γίνει κάτι που να δηλώνει απόφαση του ΟΚΑΝΑ να ιδρύσει το Κέντρο στη Μυτιλήνη. Το ΚΕΘΕΑ χωρίς συζητήσεις και… αναζητήσεις κτηρίων, μέσα σε μερικούς μήνες ίδρυσε τη Συμβουλευτική Μονάδα και μάλιστα στην καρδιά της πόλης. Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση και από τον ΟΚΑΝΑ, θα μπορούσε μέχρι και κινητή μονάδα να στείλει, ωστόσο προς το παρόν ακούμε μόνο… μελέτες και συζητήσεις.
Πελ.Γ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey