04-10-18

04/10/2018 - 14:34

«Που είσαι νιότη να δεις ...»

Με μακροσκελέστατη ανακοίνωση το γραφείο τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απαντήσει στα δημοσιεύματα και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με την υπόθεση της παραχώρησης ακινήτων και δημόσιας περιουσίας στο λεγόμενο... υπερταμείο. Χαρακτηρίζοντας «ψευδή» όλα αυτά, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται περί «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας, που ισχυρίζονται όσοι κατακρίνουν αυτήν την εκχώρηση, αλλά αξιοποίηση της περιουσίας αυτής προς όφελος του δημοσίου, όπως θέλει και το κυβερνητικό αφήγημα. Το εντυπωσιακό δεν είναι τα επιχειρήματα που διατυπώνονται, ούτε και οι παρατηρήσεις για επιμέρους περιπτώσεις που αποτυπώνονται στη σχετική λίστα, αλλά η ευκολία που στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δικαιολογούν τα πάντα που γίνονται από την κυβέρνηση. Κι όμως αν αυτά, που σήμερα δικαιολογούν και υπερασπίζονται με τόσο... φανατισμό, γινόταν από μια άλλη κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι θα ήταν στα... κάγκελα και θα υπερακόντιζαν για «ξεπούλημα» χωρίς κανένα δισταγμό! Και αυτό είναι το δράμα των σημερινών κυβερνώντων, ότι σήμερα καλούνται να υπερασπιστούν όλα αυτά για τα οποία όταν ήταν στην αντιπολίτευση ήταν «κόκκινο» πανί και αδιαπραγμάτευτα. Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα η υπόθεση με τους ΧΥΤΥ στην Αττική, που καλούνται τώρα να δρομολογήσουν, όταν πριν από μερικά χρόνια στο Γραμματικό και την Κερατέα, ήταν απέναντι και... πετροβολούσαν. Δυστυχώς, όταν «σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες» και όταν βλέπεις άλλους να βγαίνουν στα «κάγκελα» ενοχλείσαι από τα λεγόμενα και τις αντιδράσεις τους. Σε τελική ανάλυση, ισχύει και εδώ το «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», αν και η ωριμότητα του πολιτικού συστήματος πρέπει επιτέλους να ξεπεράσει αυτές τις «αναγνώσεις», που δεν οδηγούν πουθενά και πάντως δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Μα.Μ.

 

Τόσο απλά!

Πολύ απλά, χωρίς σάλτσες και αστερίσκους, ο δικηγόρος Άρης Ελευθερίου καταδίκασε σε λίγα δευτερόλεπτα τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, εκπροσωπώντας, όπως είπε στην εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών την πλειοψηφία των Λέσβιων: «Δεν είμαι εδώ για να αναπτύξω το θέμα των προσφύγων ή των μεταναστών. Δεν εκπροσωπώ παρά τον εαυτό μου, αλλά θεωρώ ότι εκπροσωπώ τον μέσο Λέσβιο πολίτη. Και δίνω μια απάντηση. Ο μέσος Λέσβιος πολίτης σίγουρα καταδικάζει όλη τη ρατσιστική λεκτική βία, ακόμα και τη σωματική που ασκείται σε βάρος των δημοσιογράφων. Πολλές ομάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν οργανωμένες επιθέσεις. Και έχουν φροντίσει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Απορώ πώς η δική σας ομάδα δεν προσπάθησε νομοθετικά να προστατευτεί. Όταν ένας δικαστής βγάζει μία απόφαση, αυτή μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής, όχι όμως ο ίδιος ο δικαστής. Αν κατακριθεί ο δικαστής, τότε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας επεμβαίνει. Γι’ αυτό το λόγο το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στη δική σας περίπτωση. Οι επιθέσεις, οι ψευδείς ειδήσεις πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα!» Αλήθεια γιατί για την περίπτωση των δημοσιογράφων δεν ισχύει ότι και με τους δικαστές, όπως εύστοχα αναρωτήθηκε ο Αρ.Ελευθερίου; Υπάρχει κάποια απάντηση;

Αν.Παζ.

 

Εφιάλτης η οικονομική «αιμορραγία» της αγοράς!

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τουριστικά σε σχέση με τα απέναντι παράλια, μοιάζουν ως το χειρότερο σενάριο για την οικονομία των νησιών μας. Δεν είναι μόνο η πτωτική τάση της τουριστικής κίνησης, αλλά και το ότι πλέον οι Έλληνες επιστρέφουν μαζικά για αγορές στην Τουρκία, κάτι που προκαλεί οικονομική «αιμορραγία» στις  τοπικές αγορές. Ασφαλώς και ο καθένας μπορεί να επιλέγει ελεύθερα από πού θα πραγματοποιήσει τα ψώνια του, ωστόσο είναι δουλειά των αρμόδιων φορέων πλέον, να λειτουργήσουν συλλογικά προς μία κατεύθυνση που θα ενισχύει την τοπική συνείδηση του καταναλωτικού κοινού, διότι αναπόφευκτα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες το επόμενο διάστημα. Όσο εξάλλου η τουρκική λίρα θα φαντάζει… ψεύτικη σε σχέση με το ευρώ, θα έρχονται όλο και λιγότεροι Τούρκοι στα νησιά μας, την ίδια ώρα που εκτός από κάλτσες και σωβρακοφανέλες οι Έλληνες θα προμηθεύονται από τα απέναντι παράλια, όλο και περισσότερα προϊόντα, οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες επιχειρηματίες της αγοράς.

Β.Παπ.

 

Μαλέλης κατά του προπηλακισμού δημοσιογράφων

Με την επίσημη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ προς την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να θεωρείται από πολλούς ως «θέμα χρόνου», ο Σταμάτης Μαλέλης και με την ιδιότητα του Υπεύθυνου Επικοινωνίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, προχώρησε σε μία δήλωση στήριξης των συναδέλφων του δημοσιογράφων στη Λέσβο. Οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται στο στόχαστρο (και) ακραίων στοιχείων κάνοντας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τη δουλειά τους, στην κάλυψη του προσφυγικού, με αποκορύφωμα τους πρόσφατους προπηλακισμούς και τις διαδικτυακές επιθέσεις στο πρόσωπο των δημοσιογράφων Στρατή Μπαλάσκα και Ανθής Παζιάνου.

Ο κ. Μαλέλης, λίγο μετά και την πρόσφατη εκδήλωση της ΕΣΗΕΠΗΝ στο κτήριο της Γραμματείας Αιγαίου για το προσφυγικό, που πραγματεύτηκε και την δύσκολη καθημερινότητα των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, δήλωσε: «Καταδικάζω χωρίς αστερίσκους τον προπηλακισμό των δημοσιογράφων που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους. Οι ομάδες εφόδου ανήκουν στο παρελθόν και εκτός του κύκλου της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Α.Ω.

 

Μας κρέμασαν ξανά στα «μανταλάκια»!

Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot της Μόριας αναδεικνύει και ένα ακόμη  συγκλονιστικό ρεπορτάζ, τούτη τη φορά των New York Times, με πρόσφυγες να ομολογούν ότι θα προτιμούσαν να είχαν πνιγεί παρά να βρεθούν εκεί.

«Παλαιότερα νόμιζα ότι η Ελλάδα είναι ένα απ’ τα καλύτερα μέρη να ζει κανείς», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. «Τώρα πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να είχα πνιγεί καθώς περνούσαμε τη θάλασσα»... Η μαρτυρία αυτή και άλλων προσφύγων που καταθέτουν τον ...πόνο τους από την εμπειρία ζωής που διαπιστώνουν κατά την παραμονή τους στον καταυλισμό εκθέτουν τη χώρα μας για πολλοστή φορά , γεγονός που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους τους αρμοδίους. Οι δικαιολογίες και οι όποιες «διαψεύσεις» για τα όσα αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης, δεν είναι πλέον η καλύτερη απάντηση από μέρους των αρμοδίων. Οφείλουν, αν στοιχειωδώς αντιλαμβάνονται τη ζημιά που γίνεται από το δημόσιο αυτό διασυρμό, να κάνουν το κάτι παραπάνω για να αποσυμφορήσουν τη Μόρια τάχιστα, πριν το χειμώνα. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την εικόνα που εκπέμπει η Μόρια και μέσω αυτής η Ελλάδα της αλληλεγγύης , που τόσο βάναυσα «πληγώθηκε» από την αναποτελεσματικότητα  διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο και στα άλλα νησιά. Ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και στην περίπτωση της Μόριας, έχει χάσει ...παταγωδώς!

Μα.Μ.  

 

Δεν υπάρχει λόγος άλλης καθυστέρησης

Από τα μέχρι τώρα συμφραζόμενα των κυβερνητικών παραγόντων και των εδώ κομματικών στελεχών, προκύπτει ότι το θέμα της πολυαναμενόμενης διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου είναι σχεδόν ειλημμένη. Η προχθεσινή δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση στην ΕΡΤ, ότι οι όποιες αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων θα περιοριστεί στα δάκτυλα του ενός χεριού, επιβεβαιώνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το θέμα να μην το ανοίξει, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα για διασπάσεις, αλλά να το κρατήσει σε... χαμηλή φωτιά και μόνο για κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως αυτή της Λέσβου! Τούτων δοθέντων λοιπόν, αφού αυτή είναι η κυβερνητική πρόθεση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερεί κι άλλο η επίσημη απόφαση της διάσπασης του δήμου, δρομολογώντας έτσι, πέρα από τι μέλλει γενέσθαι με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις υποψηφιότητες και όλα τα διαδικαστικά που προβλέπονται ώστε οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν να μη βρεθούν προ «αδιεξόδων» με την ανάληψη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών από 1η Σεπτεμβρίου 2019. Ειδικά στο δήμο Λέσβου η εκκρεμότητα αυτή κρατά «παγωμένες» και τις πιθανές υποψηφιότητες, που θέλουν να εκδηλωθούν, αλλά και μπλοκάρει και την ίδια τη λειτουργία του δήμου για το υπόλοιπο διάστημα, που λήγει η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής. Γι’ αυτό χωρίς άλλες καθυστερήσεις, επιβάλλεται οι όποιες αποφάσεις να επισπευστούν, γιατί θα ανοίξει το παιχνίδι και θα απελευθερώσει δυνάμεις που προς το παρόν παραμένουν σε αναμονή, με ότι σημαίνει αυτό! Και το ζητούμενο είναι να επανεκκινήσουν τα δημοτικά πράγματα προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.

Μα.Μ.

 

 

 

 

Σε πένθος η οικογένεια Κυρατζή

Έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών, η μητέρα του επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατή Κυρατζή και του πρώην δημάρχου Καλλονής, Γιώργου Κυρατζή. Η κηδεία της Ασπασίας Κυρατζή, θα γίνει σήμερα στις 3.30 το Σκαλοχώρι, με το «Ε» να εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

«Ε»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey