Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Η προσπάθεια συνεχίζεται  
Ραντεβού το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα δίνουν οι Δικηγόροι και οι φορείς της Λέσβου, όπου μαζί με τους συντοπίτικους συλλόγους θα συντονίσουν τα της κινητοποίησης της 25ης Μαΐου στην πρωτεύσουσα.
«Και να μη φέρουμε πίσω στις αποσκευές μας το Εφετείο, εμείς θα έχουμε αγωνιστεί, όπως και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την επίτευξη του στόχου μας», είπε ο εκ των δυναμικότερων μελών της Επιτροπής Αγώνα των δικηγόρων Νίκος Χωριατέλλης, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση προς κάθε φορέα του νομού, εντός κι εκτός τειχών, να συμβάλει με τη συμμετοχή του στην προσπάθεια.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Θα προκάνει

Την υπογραφή του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Λέκκα, με την οποία και θα προεγκρίνεται η δημοπράτησή του, περιμένει το Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού Βρίσας. Κι επειδή όλα δείχνουν πως άμεσα έρχεται η προέγκριση, το έργο, κατά πώς είχε προβλέψει ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, θα προλάβει να δημοπρατηθεί πριν τη λήξη του Γ΄ Κ.Π.Σ..
Με το καλό και η υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο, αλλά και η έναρξη του έργου, που τόσα χρόνια τώρα περιμένει ολόκληρη η περιφέρεια του δήμου Πολιχνίτου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μια απ’ τα ίδια…

Στα ίδια με το 2007 χνάρια βαδίζει το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου. Προχθές το απόγευμα, η πρώτη προσπάθεια που έγινε για τη συγκρότησή του σε σώμα, δεν καρποφόρησε, αφού και η ΔΑΚΕ, και η ΠΑΣΚ, διεκδικούν την προεδρία.
Η επόμενη προσπάθεια θα γίνει στις 26 του μήνα, αλλά κατά πώς πάει το πράγμα, μάλλον θα περάσουν και οι ευρωεκλογές για να υπάρξει αποτέλεσμα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Απεργούσαν;

Απ’ τους 1.027 υπηρετούντες στο νομό Λέσβου καθηγητές, απήργησαν την Πέμπτη οι 38. Την τιμή των όπλων δε διέσωσαν ούτε και οι δάσκαλοι, που σε σύνολο 1.011, συμμετείχαν στην απεργία μόλις οι 93.
Με τέτοια χαμηλά, απογοητευτικά ποσοστά συμμετοχής, μήπως πρέπει να επανεξετάσουν οι εκπαιδευτικοί το θέμα «απεργία»;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Χωρίς προβλήματα

Δίχως απολύτως κανένα πρόβλημα κύλησε η χθεσινή πρώτη μέρα των εισαγωγικών εξετάσεων. Συνολικά 664 μαθητές γενικών λυκείων συμμετείχαν στο μάθημα της Έκθεσης, ενώ ακόμη επτά αναμένεται να εξεταστούν σήμερα, απ’ το Εσπερινό Λύκειο.
Το θέμα, από φιλολόγους της Λέσβου, χαρακτηρίστηκε βατό και τέθηκαν ελάχιστες διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Χωρίς έργα

Κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάσης Φραγκόπουλος, στην Αστυνομία και στον αντιδήμαρχο Έργων του δήμου Μυτιλήνης, Παντελή Πατερέλλη, σταμάτησαν χθες απ’ τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι τα εκτελούμενα έργα στα Υφαντήρια και στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών.
Ο λόγος προφανής. Να μην επηρεάζει ο θόρυβος τους μαθητές που συμμετείχαν στις εξετάσεις. Ανάλογα θα γίνει και τις επόμενες ημέρες που θα συνεχιστούν οι Πανελλαδικές.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Να τον χαίρονται

Χθες νωρίς το πρωί, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η Μαρία Βαλλιάνου, σύζυγος του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη, έφερε στον κόσμο το δεύτερο γιο της οικογένειας, ένα χαρίεντα μπέμπη που, όσοι τον είδαν υποστηρίζουν ότι όπως κι ο πρώτος, ο Σπύρος, μοιάζει της… μαμάς.
Ευχές για να τον χαίρονται και να τον καμαρώσουν όπως επιθυμούν.
«Ε»

Πλωτό «κέντρο υποδοχής»

Σα να μην έφθαναν οι χιλιάδες πρόσφυγες που αποβιβάζονται στα παράλια της Λέσβου τους θερινούς μήνες, ερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά, σε ένα μοναδικής σύλληψης σχέδιο που μελετά το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με άλλα συναρμόδια υπουργεία, μελετά τη δυνατότητα να μεταφέρει με πλοίο πρόσφυγες που εντοπίζονται σε άλλες περιοχές της χώρας και να τους «ξεφορτώνει» στα νησιά όπου λειτουργούν κέντρα υποδοχής, όπως στη Λέσβο και τη Σάμο! Το θέμα δημοσιεύθηκε προχθές στον αθηναϊκό Τύπο μετά από σύσκεψη παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κάποιοι κάνουν λόγο για την ελληνική «πλωτή» εκδοχή του Έλις Άιλαντ των ΗΠΑ, και δεν έχουν άδικο…

… και αντιδράσεις

Αυτή η πρωτοβουλία, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τους φορείς των νησιών όπου οι υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων ήδη είναι προβληματικές. «Αν δημιουργηθούν μεγάλα κέντρα υποδοχής, πολύ ευχαρίστως να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως στη Λέσβο, που αναδείχτηκε σε κύρια πύλη εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη πέρυσι, και με ένα Κέντρο Υποδοχής, που ήδη σήμερα που μιλάμε έχει 330 άτομα (άρα είναι γεμάτο), αυτό δεν μπορεί να γίνει», ήταν το σχόλιο του νομάρχη Παύλου Βογιατζή. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να “ελευθερωθεί” το Κέντρο Υποδοχής της Μυτιλήνης από τον πολύ κόσμο που δέχεται κάθε καλοκαίρι, και όχι να προστίθεται κι άλλος».
Πελ.Γ.

Πατρίκιοι και πληβείοι

Η ανακοίνωση των ονομάτων των παραγωγών που έχουν λάβει επιδοτήσεις για τα έτη 2007 και 2008 άνοιξε το δρόμο για να δούμε ποιοι είναι οι πατρίκιοι και ποιοι οι πληβείοι των επιδοτήσεων. Αυτό βέβαια ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη Λέσβο όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουμε από το 2006, τα είχε αποκαλύψει το «Ε» και αργότερα εκτενείς αναφορές έγιναν και από άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η μικρή έρευνα που κάναμε εμείς στα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο, δείχνει ότι υπάρχουν πολλά κενά και πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ότι φαίνεται πως αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί της Λέσβου δεν έχουν πληρωθεί. Ελπίζουμε σύντομα τα προβλήματα στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ να διορθωθούν, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει με τις επιδοτήσεις.
Ν.Μ.

Μια μονάδα πάνω

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο αυξήθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα περίπου το Φεβρουάριο του 2009, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008. Συγκεκριμένα, η ανεργία ανήλθε από το 6,6% στο 7,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Από τον ΟΑΕΔ, πάλι, έχουν σταματήσει οι ανακοινώσεις των στοιχείων εδώ και πολλούς μήνες. Έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα της ανεργίας τόσο στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και στο νομό μας. Προφανώς κάποιοι... κουτοπόνηρα προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Όμως η έκταση του προβλήματος είναι τόσο μεγάλη που δε χρειάζονται οι στατιστικές αναλύσεις για να το καταλάβει κανείς.
Ν.Μ.

Περί επιδοτήσεων

Ένα ωραίο πρωί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε ότι μια σειρά από αγρότες δε θα πρέπει να πάρουν τις επιδοτήσεις που έπαιρναν έως τώρα. Η απόφαση αυτή δεν αφορά τη Λέσβο μόνο, μα όλη την Ελλάδα. Τώρα οι αγροτιστές, οι συνεταιριστές, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι παραγωγοί που παίρνουν επιδοτήσεις θα ξεσηκωθούν για να μην τις χάσουν. Οι τεχνοκράτες θα πουν ότι αν είχαμε κτηματολόγια δε θα είχαμε τέτοια προβλήματα. Στο τέλος του χρόνου οι παραγωγοί θα πληρωθούν τις επιδοτήσεις και η κυβέρνηση θα πει ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν οι αυστηροί κοινοτικοί κανονισμοί κι εκείνη το έλυσε. Κι έτσι θα είναι όλοι ικανοποιημένοι. Βέβαια, οι τιμές των προϊόντων μας θα συνεχίσουν να πέφτουν όπως και η ανταγωνιστικότητά τους και το εισόδημα των παραγωγών θα μειώνεται. Κι ζωή θα κυλάει στους δικούς της ρυθμούς, πέρα κι έξω από την ελληνική πραγματικότητα.
Ν.Μ.

Δήμος μαγαζάκι;

Στις 9:59 το πρωί επαγγελματίας λαμβάνει φαξ από το δήμο της περιοχής του με «τελεσίγραφο» που τον αφορά. Πέρα από το γεγονός ότι το περιεχόμενο του τελεσιγράφου είναι εμφανώς παράλογο, παράνομο και στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία, το εντυπωσιακό είναι ότι (ίσως και εκ του λόγου αυτού) υπογράφεται όχι από το δήμαρχο αλλά από έναν αντιδήμαρχο, και μάλιστα επαγγελματικό του ανταγωνιστή. Στις 11:25 το τελεσίγραφο ξαναστέλνεται με «ορθή επανάληψη», προσθέτοντας στη φράση «από τη λήψη του παρόντος» την «μετά παρέλευση 7 ημερών», με την υπογραφή του δημάρχου πλέον. Κύριε δήμαρχε, πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, αναμένουμε τις απόψεις σας για το πώς αντιλαμβάνεσθε το ρόλο σας ως δημάρχου. Εξυπηρέτησης των δημοτών, ή εξυπηρέτησης των… κολλητών!
Π.Μ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey