05-09-18

05/09/2018 - 13:06

Ακτοπλοϊκές εκπτώσεις στους πρωτοετείς

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, έτσι και φέτος η Blue Star Ferries, με έντονο το αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας, στηρίζει τους νέους φοιτητές, παρέχοντας εκπτώσεις στους ίδιους και στις οικογένειές τους, για τις πρώτες τους μετακινήσεις από τον τόπο κατοικίας τους προς τον τόπο σπουδών τους, μετ’ επιστροφής, οι οποίες είναι αναγκαίες για την εγγραφή τους στα Πανεπιστημιακά ή Τεχνολογικά Ιδρύματα και για την εύρεση κατοικίας.Η έκπτωση ανέρχεται σε 50% για τον φοιτητή και την οικογένειά του, εφόσον τον συνοδεύει, σε όλες τις θέσεις εκτός από καμπίνα LUX και ισχύει έως 31 Οκτωβρίου 2018, για τις γραμμές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Β.Α. Αιγαίου, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Σε μια περίοδο όπου η παιδεία αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες για την εξέλιξη και την πρόοδο του τόπου μας, η BSF στηρίζει και επιβραβεύει τους νέους φοιτητές για την επιτυχία τους, παρέχοντάς τους τη φοιτητική έκπτωση, πριν ακόμα αποκτήσουν τη φοιτητική ταυτότητα, που θα τους εξασφαλίσει μειωμένες τιμές στις μετακινήσεις τους, προσκομίζοντας το «Δελτίο Εξεταζομένων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018».

Α.Ω.

 

Συγχαρητήρια κι από την Αρίσβη

Αρκετοί αναγνώστες και αναγνώστριες από την Αρίσβη και από την Καλλονή επικοινωνούν μαζί μας τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το ρεπορτάζ μας για την 52χρονη Αναστασία Φραγκίδου που κατάφερε να περάσει 12η στο Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια από τα θρανία για να εκπληρώσει το στόχο της να μπει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν είναι δα και λίγο. Οι αναγνώστες μας και ιδιαίτερα ο συγχωριανός της Γεώργιος Μαραγκός, εκφράζει τα συγχαρητήριά του γιατί γνωρίζει πολύ καλά την περίπτωσή της και τις θυσίες που έκανε για να μεγαλώσει τα τέσσερα παιδιά, ούσα διαζευγμένη. Ακόμα τη θυμάται μικρή από την Αρίσβη να έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και βλέποντας τώρα να τα καταφέρνει, εκφράζοντας και τη χαρά όλου του χωριού, τής εύχεται κάθε επιτυχία και πρόοδο. Για μας, και το έχουμε ξαναγράψει, είναι παράδειγμα προς μίμηση και απόδειξη του ότι ο χρόνος δεν σταματά αφενός, αλλά δεν μπορεί και να μας σταματήσει αφετέρου!

Αν.Παζ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο λίγο πριν την προχθεσινή του συνεδρίαση βράβευσε το νεαρό Στρατή Σκλεπάρη γιατί χωρίς δεύτερη σκέψη έσωσε ηλικιωμένο συμπολίτη μας από βέβαιο πνιγμό. «Είμαστε υπερήφανοι για τη νεολαία μας και το φωτεινό παράδειγμά της», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για τον μικρό ήρωα και συμφωνούμε όλοι μας

Ένας ιδιαίτερος «θεσμός» της Θερμής!

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, ο καθιερωμένος διαγωνισμός ψαρέματος καλαμαριών από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτροπόλεως Θερμής Λέσβου είναι ένα γεγονός.

Ο καιρός επιφύλαξε μια υπέροχη φθινοπωρινή μπουνάτσα, που διευκόλυνε τους διαγωνιζόμενους να απολαύσουν το ψάρεμα, αλλά και να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό, ιδιαίτερα κατά την επιστροφή των σκαφών, όταν τα πληρώματα άναψαν κόκκινους πυρσούς και φώτισαν το λιμάνι. Συνολικά 21 σκάφη έλαβαν μέρος και 53 διαγωνιζόμενοι, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Αλιεύτηκαν 23 κιλά, που αντιστοιχούν σε 176 καλαμάρια, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν αλιευτεί 7,432 κιλά και μόλις 56 καλαμάρια!

Το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι Ευστρ. Μανωλέλλης - Αλεκ. Δραγώτης - Ανδρ. Νικολάου, οι οποίοι αλίευσαν 27 καλαμάρια βάρους 3,42 κιλών. Το δεύτερο βραβείο κέρδισαν οι Γ. Πετρούλια - Ι. Μαρούσκος - Παν. Πέππας - Κ. Τραγάκης, που αλίευσαν από 22 καλαμάρια. Τέλος, το τρίτο βραβείο κέρδισαν οι Στ. Βουδούρης - Ν. Κιουτούρογλου - Δ. Δημητρακόπουλος, που αλίευσαν το μεγαλύτερο καλαμάρι βάρους 330 γραμμαρίων.

Οι ομορφιές και οι διασκεδάσεις στον τόπο μας πάντα βρίσκουν τον τρόπο να δραστηριοποιούν ανθρώπους σε ευγενή άμιλλα, όπως και για το διαγωνισμό για... καλαμάρια!

Α.Ω.

 

Οι αόρατοι αλλά και οι φανεροί εχθροί (1)

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, φανερά απελευθερωμένος από την δήλωσή του πως δεν πρόκειται να πολιτευτεί εκ νέου στον δήμο, δείχνει διάθεση πια να μιλήσει ανοιχτά για τους λόγους που εκείνος θεωρεί ότι δυσκόλεψε -μάλλον αφύσικα- το έτσι κι αλλιώς δύσκολο έργο που είχε (και έχει) να επιτελέσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Και αν πράγματι ισχύει στον βαθμό που θεωρεί ότι παρεμβαίνει η ΝΔ μέσω του Χαράλαμπου Αθανασίου (σ.σ. τον «φωτογράφισε» ξεκάθαρα προχθές ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της παράταξής του), τότε η κατηγορία για εκείνους που μπορεί να λειτουργούν «κατ΄ εντολή» βουλευτικού γραφείου, είναι η χειρότερη που μπορεί να αποδοθεί σε αιρετό της αυτοδιοίκησης. Ακόμα κι αν κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν προκλητικά πως το ήθος στην ενασχόληση με τα δημοτικά πράγματα, είναι «δευτερεύον» προσόν (αν όχι έμφυτο στοιχείο χαρακτήρα), μπροστά στο διακύβευμα του «μπόνους» των κομματικών ψήφων για μία καρέκλα. Εκείνο όμως που δεν έκανε ο Σπύρος Γαληνός για μία ακόμη φορά και με αναγνωρισμένο το ότι ο ίδιος πράγματι πολεμήθηκε από κάποιους κύκλους που ουρλιάζουν για τις επιπτώσεις του προσφυγικού, στοχοποιώντας εδώ και χρόνια ανθρώπους με προφανείς σκοπιμότητες, ήταν να κάνει για μία ακόμη φορά αυτοκριτική.

 

Οι αόρατοι αλλά και οι φανεροί εχθροί (2)

Γιατί η αλήθεια είναι πως ο φανερός «πόλεμος» που υφίσταται ο ίδιος και η παράταξή του, δεν ξεκίνησε από κανένα βουλευτικό γραφείο. Αλλά από συνεργάτες του, που τα «έσπασαν» μαζί του και ξεκίνησαν έκτοτε έναν λυσσαλέο πόλεμο κατά του τέως πολιτικού τους προϊσταμένου. Αυτοί, (αλλά και κάποιοι που είναι ακόμα στην παράταξή του), είναι εκείνοι που θυμήθηκαν και την κομματική τους ταυτότητα στα… χασομέρια της θητείας τους πια στον δήμο και έκαναν την παράταξη διάτρητη. Ενώ άλλοι συνεργάτες, που απέφυγαν τις «σειρήνες» της ΝΔ (που έγινε εν τω μεταξύ ξανά «ελκυστική» σε σχέση με το 2014), αναγκάστηκαν σε φυγή ή σε «καρατόμηση» για ζητήματα που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί με ένα απλό τηλέφωνο, για να αποφευχθεί σήμερα η μη πλειοψηφία της δημοτικής αρχής… Ενδεχομένως λοιπόν ο Σπύρος Γαληνός αν είχε προλάβει αυτές τις καταστάσεις και δεν τις υποβάθμιζε την εποχή της παντοδυναμίας του, να μην έμοιαζε σήμερα έρμαιο κανενός πολιτικού γραφείου και να ήταν αντίθετα ξανά ισχυρό χαρτί για τις επόμενες εκλογές.

Μ.ΟΡΦ

 

Χωρίς εκπροσώπηση στην «περιφέρεια»

Μετά και την παραίτηση του Ταξιάρχη Βέρρου, σε συνδυασμό με την εξίσου πρόσφατη παραίτηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Αγιάσου Προκόπη Τσαμπλάκου, ουσιαστικά το βόρειο τμήμα του δήμου Λέσβου δεν έχει εκπροσώπηση της… δημοτικής αρχής. Πλην του Γιώργου Κατζανού που λειτουργεί ως… πολυεργαλείο και καλύπτει πρόθυμα όλα τα κενά που προκύπτουν. Και γενικότερα, η δημοτική αρχή στην περιφέρεια του δήμου έχει μείνει να εκπροσωπείται μόνον από τους κ.κ. Αρμενάκα, Αποστόλου και Ψωμά… Λέτε να πρόκειται αυτή η εξέλιξη για κάποιο σατανικό σχέδιο που να θέλει να δείξει σε κάθε τόνο πως ο δήμος Λέσβου πρέπει να σπάσει;

Μ.ΟΡΦ

 

Ο τρίτος -μάλλον- που φεύγει

Ολοκληρώνοντας τη θητεία του ως Πρύτανης, ο Στέφανος Γκρίτζαλης, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να αλλάζει και Πανεπιστήμιο. Όπως συζητιέται, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο τρίτος πρύτανης στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ολοκληρώνοντας τη θητεία του, αλλάζει και ίδρυμα. Αυτό έγινε μέχρι στιγμής με τις περιπτώσεις του Σωκράτη Κάτσικα και του Πάρη Τσάρτα, που μετά τη θητεία τους μετακόμισαν σε κεντρικά Πανεπιστήμια.

Αν.Παζ.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον υποδέχθηκαν οι επισκέπτες του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης “Νόστιμοι Προορισμοί” που παρουσιάζεται  στις εγκαταστάσεις  του Μουσείου στο Σίγρι. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2018 και η παρουσίασή της εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της Γιορτής Αγροτουρισμού 2018.

Πρόκειται για μια αλλιώτικη βιωματική διαδραστική προσέγγιση στα βότανα και το αλάτι της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey