06-10-18

08/10/2018 - 15:45 Ενημερώθηκε 08/10/2018 - 15:50

ΕΔΕ από Καμμένο (1)

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με απάντηση του στην Βουλή, έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου, Στρατή Μπαλάσκα. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ειδικότερα ότι σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης  για το  θέμα τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τις συνθήκες της επίθεσης, κατά του ως άνω δημοσιογράφου, έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), από την 98 ΑΔΤΕ, μετά την ολοκλήρωση της οποίας το ΓΕΣ θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες από διοικητικής πλευράς.

Περαιτέρω, σε κάθε περίπτωση που περιέρχεται σε γνώση των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ, οποιαδήποτε πληροφορία έκνομης συμπεριφοράς από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Γενικά Επιτελεία προβαίνουν αμελλητί στις κατά νόμο ενέργειες, αφού αξιολογηθούν αρμοδίως τα πραγματικά περιστατικά.

Τέλος σας διαβεβαιώ ότι, τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι προσηλωμένα στην αποστολή τους, που είναι η υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, σεβόμενα απολύτως το Σύνταγμα και τη Δημοκρατική νομιμότητα».

 

Απάντηση από το υπ. Δικαιοσύνης (2)

Στον βουλευτή Ηρακλείου με το «Ποτάμι», Σπύρου Δανέλλη σχετικά με τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους, αλλά και με την αναφορά του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού απάντησε και το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξηγώντας σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε υπόθεση. Εντυπωσιαζόμαστε ωστόσο, όχι για το ενδιαφέρον του κ. Δανέλλη το οποίο και γνωρίζαμε. Αλλά για τους δικούς μας βουλευτές, της Λέσβου. Τρεις στο σύνολο. Για το αν σκοπεύουν να προστατεύσουν την ενημέρωση κυρίως ή θα μαθαίνουμε τις απαντήσεις των υπουργείων μέσω… Ηρακλείου!

Αν.Παζ.

 

Πρόταση που πρέπει να εξεταστεί

Η πρόταση του βουλευτή Χαρ. Αθανασίου να δημιουργηθεί ΚΕΠ στο ΚΥΤ της Μόριας, ή να αναζητηθεί τρόπος ώστε να εξυπηρετούνται οι αιτούντες άσυλο για τις υπηρεσίες που χρειάζονται και να μη καταφεύγουν στο ΚΕΠ, τη ΔΟΥ και τον ΟΑΕΔ, όπως γίνεται σήμερα, δημιουργώντας μια εικόνα συμφόρησης στις εν λόγω υπηρεσίες, που μπορεί να βελτιωθεί. Πέρα από το γεγονός ότι έτσι αποτρέπονται και επεισόδια που δημιουργούν εντάσεις που καλό είναι να αποτρέπονται. Η μαζική παρουσία των αιτούντων ασύλου στις υπηρεσίες αυτές, που καλούνται να εξυπηρετήσουν και τους μονίμους κατοίκους του νησιού, είναι γεγονός ότι τις... μπλοκάρει και η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης θα μπορούσε να ήταν μια διέξοδος. Νομίζουμε ότι η πρόταση Αθανασίου θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους γιατί πράγματι μπορεί να παρέχει με λιγότερη ταλαιπωρία εξυπηρέτηση και στους πρόσφυγες για αυτά που ζητούν και μάλιστα να υπάρχει και διερμηνεία και οι υπηρεσίες να αποφορτιστούν από ένα πρόσθετο όγκο δουλειάς που προέκυψε ξαφνικά καθιστώντας τις πιο δυσλειτουργικές. Ανεξαρτήτως οπτικής που μπορεί να έχει κανείς για τη διαχείριση του προσφυγικού, ζητούμενο νομίζουμε πρέπει να είναι οι λιγότερες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία για πολλούς και διάφορους λόγους. Και η πρόταση αυτή κατά τη γνώμη μας υπηρετεί αυτήν την ανάγκη και ως τέτοια θα πρέπει να εξεταστεί με την πρέπουσα υπευθυνότητα!

Μα.Μ.

Εκδρομή στην Αγιάσο οργάνωσε η Συνύπαρξη με ανήλικα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό της Μόριας και είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα καλντερίμια του χωριού, να επισκεφθούν τον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας και να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου, αποκομίζοντας όμορφες και αξέχαστες εντυπώσεις.

 

«Ζωντανό» το σπάσιμο του δήμου

Για τη διάσπαση του δήμου, η πλειοψηφία εξ αυτών που εμφανίζονται να «καίγονται» πραγματικά για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν εδώ και λίγες ημέρες, έναν ακόμη λόγο για να αισιοδοξούν. Γιατί η πληροφορία πως το Υπουργείο Εσωτερικών σκέφτεται να στείλει άμεσα την υπόθεση του δήμου Λέσβου στην Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για.. «γνωμοδότηση», είναι (σ.σ. αν πράγματι ισχύει) ένα πολύ σημαντικό βήμα. Καθώς δείχνει πως η κυβέρνηση αν μη τη άλλω, δουλεύει πράγματι την υπόθεση, μετά την παραλαβή του φακέλου με τα στοιχεία του σημερινού δήμου Λέσβου. Η συνδρομή της ΕΕΤΑΑ τώρα, μπορεί να αποβεί καταλυτική για το σπάσιμο ή μη του δήμου Λέσβου. Γιατί, πέραν των βασικών στοιχείων του δήμου (πληθυσμός, αριθμός υπαλλήλων, χρέη, κτήρια, μηχανήματα κτλ), θα εξετάσει και πιο περίπλοκες παραμέτρους. Όπως ας πούμε το πώς θα «κολλήσει» το ΕΣΠΑ σε συνεχιζόμενα έργα του δήμου Λέσβου, στους νέους που θα προκύψουν, αλλά και το πώς θα τύχει διαχείρισης η κινητικότητα των υπαλλήλων, ενόσω ας πούμε αποφασιστεί η διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, οι τελευταίες πληροφορίες από το «μέτωπο», δείχνουν ότι η υπόθεση είναι «ζωντανή». Το αν θα έχει βέβαια αίσιο τέλος, δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς τώρα, αλλά στο επόμενο διάστημα που δεν μπορεί να είναι μακρύ!

Μ.ΟΡΦ

 

Το «στοίχημα» Βίτσα για τη Μόρια!

«Από την Μόρια - είπε ο κ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή - πήραμε 2.200 άτομα, τώρα είναι λιγότεροι από 7.500 και μέχρι τις 15 του μήνα Οκτωβρίου θα πάρουμε άλλους 1.030 από εκεί και θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα ώσπου να φτάσουμε στο σημείο "μηδέν". Πού σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΥΤ της Μόριας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3.100 άτομα που υποτίθεται ότι είναι η δυναμικότητά του. Ενώ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ στη Λέσβο.

«Προτιμώ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνέχεια Κέντρα, σημείωσε και εξήγησε ότι στόχος είναι να ολοκληρώνεται η ταχεία διαδικασία παροχής ασύλου (η πρώτη και δεύτερη εξέταση ασύλου) σε 90 μέρες», δηλαδή σε τρεις μέρες, κάτι που αν τελικά ισχύσει θα αποσυμφορήσει τα νησιά και δεν θα υπάρχει αυτός ο πολύμηνος εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων με τις τραγικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου! Δεν ξέρουμε αν αυτά που δηλώνει ο κ. Βίτσας από το βήμα της Βουλής τα εννοεί και μπορεί να τα υποστηρίξει, αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα μας κάνουν επιφυλακτικούς και όχι άδικα. Γιατί σε τελική ανάλυση αυτά που τώρα λέει έπρεπε να ήταν αυτονόητα μετά από τρία χρόνια έντασης του προσφυγικού και όχι ο επιθυμητός στόχος, που μακάρι να επιτευχθεί. Για να συμβεί αυτό όμως προϋπόθεση είναι η άμεση, πριν αρχίσουν οι κακοκαιρίες, μαζική μετακίνηση αιτούντων άσυλο και ευάλωτων στην ενδοχώρα, για «ανθρωπεύσει» η Μόρια και να γίνει διαχειρίσιμη. Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδίσει ο κ. Βίτσας και η κυβέρνηση, χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Μα.Μ.

 

Εξώδικο γονέων της Χίου (1)

Εξώδικο κατά της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων και λειτουργίας δομών υποδοχής και εκπαίδευσης εντός πέντε σχολείων της Χίου κατέθεσε επιτροπή  γονέων και κηδεμόνων μαθητών από σχολεία του νησιού, αυτοαποκαλούμενη ως «παγχιακή επιτροπή αγώνα». Στο εξώδικο, όπου κάνουν λόγο για περίπου 1.100 υπογραφές και εστάλη στους διευθυντές των σχολείων, ζητούν μεταξύ άλλων να παρίστανται εκπρόσωποι των γονέων στις συνεδριάσεις των εκπαιδευτικών που αναφέρονται στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. «Σπέρνετε το μίσος στα σχολεία» απαντούν οι εκπαιδευτικοί μέσω της ΑΔΕΔΥ. «Με υπογραφές δεν καταλύονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικά των παιδιών» απαντά ένας εκ των διευθυντών των σχολείων.

 

Και οι «Οικολόγοι Πράσινοι»

«Γνωρίζουμε ότι οι οικογένειες δεν επιθυμούν να μείνουν μόνιμα στα νησιά και ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Όμως μετά από τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου στο σχολείο, δίνεται στα παιδιά ένα πιστοποιητικό φοίτησης που είναι αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη και εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνέχισης της μόρφωσής τους. Παράλληλα τα ντόπια παιδιά έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα της ύπαρξης άλλων γλωσσών και πολιτισμών, γίνονται πλουσιότερα και ενδυναμώνονται οι αξίες της κουλτούρας και της αποδοχής του διαφορετικού. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι το εγχείρημα έχει πετύχει. Παρά τις δυσκολίες που έχει η ίδια η κατάσταση της προσφυγιάς και του ξεριζωμού ως προσωπικό και συλλογικό φαινόμενο, το εγχείρημα της εκπαίδευσης προσφύγων έχει πετύχει με τις ΔΥΕΠ σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στα ΤΥ από πέρσι στο νησί της Χίου, που με μεγάλη δύναμη και αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό στήριξαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές/τριες» επισημαίνει η Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να πέσουν οι τόνοι και κάνουν κάλεσμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων). «Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, αποσυμφορίζοντας τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, και υλοποιώντας άμεσα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα» καταλήγουν οι Οικολόγοι -Πράσινοι με την ψύχραιμη παρέμβαση τους για ένα  τέτοιο θέμα.

Αν.Παζ.

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey