07-09-18

07/09/2018 - 13:22

Κίνηση με πολλούς αποδέκτες!

Την παραπομπή στο Πειθαρχικό της ΝΔ, για τη διαγραφή τους παραπέμπονται δέκα στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και τέως βουλευτής της, γιατί ανακοίνωσαν τη στήριξή τους σε έναν υποψήφιο περιφερειάρχη, τη στιγμή που η ΝΔ προσανατολίζεται να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Η κίνηση αυτή προαναγγέλλει τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και της στάσης που θα κρατήσει έναντι των στελεχών της που θα κινηθούν... εκτός γραμμής! Γιατί ανεξαρτήτως των όσων διαρρέονται περί χρισμάτων ή όχι, η ΝΔ επιδιώκει να πάει συντεταγμένα, τουλάχιστον σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων δήμων, και φρόντισε να στείλει και με τις διαγραφές στην Ήπειρο σαφές μήνυμα προς επίδοξους «αντάρτες». Τώρα αν το μήνυμα θα φθάσει και στη Λέσβο και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου πολλά διαρρέονται και λέγονται για τις υποψηφιότητες σε δήμο και περιφέρεια, θα φανεί ενδεχομένως τους επόμενους μήνες, όταν θα δημοσιοποιηθούν οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει η ΝΔ και τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τους συνδυασμούς. Πάντως απ’ ότι φαίνεται για να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει χωρίς επιπτώσεις σε ότι έχει σχέση με την κομματική του ιδιότητα -και όχι μόνο για τη ΝΔ- μάλλον δεν θα ισχύσει και αυτό θα μετρήσει στις τελικές επιλογές, πολύ περισσότερο που η ΝΔ... πορεύεται προς κυβέρνηση και η ρήξη δεν ενδείκνυται!

Μα.Μ.

 

Το Επιμελητήριο Λέσβου στη ΔΕΘ

Στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα συμμετάσχει το Επιμελητήριο Λέσβου, από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018. Για τις ανάγκες της παρουσίας του στη ΔΕΘ, έχει ενοικιάσει μάλιστα περίπτερο συνολικού εμβαδού 30 τ.μ. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του Επιμελητηρίου για την αύξηση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων των νησιών μας. Στο περίπτερο 3, Stand 9 του Επιμελητηρίου Λέσβου, θα συμμετάσχουν επιχειρήσεις από τη Λέσβο και Λήμνο. Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά, τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Α.Ω.

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , την περιοδική έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία», από την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει φωτογραφικό υλικό και εποπτικά σχέδια για τις μεθόδους καλλιέργειας της γης, τη μέθοδο φύτευσης της ελιάς, τον τρόπο κλαδέματος, το μάζεμα των καρπών της και τα έντομα από τα οποία αυτή πλήττεται.

Παρέμβαση Βογιατζή για Γαληνό

Με την άδειά του, δημοσιεύουμε το σχόλιο του τέως βουλευτή της ΝΔ, Παύλου Βογιατζή με αφορμή την πρόθεση του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού να μην είναι ξανά υποψήφιος: «Επειδή διαβάζω διάφορα για τον δήμαρχο Γαληνό, θέλω να πω την γνώμη μου και εγώ. Κλήθηκε να διαχειριστεί μια εξωπραγματικά δύσκολη συγκυρία στη θητεία του, κανένας άλλος δήμαρχος δεν είχε τέτοιο πρόβλημα ποτέ στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού. Λάθη έκανε, κανένας ποτέ δεν αποφεύγει λάθη. Για μένα το πρόβλημα με τους μετανάστες έπρεπε να χρεώνεται εξ ολοκλήρου στη κυβέρνηση. Η θητεία Γαληνού είναι μια θητεία σίγουρα δύσκολη, αλλά για μένα σίγουρα καλύτερη από άλλους δημάρχους που δεν έκαναν λάθη, γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Θέλω να ευχηθώ στον Σπύρο καλή υγεία που είναι το βασικό και περιμένω να δω τον επόμενο δήμαρχο να τα καταφέρνει καλύτερα».

Αν μη τι άλλο ο κ. Βογιατζής, αναγνωρίζει τη δράση του κ. Γαληνού, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι δεν έχουν ιδιαίτερες προσωπικές σχέσεις. Πάντως δεν έχει άδικο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Η όλη υπόθεση του προσφυγικού είναι καταρχήν ζήτημα της κυβέρνησης και βέβαια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλό θα είναι και ξέχωρα από την αντικειμενική επιρροή που έχει στην τοπική κοινωνία, οι υποψήφιοι που ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών να θέσουν σε προτεραιότητα τα καθημερινά προβλήματα του νησιού και να μην ξεπέφτουν στην ατζέντα που θέτουν ακροδεξιοί κύκλοι. Γιατί οι τελευταίοι έχουν βρει εύκολη λεία τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κάθε πρόβλημα του τόπου και στην παγίδα πέφτουν πολλοί. Αλήθεια αυτοί φταίνε για όλα τα δεινά μας;

Αν.Παζ.

 

Το μήνυμα Βαλσαμίδη για το Σάρλιτζα (1)

Στις αρχές του Ιούνη το «Ε» με πρωτοσέλιδό του, είχε μιλήσει για «ρυθμούς χελώνας» που κινούνται οι διαδικασίες γύρω από την προοπτική του «Σάρλιτζα» και των θερμοπηγών της Θερμής, ασκώντας κριτική και στην Περιφέρεια μεταξύ άλλων και για το ότι δεν ενημερώνει σχεδόν καθόλου για το που βρίσκονται η «πορεία υλοποίησης» του φιλόδοξου σχεδίου. Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης με «χτύπημά» του στο facebook πάντως υποστήριξε ότι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του νεότερου κτηρίου των Λουτρικών Εγκαταστάσεων (στο πλαίσιο της μελέτης που έχει αναθέσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εκπονείται)…γενικά προχωρούν. Εξειδικεύοντας στη συνέχεια πως την ίδια ημέρα είχε συνάντηση με την μελετητική ομάδα και να συζητήσει την αρχιτεκτονική πρόταση που κατατέθηκε. Αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου έχει προχωρήσει στις εργασίες για τον καθαρισμό του παλαιού - οθωμανικού λουτήρα, στο πλαίσιο των οποίων ανακαλύφθηκε και νέα πηγή, αλλά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που εντυπωσιάζουν.

 

Το μήνυμα Βαλσαμίδη για το Σάρλιτζα (2)

«Η προσπάθεια είναι δύσκολη, χρονοβόρα και επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, θέλει κόπο, γνώση, υπομονή και επιμονή, με τη συνεργασία όλων όμως, πρέπει και μπορούμε να τα καταφέρουμε να αναδείξουμε προκειμένου να ζωντανέψει και πάλι αυτό ο πολύτιμος θησαυρός του τόπου μας», ήταν πάντως το μήνυμα του κ. Βαλσαμίδη στην επίμαχη ανάρτησή του για το «Σάρλιτζα». Πως όμως θα προλάβει η Περιφέρεια να τηρήσει τα προβλεπόμενα της σύμβασης που υπέγραψε με το ΕΤΑΑ και απαιτούν την λειτουργία των ιαματικών ως τον Ιούνη του 2019, δηλαδή σε λιγότερο από δέκα μήνες, τη στιγμή που σήμερα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο ανάθεσης της μελέτης; Τί ρήτρες υπάρχουν και τί ακριβώς προβλέπει η μη τήρηση των όρων της σύμβασης, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν ως το επόμενο καλοκαίρι τα ιαματικά; Και αφού για να προχωρήσει η σχετικά απλή διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας των ιαματικών (σ.σ. που είναι και προτεραιότητα για την περιοχή αυτή τη στιγμή) θα χρειαστούν στην καλύτερη των περιπτώσεων, τουλάχιστον δυόμιση χρόνια, πόσο πραγματικά αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς ότι η Περιφέρεια θα μπορέσει στο εγγύς μέλλον να επιταχύνει το βήμα της και κυρίως να προωθήσει το πιο δύσκολο κομμάτι του όλου «έργου». Που δεν είναι άλλο από τη συντήρηση και αξιοποίηση του ιδίου του κτηρίου του «Σάρλιτζα», που κάθε μέρα που περνά καταρρέει;

Μ.ΟΡΦ

 

Προεκλογική περίοδος και όποιος αντέξει!

Το Σάββατο, με την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θέλει-δεν θέλει θα προκηρύξει και επισήμως (με την αναμενόμενη παροχολογία) την προεκλογική περίοδο. Έτσι κι αλλιώς τον Μάιο έχουν προσδιοριστεί οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές και το προεκλογικό κλίμα είναι δεδομένο και αναπόφευκτο! Εάν, όπως λένε στο Μαξίμου, έχουν προγραμματίσει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αναρωτιούνται εάν μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση (που βρίσκεται ήδη σε δυσκολία) έναν ολόκληρο χρόνο σε προεκλογική περίοδο. Όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί και οι εκλογές του Μαΐου και τα αποτελέσματα δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά, δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως θα πάει σε λίγους μήνες σε εθνικές εκλογές, όταν θα έχει χαθεί ο... αέρας του νικητή, όπως προεξοφλούν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό είναι πολλοί εκείνοι και από το κυβερνητικό στρατόπεδο που θεωρούν ότι ο «νυν υπέρ πάντων αγών» θα δοθεί τον Μάιο και γι’ αυτό προετοιμάζεται το Μαξίμου με πρόγραμμα περιοδειών σε όλες τις περιοχές της χώρας, μηδέ και της δικής μας. Πάντως προεκλογική περίοδος, με την πλάτη στον τοίχο, για ένα χρόνο δεν αντέχει κανένας, ούτε ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας, γι’ αυτό και όλες οι κινήσεις μετά τη ΔΕΘ θα έχουν άλλες ταχύτητες! Πράγμα που σημαίνει ότι με το νέο έτος ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές.

Μα.Μ.

 Στο Αιβαλί και περισσότερο στα Μοσχονήσια οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται απ τον μεγάλο αριθμό γατών, που είναι ευτραφείς και φιλικές, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι εκεί ενδιαφέρονται για τα ζώα. Κάποιοι μάλιστα τα ζωγραφίζουν πάνω σε λίτρες που μαζεύουν απ την ακρογιαλιά και  το πραγματικά καλαίσθητο αυτό προιόν πωλείται στα καταστήματα με τα αναμνηστικά.

Σαν την Κοινωνιολογία Μυτιλήνης!

Σε πολιτική εκπομπή του Blue Sky ήταν καλεσμένος το βράδυ της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από τα προς εξέταση μαθήματα των Πανελλαδικών υποστηρίζοντας ότι η εκμάθηση των Λατινικών ήταν υψηλού επιπέδου. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ όμως διαφώνησε με το μάθημα της Κοινωνιολογίας καθώς όπως πιστεύει, ο λόγος που θα τη διδάσκονται και θα εξετάζονται σε αυτήν οι μαθητές, είναι γιατί η κυβέρνηση θέλει να τους κάνει αριστερούς.

«Αυτό (σ.σ. τα Λατινικά) πάτε και το αντικαθιστάτε με την Κοινωνιολογία. Δηλαδή μ’ ένα μάθημα, απλώς για να κάνουν τα παιδιά αριστερά». Έτσι ακριβώς, όπως τα λέει ο κ. Γεωργιάδης είναι τα πράγματα. Για παράδειγμα στις εκλογές της Κοινωνιολογίας Μυτιλήνης, οι φοιτητές ρίχνουν εκατοντάδες ψηφοδέλτια με σήμα τον Μαρξ και τον Τσε Γκεβάρα. Αστειευόμαστε προφανώς, αυτοδύναμη είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εδώ και χρόνια και για την ακρίβεια, το Τμήμα της Κοινωνιολογίας είναι το «Κάστρο» της ΔΑΠ σε όλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Και δεν είναι τοπικό το θέμα. Και η Κοινωνιολογία στο Πάντειο, ΔΑΠ βγάζει…

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey