Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Τι κρύβεται πίσω από την ευαισθησία;
Και ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το διαδίκτυο, με πρώτο το ανώνυμο www.trupokarudos.com/, γέμισε με χολή εναντίον της εφημερίδας μας και της συντάκτριας Βαγγελιώς Χρηστίδου, επειδή δήθεν επικροτούμε, λέει, την πρόσφατη δολοφονία σκύλου στο Μανταμάδο. Η κοινωνία μας βέβαια είναι μικρή και ευτυχώς ξέρει πόσοι από το σύνολο των στελεχών της εφημερίδας αυτής ενεργά στηρίζουν τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους φιλόζωους. Ξέρει η κοινωνία μας πως τη δική μας φιλοζωία δεν την εξαργυρώσαμε ποτέ, ούτε θα ζητήσουμε να την εξαργυρώσουμε. Σε ψήφους ή σε ό,τι άλλο ξέρει ο εμπνευστής της επίθεσης κατά του «Ε», που δεν είδε ότι το ρεπορτάζ τού «Ε», με την άποψη των αγροτών του Μανταμάδου, δημοσιεύτηκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όλα τα Μ.Μ.Ε. του τόπου μας. Αλλά κάποιους εμείς τους πειράξαμε. Τους ξέρουμε και ξέρουμε και το γιατί… Θέλουν να κρυφτούν, αλλά η γνωστή αλητεία που τους διακρίνει δημόσια και ιδιωτικά, δεν τους αφήνει…

Καλώς και την «Κιβωτό»
Μέσον για την επίθεση κατά του «Ε», και η σελίδα του Φιλοζωικού Συλλόγου «Η Κιβωτός», η οποία δημοσίευσε σειρά σχολίων εναντίον μας και στη συνέχεια το ανώνυμο άρθρο του www.trupokarudos.com/. Και χθες, πέντε μέρες μετά το συμβάν, αντί να πει ως οφείλει την αλήθεια για το ρόλο τού «Ε» και προσωπικά της Βαγγελιώς Χρηστίδου στην ανάπτυξη φιλοζωικού κινήματος και στη Λέσβο, έσπευσε να δηλώσει τα παρακάτω «ούτε με τον χωροφύλαξ, ούτε με τον αστυφύλαξ».
Τα παραθέτουμε ασχολίαστα. Τι να πει εξάλλου κανείς; «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που αφορούν στη στάση της δημοσιογράφου του ΕΜΠΡΟΣ Βαγγελιώς Χρηστίδου, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό ότι ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων “Η ΚΙΒΩΤΟΣ” δεν έχει κανένα παράπονο από την εφημερίδα “Εμπρός” και τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο, ουδέποτε αμφισβητήθηκε από εμάς η αντικειμενικότητά της και τα φιλοζωικά της αισθήματα.».
Αυτά, και τέλος για εμάς η ιστορία αυτή…
«Ε»

Άκυρη η πορεία

Δε θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα η πορεία των φιλόζωων από τη Μυτιλήνη προς το Μανταμάδο. Ο λόγος, το ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από κατοίκους του χωριού, αλλά και το ότι θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες ως μια κίνηση που δε θα οδηγούσε πουθενά. Έτσι, θα στοχεύσουν τώρα σε άλλες δράσεις ενημέρωσης και ίσως σε συνάντηση με τη δημοτική αρχή, που καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τα αδέσποτα.
Β.Χρ.

Σε αναμονή

Δεν είχε κάποια στοιχεία για τις προθέσεις του Δήμου Λέσβου ως προς τις συγχωνεύσεις σχολείων στο νησί ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης. Όπως μας εξήγησε, θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν μεταξύ τους τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είχε γίνει και με τις περσινές προτάσεις του Δήμου Λέσβου για το ίδιο θέμα. Από εκεί και πέρα, φυσικά, θα είναι και πάλι στο χέρι του Υπουργείου Παιδείας το τι θα επακολουθήσει.
Β.Χρ.

Περαστικά…

Μια ακόμη περιπέτεια με την υγεία του είχε αυτές τις ημέρες ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης, όπως ο ίδιος μας ανέφερε σε επικοινωνία μας μαζί του. Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, ωστόσο του ευχόμαστε περαστικά και να ανακάμψει πλήρως σύντομα.
Β.Χρ.

Φύτρωσαν πέτρες

Ο δρόμος Άγρας - Μεσοτόπου και Άγρας - Παρακοίλων είναι γεμάτος από πέτρες που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα διερχόμενα οχήματα. Ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, που οι παραπάνω δρόμοι δε φωτίζονται, οι διάσπαρτες πέτρες εγκυμονούν πολύ μεγάλους κινδύνους. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να καθαρίσουν το δρόμο και να τοποθετήσουν προστατευτικά πλέγματα στα πρανή, πριν θρηνήσουμε θύματα.
Ν.Μ.


Στην άκρη…
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

Μειώνονται οι κρατήσεις

Φθίνουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας μας από Γερμανούς τουρίστες. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Γερμανίας TUI. Η πτωτική τάση για τη Γερμανία, αλλά και τις άλλες δυτικές χώρες, είχε φανεί από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει από τις σελίδες τού «Ε». Έτσι, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάσχεση της πτωτικής τάσης σε αυτές τις αγορές και στην προσέλκυση τουριστών από νέες, όπως είναι η Τουρκία και η Ρωσία.
Ν.Μ.

Προεκλογικές οι διαβεβαιώσεις

Παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών, η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. είναι προ των πυλών. Όσοι απ’ τους κυβερνώντες προσπαθούν να μας καθησυχάσουν, αν πιστεύουν όσα λένε, ένα πράγμα θα πρέπει να κάνουν. Να φροντίσουν να βρουν τους πόρους για να καλύψουν την τρύπα που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό αν διατηρηθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά και προφανώς να πείσουν και την τρόικα, που δυστυχώς έχει το μαχαίρι... Όσο δε λένε τα πράγματα με το όνομά τους, τόσο μας πείθουν ότι οι διαβεβαιώσεις και οι δεσμεύσεις τους έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Και οι τοπικοί παράγοντες δεν πρέπει να τις «φάνε», αλλά να πιέσουν ώστε οι δεσμεύσεις αυτές να έχουν αντίκρισμα.
Ν.Μ.

Το μεγάλο πετσόκομμα…

Λαβωμένη απ’ το Μνημόνιο ΙΙ βγαίνει σημαντικά και η αυτοδιοίκηση, αφού οι απώλειες για δήμους και περιφέρειες ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Εκτός απ’ τις μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων για τους δήμους (ΣΑΤΑ) και τις περιφέρειες (ΚΑΠ), μεγάλη οικονομία θα γίνει απ’ τον περιορισμό των συμβασιούχων, ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ όφελος θα έχει το Δημόσιο από το κόψιμο των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων) για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων και των οικονομικών επιτροπών, καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων ή των διοικητικών επιτροπών των περιφερειών, όπως προβλέπεται στο νέο πολυνομοσχέδιο.

… η μεγάλη αλλαγή
Αυτό που επεχείρησε το Υπουργείο Εσωτερικών να κόψει αλλά τελικά έκανε πίσω, είναι ο περιορισμός του αριθμού των αντιδημάρχων, που, θυμίζουμε, μείωνε κατά έξι τους αντιδημάρχους στη Λέσβο και κατά δύο στη Λήμνο. Συνολικά σε επίπεδο χώρας, απ’ τη μείωση των αντιδημάρχων - έγινε πλέον προαιρετική - το Δημόσιο θα εξοικονομούσε, όπως γράφτηκε, σε ετήσια βάση περί τα 35 εκατ. ευρώ.
Πάντως, δε φαίνεται να είναι σίγουρο πως απαλείφθηκε η σχετική πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου και απ’ το μνημόνιο. Και το λέμε αυτό γιατί σε κάποιες αναλύσεις για το τι εισφέρει ο κάθε τομέας στην περικοπή δαπανών αναφέρθηκε τηλεοπτικά χθες ως δεδομένη η μείωση των αντιδημάρχων. Έκαναν λάθος οι αναλυτές γιατί δε γνώριζαν τις διαβεβαιώσεις Γιαννίτση προς την ΚΕΔΕ, ή μήπως δεν έγιναν οι διορθώσεις στο μνημόνιο;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δημαράς για Βρίσα

Τρεις ερωτήσεις για την πορεία ένταξης του έργου Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης Βρίσας Λέσβου, αλλά και για τους λόγους που ακύρωσαν την προηγούμενη προσπάθεια κατασκευής του, υπέβαλε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Γιάννης Δημαράς. Ο βουλευτής του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών δείχνει όχι μόνο να ξέρει το θέμα, αλλά και όλο το παρασκήνιο και τις φήμες που το συνοδεύουν, προς απόδειξη ότι για την ερώτηση έχει μεσολαβήσει… ντόπιος ή έστω συντοπίτικος «δάκτυλος».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αρχή για προνοιακά

Την προηγούμενη Παρασκευή πέρασε το θέμα των προνοιακών επιδομάτων απ’ την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου και χθες άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα εντάλματα για να μοιραστούν οι επιταγές στους 2.000 δικαιούχους του Νομού. Κάτι που θα γίνει μέσα στη βδομάδα, γιατί διαφορετικά, όπως έλεγε υπηρεσιακός παράγοντας που δεν αντέχει άλλο τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες όσων έχουν να λαμβάνουν, «θα πηδήξω απ’ το μπαλκόνι, γιατί μού στέρεψαν οι δικαιολογίες».
Ευτυχώς δεν έχουν προβεί σε τέτοιες απονενοημένες πράξεις αυτοί που περιμένουν απ’ το Δεκέμβριο να πάρουν τα λίγα ευρώ που δικαιούνται και τους εξασφαλίζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πιάτο φαγητό και τα απολύτως αναγκαία μέσα επιβίωσης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Σα να άργησαν…

Με την αναφορά του Νίκου Σηφουνάκη στα προεδρικά διατάγματα για τους οικισμούς του Αιγαίου, ήρθε στο προσκήνιο η νομοθετική πρωτοβουλία του που είχε ως αποτέλεσμα μέσα στην τετραετία 2000 - 2004 να εκπονηθούν και να θεσμοθετηθούν συνολικά 34 τέτοια διατάγματα σε αρκετά νησιά.
Ανάλογη, όμως, δραστηριότητα ξεκίνησε και στα τέλη τού 2009, όταν και ανατέθηκαν παρόμοια διατάγματα για 16 οικισμούς στο Νομό Λέσβου και μάλιστα σε σαφώς καλύτερο κλίμα, αφού όχι μόνο είχαν εκλείψει οι αντιδράσεις του παρελθόντος, αλλά συμμετείχε και το ΤΕΕ στο όλο έργο. Το οποίο ΤΕΕ, όπως όλα δείχνουν, μια και δεν υπάρχει συνολική ενημέρωση για την εξέλιξή του, έχει μάλλον καθυστερήσει, παρ’ ότι υπήρχε και η εμπειρία των πρώτων διαταγμάτων.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey