03-11-18

05/11/2018 - 15:56 Ενημερώθηκε 07/11/2018 - 13:53

Δυστοκία που φέρνει γκρίνια

Η ΝΔ έχει δυο υποψήφιους Περιφερειάρχες που προέρχονται από το χώρο της, το ΚΙΝΑΛ έχει επίσης υποψήφιο δικής του προέλευσης, και ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να καταλήξει. Αφού κάποιοι τοπικοί παράγοντες συνεπικουρούμενοι με αντίστοιχους εξ Αθηνών βολιδοσκόπησαν εντυπωσιακές προσωπικότητες εκτός του χώρου τους χωρίς όμως επιτυχία. Αφού κάποιοι άλλοι απέτυχαν να σπρώξουν τον βουλευτή Πάλλη σε μια εξ αρχής καταδικασμένη υποψηφιότητα, με προφανή σκοπιμότητα να αδειάσει η βουλευτική καρέκλα μήπως και την καταλάβει κάποιος κολλητός του. Αφού κάποιοι τρίτοι ανακυκλώνουν ιδέες για «αδύναμα» εκλογικά πρόσωπα που εξασφαλίζουν στην καλύτερη περίπτωση αξιοπρεπή ήττα. Αφού κάποιοι ....τέταρτοι έριξαν την ιδέα για υποψηφιότητα άλλου βουλευτή της Περιφέρειας, που εκλογικά θεωρείται ούτως ή άλλως χαμένος! Η εικόνα πλέον είναι ότι τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι τρικλοποδιές ακόμα και σε κάποιους «ήρωες» που επιμένουν να εκφράζουν διαθεσιμότητα πάνε σύννεφο! Κι ώσπου να αποφασίσουν, το πιθανότερο είναι να έχουν κάψει την όποια υποψηφιότητα, με κίνδυνο η ήττα να μην είναι καν αξιοπρεπής!

Π.Μ.

Ο διεθνής Νίκος Ζούρος!

Τεράστιο το έργο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντή του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους Νίκου Ζούρου και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Ωστόσο, τον «θησαυρό» που διαθέτει η Λέσβος, ελάχιστα τον έχει αξιοποιήσει το ίδιο το νησί. Και αυτό ασφαλώς είναι απογοητευτικό. Διαβάζοντας κανείς όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα, στη διάρκεια της μεγάλης έκθεσης του Γεωπάρκου Huangshan, όπου παρουσιάστηκε και το Γεωπάρκο Λέσβου, μπορεί να αντιληφθεί ότι το μοναδικό αυτό μνημείο της γεωλογικής κληρονομιάς χαίρει της εκτίμησης ακόμα και στην άλλη άκρη της Γης, αλλά δυστυχώς εντός των στενών νησιωτικών συνόρων προσπαθεί ακόμη να βρει τη θέση του. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέσω του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα προόδου, αλλά μοιάζει αδιανόητο να μην αποτελεί η δυτική Λέσβος και κατ’ επέκταση ολόκληρο το νησί, προορισμό εκπαιδευτικών εκδρομών για μαθητές όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της χώρας μας, αν και πέρυσι κάτι πήγε να γίνει. Ο σχολικός τουρισμός ανθεί σε άλλες περιοχές και το νησί μας, διαθέτοντας το συγκεκριμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, οφείλει να αναπτύξει και αυτές τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που διευρύνουν την τουριστική αγορά και καθιστούν τη Λέσβο προορισμό.

Β.Παπ.

Η φημολογία άφιξης Χαρίτση

«Φωτιές» άναψε στα… αυτοδιοικητικά μας, η έντονη φημολογία της εβδομάδας, πως στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου για την ημέρα της Απελευθέρωσης του νησιού (8 Νοέμβρη), θα βρίσκεται και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Η πιθανότητα ερχομού του Υπουργού που υπόσχεται την διάσπαση του δήμου Λέσβου εξάλλου, έδινε αυτόματα τροφή στα σενάρια που θεωρούν εδώ και καιρό πως δεν αργεί η στιγμή της ανακοίνωσης δημιουργίας δύο δήμων στο νησί. Ωστόσο η βεβαιότητα πολλών ότι ο δήμος δεν θα σπάσει αλλά και η βεβαιότητα άλλων, εξίσου πολλών, ότι ο δήμος τελικά θα σπάσει, θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για λίγο ακόμα, αφού δεν προκύπτει (σ.σ. μέχρι και χθες τουλάχιστον), σαφής ένδειξη ότι ο κ. Χαρίτσης θα έρθει στο νησί. Πάντως η φημολογία ερχομού Χαρίτση στη Μυτιλήνη την 8η Νοέμβρη, είχε βάση, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές μας πηγές. Αφού το γραφείο του Υπουργού, επικοινώνησε πράγματι με τον δήμο Λέσβου αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης. Για κάποιο λόγο όμως, αυτή η επικοινωνία δεν είχε συνέχεια μέσα στη διάρκεια τουλάχιστον της περασμένης εβδομάδας…

Μ.ΟΡΦ

Δημιούργησε προσδοκίες…

Η επίσημη ανακοίνωση του Σταμάτη Μαλέλη ότι δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές, αν και είχε διαρρεύσει ως πιθανό ενδεχόμενο τον τελευταίο καιρό, αλλάζει τα δεδομένα στην Περιφέρεια και στο εκλογικό τοπίο και δυσκολεύει τα πράγματα κυρίως στον πολιτικό χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, τη στήριξη του οποίου θα είχε η υποψηφιότητα του. Το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που εκδήλωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την Περιφέρεια και έκανε για μήνες σειρά επαφών με πρόσωπα από όλα τα νησιά, δημιούργησε παράλληλα προσδοκίες ότι η υποψηφιότητα του θα μπορούσε να τύχει στήριξης και πέρα από τα κομματικά όρια του Κινήματος Αλλαγής, κεντρικό στέλεχος του οποίου είναι. Η εξέλιξη αυτή με την αποχώρηση Μαλέλη, έτσι όπως έγινε, είναι δεδομένο πως δεν ήταν ότι καλύτερο.

…και πάει για αλλού

Ο Στ. Μαλέλης φαίνεται και από την προσωπική του ανακοίνωση, αλλά και την αντίστοιχη του ΚΙΝ.ΑΛ για το ίδιο θέμα, ότι θα «παίξει» πλέον ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η καθημερινή σχεδόν παρουσία του στα κανάλια ως κεντρικό στέλεχος του Κινήματος. Τώρα το αν θα επηρεάσει, πόσο και ποιούς, αυτή η αλλαγή δεδομένων σε σχέση με τις υποψηφιότητες στην Περιφέρεια θα φανεί, όταν θα αρχίσει να διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο και οι ενδεχόμενες συμμαχίες - συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων και προσώπων. Πάντως, το βέβαιο ήταν ότι η κατάθεση της υποψηφιότητας Μαλέλη για το βόρειο Αιγαίο έφερε την περιοχή μας πιο κοντά στα κεντρικά Μέσα ενημέρωσης, αφού ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της τηλεόρασης, με πολυετή επιτυχημένη παρουσία στο χώρο. Κλείνοντας τον κύκλο της η υπόθεση αυτή, οφείλουμε να πούμε ότι όπως εντυπωσιακή ήταν η ανακοίνωση της πρόθεσης του να «ανακατευτεί» με τα αυτοδιοικητικά των νησιών μας, ξαφνιάζοντας πολλούς, εξίσου αναπάντεχη και εντυπωσιακή ήταν η απόσυρση του, αφήνοντας πίσω του πολλά ερωτηματικά για το όλο εγχείρημα. Το οποίο, αν μη τι άλλο, εξέπεμπε βιασύνη και προχειρότητα, η οποία δε νοείται σε τέτοιο επίπεδο!

Μα.Μ.

 

Η εκκρεμότητα με τον ΦΠΑ παραμένει...

Σε δυο μήνες από τώρα, τέλος δηλαδή του 2018, θα ισχύει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έδωσε παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ για ένα ακόμη εξάμηνο. Βέβαια, η δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για την εν λόγω παράταση, που έγινε κυριολεκτικά στο... παρά ένα, μιλούσε περί ισχύος του υπάρχοντος καθεστώτος για όσο θα υπάρχει το προσφυγικό και αυτός ...Πρωθυπουργός! Όμως, όπως όλοι θυμόμαστε, οι θεσμοί και η ίδια η Κομισιόν «τράβηξε το αυτί», υποχρεώνοντας την ελληνική Κυβέρνηση να αναζητήσει από άλλες πηγές τα 29 εκ. ευρώ από την απώλεια εσόδων του κράτους λόγω του ΦΠΑ. Σήμερα, είμαστε στο… παρά πέντε, αλλά καμιά σαφή και κατηγορηματική δέσμευση της Κυβέρνησης δεν υπάρχει, πως ο μειωμένος ΦΠΑ θα συνεχίσει να ισχύει και στα πέντε νησιά του προσφυγικού μετά την 31η Δεκεμβρίου.

…και η κυβέρνηση επισήμως σιωπά!

Το γεγονός αυτό δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια ότι το θέμα θα ξαναμπεί σε περιπέτειες και σε νέα παζάρια, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, που υποτίθεται ότι βγήκαμε τον περασμένο Αύγουστο. Στα συνεχή ερωτήματα φορέων και πολιτικών παραγόντων για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα αυτό, ακούγονται κάποιες ανεπίσημες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, πως τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει σαφής και κατηγορηματική δέσμευση από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες του Υπ. Οικονομικών, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύσει και το 2019, το θέμα θα βρίσκεται στον... αέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το εντυπωσιακό είναι, πως ούτε οι φορείς των νησιών (Επιμελητήρια, Εμπορικοί Σύλλογοι κλπ), δεν έχουν δραστηριοποιηθεί, όπως απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης, προκειμένου να πιέσουν να κλείσει θετικά η εν λόγω εκκρεμότητα. Θα είναι λάθος να κριθεί ξανά το θέμα την τελευταία στιγμή, όπως έγινε προ εξαμήνου, αντί να συμβεί από τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός, από τον οποίο θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Τώρα λοιπόν πρέπει να γίνουν οι όποιες πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και όχι κατόπιν εορτής, όταν θα έχουν κριθεί τα πάντα!

Μα.Μ.

Γέφυρα… συνεργασίας για τις «επιστροφές»

Και από το πουθενά μία… ευοίωνη προαναγγελία και μάλιστα από τον πιο καθοριστικό ρυθμιστή της εξέλιξης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, την γείτονα Τουρκία. Και πιο συγκεκριμένα από τα χείλη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο «Kartepe Summit» που οργάνωσε η γείτονα στην ομώνυμη πόλη από τις 26-27 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή αξιωματούχων αλλά και επιστημόνων και από την Ελλάδα, έτεινε χείρα ουσιαστικής βοηθείας προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος. Συγκεκριμένα αφού σημείωσε, ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έχει πει ότι «επιλέγεις τον φίλο σου, αλλά δεν επιλέγεις τον γείτονά σου» και να προσθέσει ότι «εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε γείτονα την Ελλάδα», δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συζητήσει και να συνεργαστεί με την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα των επιστροφών μεταναστών. Οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη νομοθεσία. Το αν βέβαια αυτή η δήλωση του Τούρκου Υπουργού ήταν στα πλαίσια του συνεδρίου, όπου σαφώς στόχος ήταν να καταδειχθεί το πόσο ικανοποιητικά λειτουργεί η Τουρκία στο όλο ζήτημα για τις εντυπώσεις ή το αν ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση προς τις ελληνικές Αρχές, θα φανεί πολύ σύντομα…

Μ.ΟΡΦ

 

Τι μας θύμισε

Δεν ξέρω γιατί, αλλά η συμπεριφορά ενός από τους μέχρι πρότινος φερόμενους ως υποψήφιου σωτήρα μας στην Περιφέρεια που «πήγε για άλλα» αφήνοντας σύξυλους τους υποστηρικτές του, μας θύμισε το ακόλουθο ποίημα του Καβάφη:

Ο Βασιλεύς Δημήτριος

Σαν τον παραίτησαν οι Μακεδόνες

κι απέδειξαν πως προτιμούν τον Πύρρο

ο βασιλεύς Δημήτριος (μεγάλην

είχε ψυχή) καθόλου - έτσι είπαν -

δεν φέρθηκε σαν βασιλεύς. Επήγε

κ’ έβγαλε τα χρυσά φορέματά του,

και τα ποδήματά του πέταξε

τα ολοπόρφυρα. Με ρούχ’ απλά

ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε.

Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός

που όταν η παράστασις τελειώσει,

αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται.

Για την αντιγραφή: Π.Μ.

Κι όμως έχει πιθανότητες

Μερικές φορές στη δημόσια εικόνα των πολιτικών, οι ειδικοί του μάρκετινγκ, που - κακά τα ψέματα - έχουν βαρύνοντα λόγο σε τέτοια θέματα, θεωρούν ότι ένα εκ πρώτης όψεως μειονέκτημα κάποιου υποψήφιου, μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Αυτό για όσους έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «λίγη» την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του Παναγιώτη Χριστόφα, επειδή «είναι νέος και άγνωστος». Ο συγκεκριμένος, ούτε ανεπάγγελτος είναι, ούτε επαγγελματίας της πολιτικής, ούτε ως σωτήρας εξ Αθηνών έρχεται. Βάλτε τα όλα αυτά κοντά, συνυπολογίστε ότι όποιος γνωρίσει τον «άγνωστο» άγνωστο το πιθανότερο είναι αμέσως να τον συμπαθήσει για τους χαμηλούς τόνους και την ευπρέπειά του, και θα έχετε σίγουρα ένα αουτσάιντερ της εκλογής, που στα χέρια του είναι - ή μάλλον επειδή μιλάμε για μπόλικο τρέξιμο που θα χρειαστεί- στα πόδια του, να κάνει την έκπληξη. Άλλωστε το τρέξιμο δεν το φοβάται, αφού ένα από τα χόμπι του είναι να τρέχει μαραθώνιο!

Π.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey