03-10-18

03/10/2018 - 15:43

Η κριτική Μητσοτάκη από τη Σάμο...

«Η έννοια της προστασίας των συνόρων απουσιάζει από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης. Άνοιξαν τα σύνορα, έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες. Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Είχαμε τότε μιλήσει για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά. Υποχρέωση μας να τηρούμε και εμείς το σκέλος συμφωνίας που μας αφορά να επιστρέφουμε μετανάστες. Αυτό δεν γίνεται γιατί οι εργασίες για τη χορήγηση ασύλου τραβάνε τόσο πολύ.

Ασχέτως του τί θα κάνει η ΕΕ εμείς μονομερώς θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.  Και θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες», Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τη μονοεδρική Σάμο και το εκεί hot spot.

 

Και το δικό του αφήγημα

Στο hot spot, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «είδαμε εικόνες απάνθρωπες από κάποιους που έκαναν καριέρα πάνω στον ανθρωπισμό». Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα έχει σύνορα, όχι μόνο χερσαία και θαλάσσια και στην ευρωπαϊκή μάχη θα μπούμε στην πρώτη γραμμή.

Δεν μπορούμε, σημείωσε, να επιφυλάσσουμε την ίδια αντιμετώπιση σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Οι πρόσφυγες να απολαμβάνουν προστασίας και οι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέφουν, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου . Οποιος φτάσει σήμερα στο hotspot η αίτηση του μελετάται τον Σεπτέμβριο του 2019.», δηλαδή μετά από έναν χρόνο.

 Ο Κ.Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει σαφές το δικό του αφήγημα για τη διαχείριση του προσφυγικού που ταλανίζει τις νησιωτικές κοινωνίες τα τελευταία χρόνια, χωρίς να βλέπουν διέξοδο από αυτήν την κατάσταση. Το γεγονός ότι ειδικά τον τελευταίο καιρό και μετά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη Μόρια η ΝΔ και ο πρόεδρος της φροντίζει πέρα από τις διαπιστώσεις να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική προσέγγιση, δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση , που επιδιώκει να γίνει κυβέρνηση, να παρακολουθεί από μακριά την κατάσταση  και απλά να κατακρίνει.Οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που θα βελτιώνουν την εικόνα στα νησιά και δεν θα βιώνουν «οριακές» καταστάσεις, όπως σήμερα! Η ευαισθησία για το προσφυγικό και της ΝΔ και του προέδρου της θα φανούν από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια και τις προεκλογικές υποσχέσεις, που σήμερα με ευκολία διατυπώνει, με δεδομένη και την αποτρόπαια εικόνα που υπάρχει στα κέντρα υποδοχής.

Α.Ω .

 

Κάτω από 10.000

Άλλοι 230 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων αναχώρησαν για το λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα της Δευτέρας, με προορισμό δομή φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα. Στο σύνολό τους είναι μέλη οικογενειών, ή ανήκουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες. Συνολικά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης που εξήγγειλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του καταυλισμού στη Μόρια, αναχώρησαν από τη Λέσβο περισσότερα από 1300 άτομα. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, έπεσαν κάτω από 10.000 οι αιτούντες άσυλο, που διαμένουν συνολικά σε δομές στην περιοχή της Μυτιλήνης. Παράλληλα μειώθηκαν στους 7.750 οι διαμένοντες στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και σε κτήματα γύρω από αυτόν.

Αν.Παζ.

 

Η Λεσβιακής καταγωγής Μπατζελή υποψήφια 

Και με την κομματική «βούλα» χρίστηκε επίσημα υποψήφια του ΚΙΝΑΛ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, η οποία έχει δεσμούς με τη Λέσβο, αφού συγγενείς της ζούν στα Δάφια. Με μικρασιατική καταγωγή η οικογένεια της, η οποία έφθασε στη Λέσβο μετά το 1922. Η Κ.Μπατζελή  είναι πολιτικό στέλεχος πανελλαδικής εμβέλειας , ευρύτατης αποδοχής και αναγνωρισιμότητας, με σημαντική πολιτική εμπειρία υπηρετώντας με επιτυχία σημαντικούς ρόλους στη Ευρώπη και την Ελλάδα ως Ευρωβουλευτής, βουλευτής Φθιώτιδος και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Α.Ω.

 

Συνέλευση μεριδιούχων Συνεταιριστικής

Ο Σύλλογος Μεριδιούχων Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου καλεί τα μέλη του σε τακτική γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση την  Τετάρτη  10 Οκτωβρίου στις 19:30 στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» στο Επιμελητήριο Λέσβου. 

«Σας καλούμε στην εκλογοαπολογιστική  Γενική μας Συνέλευση για να εκλέξουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και  να σας ενημερώσουμε για τις μέχρι τώρα δράσεις μας αλλά και τις προοπτικές. Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της πολυαναβληθείσας πρώτης Δίκης για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του τόπου μας αυτό της Συνεταιριστικής μας Τράπεζας» σημειώνει ο Σύλλογος. Και επειδή οι υποθέσεις με την τράπεζα είναι μπροστά έχει την αξία του το γεγονός ο σύλλογος των μεριδιούχων να εκπέμπει κύρος και ισχύ.

Α.Ω.

 

Οι παραινέσεις λειτουργούν ανάποδα!

Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και τα όσα προηγήθηκαν, ήρθε στη μνήμη μας μια αντίστοιχη περίπτωση σε τοπικό επίπεδο - που προφανώς δεν συγκρίνεται σε πολιτική βαρύτητα με το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, αλλά σχετίζεται με την αντίδραση του κόσμου. Ήταν το 1982, εποχή αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και σε χωριό του νησιού κατέβαινε με τη στήριξη του κυβερνώντος πλέον κόμματος, σημαίνον τότε στέλεχος του που ήθελε με νύχια και με δόντια να κερδίσει. Τότε λοιπόν επιστρατεύτηκαν όλοι οι παράγοντες, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί που υπήρχαν στο νησί οι οποίοι επισκέπτονταν το εν λόγω χωριό και προέτρεπαν τους κατοίκους του, να ψηφίσουν τον εκλεκτό του κυβερνώντος κόμματος, γιατί θα ήταν μοναδική ευκαιρία και κάθε άλλη επιλογή «καταστροφή». Το... πρέσινγκ των κυβερνητικών παραγόντων όλη την προεκλογική περίοδο ήταν τέτοιο που οι κάτοικοι φαίνεται να απηύδησαν με τους «ξενόφερτους» συμβουλάτορες τους και όταν ήρθε η ώρα της κάλπης φρόντισαν να στείλουν στα αζήτητα τον πολυδιαφημισμένο «σωτήρα» τους. Οι παραινέσεις λειτούργησαν ως μπούμερανγκ και έτσι φαίνεται να ισχύει και σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες, ως προς την τακτική, περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό πρόσφατο και πολύ εντυπωσιακό παράδειγμα η περίπτωση του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, όπου όλοι οι διεθνείς παράγοντες έσπευσαν να επισκεφθούν τα Σκόπια για να συστήσουν στους Σκοπιανούς να ψηφίσουν υπέρ του ΝΑΙ και μάλλον το όλο επικοινωνιακό αυτό εγχείρημα μάλλον λειτούργησε ανάποδα, γιατί κανείς σε τελική ανάλυση δεν ανέχεται από... τρίτους να τον υποδεικνύουν τι να κάνει για θέματα δικά του! Μήπως και στην περίπτωση του δικού μας δημοψηφίσματος το 2015 δεν έγιναν τα ίδια; Είναι λοιπόν χρήσιμο και ο διεθνής παράγοντας να ξέρει μέχρι που μπορεί να παρέμβει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό ενδεχόμενο οι κρίσεις των κοινωνιών και των λαών να κρύβουν εκπλήξεις, που δεν είναι αρεστές!

Μα.Μ.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey