Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Πιέζει η Μποέλ
Τα 425 εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε το χειμώνα ο Χατζηγάκης, έβαλε στο μάτι η Μποέλ. Ο λόγος είναι ότι πιέζεται άγρια από την Ευρωβουλή και τις ελεγκτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μη εφαρμογή των κανονισμών. Κι εκείνη, επειδή δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες, πιέζει με την σειρά της, την ελληνική κυβέρνηση. Η χώρα μας έχει το χειρότερο δυνατό όνομα στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων και καθαρά για πολιτικούς λόγους μέχρι σήμερα, επιβάλλονται μόνο πρόστιμα.
Πάντως μόνο αν θέλει να αυτοκτονήσει η κυβέρνηση, θα ζητήσει πίσω από τους παραγωγούς, τα χρήματα που μοίρασε. Κι ως τώρα δεν έχει δείξει να έχει αυτοκαταστροφικές διαθέσεις.
Ν.Μ.

5,8 ο συντελεστής

Ψίχουλα θα καταλήξουν στις τσέπες των ελαιοπαραγωγών από την επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, η ποσότητα πετρελαίου που δικαιολογείται για ελαιοπαραγωγούς, ελαιοποιήσιμης ελιάς, είναι μόλις 5,8 λίτρα ανά στρέμμα. Δηλαδή 580 λίτρα στα 100 στρέμματα. Η επιστροφή του φόρου ανέρχεται στα 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
Καταξοδεύτηκε πάλι το Υπουργείο…
Ν.Μ.

Στην Τουρκία

Μάθαμε ότι τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου, πήγαν στην Τουρκία και επισκέφθηκαν μονάδα επεξεργασίας πυρήνας. Λέτε να δούμε καμία ανατροπή στο υπάρχον σκηνικό; Θα έχει πολύ πλάκα η «Pieralisi» να προχωρήσει μόνη της ή με ιδιώτες ελαιοτριβείς, την επένδυση.
Ν.Μ.

Έπεσε και χτύπησε

Ατύχημα είχε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Ακούσαμε ότι έπεσε και χτύπησε ευτυχώς ελαφρά. Το ατύχημα έγινε στα Χύδηρα. Του ευχόμαστε περαστικά.
Ν.Μ.

Δια του Τύπου

Το ρεπορτάζ του «Ε» για τη μεσοβέζικη λύση στο θέμα του Εφετείου, δεν διαβάστηκε μόνο στη Λέσβο αλλά και στην Κρήτη. Οι δικηγορικοί σύλλογοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου, βλέπουν με απογοήτευση τις εξελίξεις αυτές, καθώς πιστεύουν ότι αν διαχωριστούν τα δύο θέματα, η δημιουργία Εφετείου στην Κρήτη παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Μόνο που αντί να χτυπάνε το γάιδαρο, χτυπάνε το σαμάρι.
Ν.Μ.

Περί της Μυτιλήνης των χοντρών

Αντί όποιας απάντησης στο χθεσινό άρθρο του Δ. Σαραντάκου.
Σ.ΜΠΑΑνάγκη προσφοράς για το νεογέννητο μωρό

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης παραμένει η νεαρή Αφγανή, που, όπως γράφαμε χθες, έφερε στον κόσμο το παιδί της. Πρόκειται για το τρίτο της παιδί και όλη η οικογένειά της βρίσκεται στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής. Ο σύζυγος, τα δυο άλλα παιδιά της και οι δυο αδελφές της, είναι στην Παγανή, όπου θα επιστρέψει και η γυναίκα με το νεογέννητο παιδί της καθώς δεν θέλει να χωριστεί από την οικογένειά της. Η οικογένεια μένει σε ένα ξεχωριστό κοντέινερ, ενώ αμέσως μόλις υπάρξουν εισιτήρια στα πλοία, θα ελευθερωθούν, για να φύγουν στην Αθήνα. Στο μεταξύ όμως, υπάρχει ανάγκη για ένα πορτ-μπεμπέ ή ένα καρότσι και γενικά ένα κρεβατάκι με το οποίο να μπορεί να μεταφέρεται το παιδί. Η Νομαρχία φρόντισε ν’ αγοράσει μωρουδιακά και άλλα βασικά είδη που μπορεί να χρειαστεί η νεαρή μητέρα, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές ανάγκες. Οι Μυτιληνιοί έχουν πολλές φορές δείξει την ευαισθησία τους και είναι ανάγκη να το κάνουν και τώρα γι’ αυτή τη νεαρή μητέρα. Όποιος θέλει να προσφέρει κάτι, μπορεί ν’ απευθύνεται στο Κέντρο Υποδοχής στην Παγανή ή στη Νομαρχία για περισσότερες πληροφορίες.
Πελ.Γ.

«Πετάει» η κίνηση στις πτήσεις εσωτερικού

Κάθε μήνα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την κίνηση των πτήσεων τσάρτερ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στοιχεία για την κίνηση σε πτήσεις εσωτερικού, που το μήνα Ιούλιο αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση 20% στην επιβατική κίνηση τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι το καλοκαίρι. Υπάρχει μια μόνιμη γκρίνια για τον τουρισμό, τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι τουλάχιστον η κίνηση όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, είναι εντυπωσιακή. Αναμένονται βέβαια και τα στοιχεία του Αυγούστου για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Πελ.Γ.

«Ανέφικτη η λύση με τα αντίσκηνα»

Ανέφικτη θεωρεί ο Διοικητής του Κέντρου Ανηλίκων της Αγιάσου, την πρόσφατη πρόταση της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» να τοποθετηθούν αντίσκηνα στον αύλειο χώρο του «Θεομήτωρ», για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι ανήλικοι που κρατούνται στην Παγανή. Όπως τονίζει ο κ. Αθηναίος, μια τέτοια λύση θα υποβάθμιζε τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής, θα κατέληγε να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός, ένα γκέτο στην Αγιάσο, που θα δημιουργούσε προβλήματα και θα υποβάθμιζε συνολικά τη λειτουργία του Κέντρου. Συμπλήρωσε εξάλλου ότι η ψύχρα  και η υγρασία τα βράδια στην Αγιάσο, είναι ανυπόφορη και δεν θα μπορούσαν να κοιμούνται ανήλικα παιδιά σε σκηνές, μέσα στο κρύο. «Είναι ανάγκη να περιφρουρήσουμε αυτό το κέντρο και τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχει και όχι να το υποβαθμίσουμε καταλήγοντας να το μετατρέψουμε σε στρατόπεδο μόνο και μόνο για να διώξουμε το πρόβλημα από την Παγανή», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι είναι ανοιχτός στο να αξιοποιηθούν και άλλα κτήρια που έχει στη διάθεσή του το «Θεομήτωρ» ή να νοικιαστούν άλλα για το σκοπό αυτό.
Πελ.Γ

Τι περίμεναν;

Θα μπορούσαν πάντως από την αρχή, ν’ αξιοποιηθούν πολύ μεγάλοι και άνετοι χώροι που διαθέτει το Κέντρο Ανηλίκων και παραμένουν ουσιαστικά κλειστοί και όχι να φθάσουμε στο απροχώρητο και να σημειωθούν εξεγέρσεις στην Παγανή, για ν’ αναζητηθούν λύσεις της τελευταίας στιγμής. Η αύξηση του προβλήματος της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια και η μετακίνηση ανηλίκων και από άλλα γειτονικά νησιά, στο Κέντρο της  Μυτιλήνης, έδειχνε από την πρώτη στιγμή ότι ένα Κέντρο 100 ατόμων, δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες. Στοιβάζοντας τους ανηλίκους σαν κρατούμενους στην Παγανή, δεν λύνουν το πρόβλημα.  Από τη στιγμή που δαπανούνται τόσα χρήματα για το Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου, θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι χώροι του σωστά και λειτουργικά, για να μπορούν να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει ενδεχομένως ν’ αυξηθεί το προσωπικό και τα λειτουργικά έξοδα.
Πελ.Γ.

Τα λεφτά για τη μελέτη;

Την εξαγγελία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, για χρηματοδότηση με 300.000 ευρώ, της μελέτης - masterplan για τη μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στην εμπορική ζώνη της πόλης,  πριν από ένα εξάμηνο περίπου, θύμισε, μιλώντας στο «Ε», ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης. «Με όλη αυτή την παροχολογία που ακούμε τις τελευταίες ημέρες, μήπως κανείς να μας πει πού βρίσκεται και αυτή η δέσμευση;» μας είπε χαρακτηριστικά. Μια απάντηση θα ήταν σίγουρα χρήσιμη….
Πελ.Γ

Σύγχρονη πολυκλινική στη Χίο

Γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι η γειτονική Χίος βρίσκεται μίλια μπροστά ως προς τις υποδομές και τον εξοπλισμό στο δημόσιο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο της, με αφορμή βέβαια τη νέα πτέρυγα αλλά και τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει στον τομέα της καρδιολογίας. Τώρα μαθαίνουμε ότι η Χίος απέκτησε και σύγχρονη ιδιωτική πολυκλινική. Πρόκειται για την «Ελευθώ» του Ιωάννη Αργυρούδη, η οποία θα εγκαινιαστεί αυτή την Παρασκευή 21 Αυγούστου. Πρόκειται για μια μοντέρνα και υπερσύχρονη νοσοκομειακή μονάδα δυναμικότητας 30 κλινών, που θα καλύπτει όλο το φάσμα των ιατρικών αναγκών όχι μόνο στη Χίο αλλά γενικότερα  στο ΒΑ Αιγαίο,  με την τελευταία βιοϊατρική τεχνολογία και τα εξής τμήματα: μαιευτικό-γυναικολογικό, γενικό χειρουργικό, ορθοπεδικό, αγγειοχειρουργικό, πλαστική χειρουργική, ακτινολογικό και μικροβιολογικό. Μπράβο στη Χίο!
Πελ.Γ.

Πίσω παπά τα στέφανα…

Τις τελευταίες μέρες, όλο και πιο έντονα, οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, μιλούσαν για σειρά αλλαγών προσώπων στη διοικητική μηχανή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειαρχών. Μάλιστα, η έντονη φημολογία και μεταξύ των κορυφαίων τοπικών στελεχών του κυβερνητικού κόμματος στη Λέσβο, ήθελε την απομάκρυνση του περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα, εξέλιξη που μάλλον ικανοποιούσε τους τοπικούς παράγοντες, που απ’ ό,τι φαίνεται βλέπουν με καλό μάτι την αντικατάστασή του. Η φημολογία αυτή, για την εκτίμηση των τοπικών παραγόντων της Ν.Δ., στο πρόσωπο του κ. Λέκκα, έχει φθάσει και στα αυτιά του ιδίου, ο οποίος δεν κρύβει την ενόχλησή του.
Πάντως, απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η άποψη των τοπικών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος για τον κ. Λέκκα, δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα πληροφορίες ήθελαν αυτό να έχει κοινοποιηθεί και στο Μαξίμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Πίσω παπά τα στέφανα… (2)
Και ενώ οι όποιες τριβές, ένεκα των παραπάνω διαθέσεων, θα μπορούσαν να κλείσουν, μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευρύτατο, όπως σημειωνόταν, …ανασχηματισμό της κυβερνητικής μηχανής με την απομάκρυνση διοικητών οργανισμών και ΔΕΚΟ, αλλά και περιφερειαρχών, μετά τη χθεσινή συνάντηση Παυλόπουλου-Καραμανλή, οι αλλαγές αυτές μπαίνουν στο ψυγείο… παγώνοντας έτσι και τη φημολογούμενη απομάκρυνση Λέκκα από το Βόρειο Αιγαίο.
Έτσι, στην παρασκηνιακή αντιπαράθεση μεταξύ περιφερειάρχη και τοπικών παραγόντων, φαίνεται ότι για άλλη μια φορά… κερδισμένος, έστω και προσωρινά, βγαίνει ο πρώτος, αφού η κυβέρνηση φέρεται, στο όνομα των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών μεταξύ των κορυφαίων υπουργών, να κάνει στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν. Δεν γνωρίζουμε ποιοι ικανοποιούνται από μια τέτοια εξέλιξη, το σίγουρο είναι ότι σε τοπικό επίπεδο, και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί οποιοσδήποτε μιλήσει με κάποιο τοπικό στέλεχος, κάθε άλλο παρά γοητεύει, γεγονός που δεν αποκλείεται να έχει και συνέπειες στη συνολική εικόνα του κυβερνητικού κόμματος στη Λέσβο. Ίδωμεν!
Μα.Μ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey