Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Ευαισθησία για τον άστεγο
Πρόταση βοήθειας προς το γνωστό άστεγο της προκυμαίας απηύθυνε ο διοικητής τού «Θεομήτωρ», Παναγιώτης Ψυρούκης, που με ανακοίνωσή του και σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για να τακτοποιηθεί, προτείνει να εισαχθεί κατ’ αρχάς στο Νοσοκομείο για αποτοξίνωση αν υπάρχει τέτοια ανάγκη, και στη συνέχεια να εισαχθεί στο «Θεομήτωρ».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε, με την προϋπόθεση ότι το επιθυμεί ο ίδιος», ανέφερε ο κ. Ψυρούκης, καλώντας τους εμπλεκομένους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν τη δική του συναίνεση. Όμως, υπό τις συνθήκες που ζει ο συγκεκριμένος άστεγος, μήπως είναι περιττή πολυτέλεια και άλλοθι η συναίνεσή του;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεν ακολούθησε το συρμό

Σε αντίθεση με τη στάση που κρατούν πολλά στελέχη τού ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο, ο Νίκος Σηφουνάκης δεν ακολούθησε την πεπατημένη να χρίσει τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποδιοπομπαίο τράγο. Αντιθέτως, με τα όσα είπε στη συνέντευξη του την περασμένη Παρασκευή, τον στήριξε πλήρως λέγοντας πως η ιστορία θα τον δικαιώσει. Σίγουρα τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος σε πολλούς θα δημιουργήσουν αρνητική εικόνα, καθώς ίσως διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο κ. Σηφουνάκης δεν ακολούθησε το συρμό, που θέλει σειρά κορυφαίων υπουργών του κόμματος να λένε αυτή την περίοδο τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν πριν έξι μήνες.
Ν.Μ.

Ενεργοί αγρότες

Να αποκλείσει τους αγρότες του καναπέ από τις επιδοτήσεις υποτίθεται ότι θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με μια σειρά εταιρειών που λάμβαναν τεράστια κεφάλαια από επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν τίποτα. Αυτό απάντησε η Επιτροπή στον ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη όταν ζήτησε διευκρινίσεις για τον όρο «ενεργοί αγρότες». Θα λέγαμε ότι είναι μια φιλότιμη προσπάθεια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν δε γνωρίζαμε πώς έχουν τα πράγματα. Όποιος και να είναι ο ορισμός που θα δοθεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη... βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία λαμβάνει πολλά εκατομμύρια σε επιδοτήσεις. Κατά συνέπεια, μια σειρά κατηγοριών δικαιούχων επιδοτήσεων δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, κι ας μην έχουν δει ούτε σε χάρτη τα χωράφια τους.
Ν.Μ.

Θα κόψουν χρήμα;

«Η Ευρώπη ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να κόψει χρήμα», είπε την Παρασκευή ο Νίκος Σηφουνάκης, σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις. Προφανώς πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα γίνει κάποια στιγμή αναγκαίο, διότι η ρευστότητα στις οικονομίες της Ευρώπης μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Πρόκειται για ένα μέτρο που η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτικών θεωρεί καταστροφικό, αλλά στις ΗΠΑ εφαρμόζεται κατά κόρον.
Ν.Μ.

Επανήλθε

Το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά δε λέει να πάψει να μας απασχολεί. Την Κυριακή, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» ειπώθηκε ότι υπάρχει πίεση για την κατάργησή τους από την τρόικα. Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν και στο σύνολο σχεδόν των κυριακάτικων εφημερίδων. Όμως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η τρόικα δεν μπορεί να γνωρίζει τέτοιες ειδικές ρυθμίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό κάθε χώρας αν δεν τις αναφέρει η κυβέρνηση.
Κατά συνέπεια, ο δράστης πρέπει να αναζητηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα, όμως, είναι να αποτραπεί το... κακό, γιατί τέτοια παιχνίδια με το Φ.Π.Α. έγιναν και στο πρόσφατο παρελθόν με την αύξηση του Φ.Π.Α. στα είδη εστίασης, και τώρα, αφού είδαν τα αποτελέσματα και στα ταμεία του κράτους, σκέπτονται να τον μειώσουν!
Ν.Μ.


Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε ένα πανέμορφο σιντριβάνι στο κέντρο της πόλης.
Το σήκωσαν και το πήγαν στο Κιόσκι.
Σήμερα η κατάντια του είναι άκρως απογοητευτική και επικίνδυνη. Εικόνα της πόλης, ανοικτή χωματερή...
Άραγε, φρόντισε κανείς να αποσυνδέσει τις εμφανείς καλωδιώσεις ή θα ζήσουμε κάποια μέρα μια τραγωδία;
Η Μανέλα...

Τρέχει το Επιμελητήριο

Επιμένει στο αίτημα για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς το Επιμελητήριο Λέσβου. Ο πρόεδρός του, Θράσος Καλογρίδης, θεωρεί ότι η ησυχία που υπάρχει γύρω από το θέμα είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Γι’ αυτό και ζήτησε από τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι επαφές.
Δικαιολογημένα ανησυχεί το Επιμελητήριο. Άλλωστε, τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση για νέο γύρο σκληρότερων μέτρων δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Ν.Μ.

Το είχαμε γράψει

Τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2011 γράφαμε ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου επιδιώκουν μείωση την τιμής παραγωγού κατά 10 με 15 λεπτά τού ευρώ. Αφορμή για τις αναφορές μας αυτές είχε δώσει η ομιλία του προέδρου του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, Παναγιώτη Σταμάτη, στη γενική συνέλευση της ΕΑΣ Λέσβου. Ανάλογες πληροφορίες είχαμε και από πολλές άλλες πηγές.
Οι προθέσεις των τυροκόμων της Λέσβου ήταν κοινό μυστικό μεταξύ των κτηνοτρόφων. Ορισμένοι συνεταιριστές, ωστόσο, κατέφυγαν σε φραστικές επιθέσεις σε βάρος μας, πιστεύοντας προφανώς ότι έτσι θα ξορκίσουν το κακό. Τελικά, γι’ ακόμη μια φορά οι εκτιμήσεις αποδείχθηκαν σωστές. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις μετέφεραν τις πιέσεις που δέχονται, στους τυροκόμους. Κι αν οι προσπάθειες του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου και του προέδρου τής ΕΑΣ Λέσβου να έρθει ο Κολιός στη Λέσβο δεν είχαν τελεσφορήσει, τώρα η τιμή του πρόβειου γάλακτος θα ήταν 0,80 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε στο μέλλον να επικρατούν ωριμότερες σκέψεις.
Ν.Μ.

Προσωρινή αναστολή

Όλα δείχνουν ότι η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου αναστέλλεται. Αυτό δείχνουν οι τοποθετήσεις των δύο κομμάτων της κυβέρνησης (Ν.Δ. και ΛΑΟΣ). Αντιθέτως, η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης δε φαίνεται να διασώζεται. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν ιδιαίτερα επιθετικός στις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας.
Κατά την άποψή μας οι προσπάθειες κατάργησης θα επαναληφθούν πολύ πιο έντονα αμέσως μετά τις εκλογές. Γιατί, για άλλη μια φορά να επισημάνουμε, όλοι μιλούν για αναστολή, αλλά αυτή έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Και πάντως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει και τις αναγκαίες πιστώσεις για να υλοποιήσει τις δράσεις της, διαφορετικά...
Ν.Μ.

Κύριε Διευθυντά
Αστυνομικός βεβαίωσε το γνήσιο της υπογραφής σε ανυπόγραφο κείμενο;
Τι άλλο θα δούμε για να μην έχουμε αξονικό τομογράφο;
Διαπορών Μυτιληνιός

Θηλυκή πρωτιά

Πενηντάχρονη κυρία απ’ τη Μυτιλήνη εγκαινίασε ως ασθενής, λίγες ώρες μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας της, την καινούργια Μονάδα Στεφανιαίας - Εμφραγμάτων. Η νοσηλεία της κυρίας άρχισε στις 11 το πρωί του Σαββάτου και ήδη, όπως μας είπε χθες ο Δημήτρης Κατσιφαράκης, το πρόβλημά της αντιμετωπίστηκε και πήρε εξιτήριο. Λίγο πριν φύγει η πρώτη ασθενής, υπήρξε και δεύτερος εμφραγματίας που εισήχθη στη Μονάδα.
Τελικά δεν ήταν τόσο αχρείαστη όσο ευχήθηκαν όλοι όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνιά της να είναι.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί θαλάσσιου τουρισμού…

Δεν είναι μόνο η μαρίνα Μυτιλήνης που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο προσκήνιο. Και η μαρίνα του Πλωμαρίου, που στην πράξη μόνο ως τουριστικός λιμένας δε λειτούργησε ποτέ, θα απασχολήσει προσεχώς τη Λιμενική Επιτροπή, η οποία και θα εξετάσει πώς θα γίνουν τα έργα αποκατάστασης που χρειάζεται. Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστεί και το θέμα της αναμόρφωσης του Τελωνείου, το οποίο επείγει να βελτιωθεί.
Καιρός ήταν, γιατί δε νοείται να προχωρήσει οποιοσδήποτε σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης, και μάλιστα σε συνεργασία με άλλες περιοχές που διαθέτουν σαφώς καλύτερες υποδομές.

… και τουρκικού ενδιαφέροντος
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον και από τουρκικής πλευράς για επενδύσεις σε μαρίνες. Όπως μάλιστα δημοσίευσε η ενημερωτική για θέματα οικονομίας ιστοσελίδα «marketbeast.gr», «σίγουρος πως θα αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο τούρκος “κροίσος” Φερίτ Σακένκ, που κατέχει το έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Τουρκίας «Doğuş Holding». Ο Τούρκος επιχειρηματίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vatan» έκανε αναφορά και στις επενδύσεις που κάνει στο θαλάσσιο τουρισμό, τονίζοντας πως ήδη έχει αγοράσει δύο μαρίνες στην Κροατία, ενώ σημείωσε στη συνέχεια: «Τους επόμενους μήνες θα αγοράσουμε τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα», δείχνοντας με τις δηλώσεις του πως υπάρχει ήδη μια συμφωνία ή ετοιμάζεται κάτι στο θέμα αυτό.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey