02-10-18

02/10/2018 - 12:34

Για τον πατριωτισμό και τη θρησκεία

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Φωκιανίδης στην εκδήλωση για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων επεσήμανε αρχικά την προσφυγική του καταγωγή και επεκτάθηκε στο ρόλο του δημοσιογράφου. «Θέλουμε τους δημοσιογράφους πειθήνια όργανα του ενός και του άλλου; Ή θέλουμε τους δημοσιογράφους πραγματικά λειτουργούς; Και όσοι δεν υπηρέτησαν την αλήθεια είναι αυτοί που έχουν συντείνει στη δημιουργία άσχημης εικόνας στην κοινωνία για τη δημοσιογραφία. Θέλουμε μια παραπληροφορημένη κοινωνία μέσα στο σκοτάδι;» αναρωτήθηκε. Και έκλεισε: «Κάποιοι που υποκινούνται ξενοφοβικά και ρατσιστικά τονίζουν ότι το κάνουν έμπλεοι πατριωτισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων. «Πραγματικά εθνικό και πατριωτικό είναι το αληθινό», είπε ο Διονύσιος Σολωμός, εθνικός μας ποιητής. «Ο μη αγαπών ουκ έγνω τον Θεόν ότι ο Θεός αγάπη εστίν» λέει η ευαγγελική ρήση, που έχει χρησιμοποιήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος».

Αν.Παζ.

 

«Προσωπικές» οι επιθέσεις;

Είναι πολύ σημαντικό που την εκδήλωση των δημοσιογράφων τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης , Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος πήρε το βήμα να τοποθετηθεί για τις επιθέσεις που δέχονται οι συντάκτες της Λέσβου. Εντύπωση  ωστόσο προκάλεσε και σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός, ο οποίος να σημειώσουμε συνέβαλε στη σύλληψη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, έφτασε και αποχώρησε από την αίθουσα, συνοδεία, μεταξύ άλλων και προσώπων που κατηγορούνται για ακραία συμπεριφορά και  απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Στο ίδιο πλαίσιο σχολιάστηκε και η ανάρτηση με την επιβράβευση της ομιλίας του κ. Αθανασίου στην εκδήλωση από στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Σίγουρα, όμως αυτά δεν είναι κάτι που μπορεί να «ελέγξει» ο κ. Αθανασίου, ειδικά, αν  στη στόχευση της τοπικής ΝΟΔΕ, όπως έχει ειπωθεί παρασκηνιακά, δεν θέλουν να χάσουν εκλογικά το ακροδεξιό ακροατήριο!

Δυστυχώς ο κ. Αθανασίου δεν είδε τις εκκλήσεις των δημοσιογράφων για προστασία της ελευθεροτυπίας από τον περασμένο Μάιο, δεν γνώριζε τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν είδε Αντ1, Alpha, δεν διάβασε τοπικές και πανελλήνιας εμβέλειας εφημερίδες, γαλλικές και ολλανδικές, αναφορικά με τις επιθέσεις, τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς. Αντ’ αυτού, για τις επιθέσεις που έγιναν κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού έργου των δημοσιογράφων, τόνισε ότι είναι… προσωπικές! Κι εφόσον είδε αυτή την «αλήθεια» που βολεύει συγκεκριμένους κύκλους, δεν χρειάστηκε καν να απαντήσει για τις ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ Λέσβου που έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει ψευδείς «ειδήσεις» αναστατώνοντας την τοπική κοινωνία.

 Α.Ω.

Κοσμοσυρροή Λεσβίων της Αθήνας είχε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν εννέα συντοπίτικοι σύλλογοι με θέμα: «Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μες το Αιγαίο», στην παραλία Μπάτη στο Π. Φάληρο, με ομιλητή τον καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Νίκο Ζούρο. Η «δύναμη» των Μυτιληνιών της Αθήνας αποδεικνύεται ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο προβολής του νησιού μας που πρέπει να αξιοποιείται σε μόνιμη βάση.

 «Η ΕΛΑΣ στην ώρα της»

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχος, Ελευθέριος Ντουρουντούς ανέφερε στην εκδήλωση των δημοσιογράφων: «Η ορθολογική διαχείρισή του προϋποθέτει βαθιά γνώση. Και αυτή δεν γίνεται με όρους δημοσιολογίας και κουτσουμπολιού. Απαιτείται σοβαρός διάλογος, όπως έγινε σήμερα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν εντάσεις. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημοσιογραφίας, όπως είχα επισημάνει και στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο μου τον περασμένο Μάιο, για μένα προσωπικά αλλά και θέση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ότι η δημοσιογραφία αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Ενδεχομένως, όταν υπάρχει επιχειρησιακή δράση, να υπάρχουν αστοχίες, αλλά ο κανόνας είναι αυτός. Σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα, η ΕΛΑΣ στο Βόρειο Αιγαίο, βρίσκεται εδώ όχι για να εκτελέσει απλά το υπηρεσιακό της καθήκον. Είμαστε εδώ για να εκτελέσουμε το χρέος μας προς την ελληνική Πολιτεία. Η παραβατικότητα αντιμετωπίζεται και κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018, υπάρχουν περίπου 1000 συλλήψεις εκ των οποίων με αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης υπάρχουν 100 περίπου κρατήσεις». Σε ό,τι αφορά τις έκνομες ενέργειες του Απριλίου και του Μαϊου, τόνισε ότι η ΕΛΑΣ εφαρμόζει τη νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση λειτουργεί στα πλαίσια του ποινικού δικονομικού δικαίου. Άρα οι δικογραφίες που σχηματίζονται από την ΕΛΑΣ γίνονται σε αυτά τα πλαίσια και όχι στο πλαίσιο της δημοσιότητας. Άρα όταν η ΕΛΑΣ έχει να πει κάτι, θα το πει στην ώρα της»

Αν.Παζ.

 

Προβλήματα στις συγκοινωνίες ελέω «Ζορμπά»

Με τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα, ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί και το Βόρειο Αιγαίο. Την Κυριακή, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες ήταν έντονα και οι επιβάτες που ταξίδευαν προς το νησί μας δεν γλίτωσαν την ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, η βραδινή πτήση από Αθήνα δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης», λόγω της καταιγίδας και της χαμηλής ορατότητας, με αποτέλεσμα να επιστρέψει αναγκαστικά πίσω στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Αντίστοιχα, το απαγορευτικό απόπλου κράτησε δεμένα τα πλοία στα λιμάνια κι έτσι τα προγραμματισμένα δρομολόγια από Μυτιλήνη και από Πειραιά ξεκίνησαν με καθυστέρηση το πρωί της Δευτέρας πια, αναπροσαρμόζοντας τα πλάνα των ταξιδιωτών. Σημειώνεται ότι από την κακοκαιρία επηρεάστηκε και η αποστολή του Αιολικού, που είχε ταξιδέψει στην Αθήνα για την πρεμιέρα της Γ’ Εθνικής, διανυκτερεύοντας στο πλοίο την Κυριακή και επιστρέφοντας στη βάση της το απόγευμα της Δευτέρας, έχοντας αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη την Παρασκευή για τον αγώνα με τον Χαραυγιακό.

Α.Ω.

 

Αναβολή εκδήλωσης

Η προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα 1 Οκτωβρίου τιμητική εκδήλωση για τον Αλφόνσο Δελή, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (πρώην αρχοντικό Χαλίμ Μπέη),  αναβάλλεται για την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης στις 19:00.

Το έργο του λογοτέχνη, κριτικού και ιστορικού Αλφόνσου Δελλή, αναγνωρίζεται από την τοπική μας κοινωνία και γι’αυτό τιμάτε από τον Λογοτεχνικό Όμιλο Λέσβου και το Δήμο Λέσβου.

Ομιλητές: Π. Παρασκευαϊδης, Π. Αλεξέλλης, Δ. Πατίλας και Δ. Κίνδερλης

Α.Ω.

 

Κι αν γίνει Υπουργός Μετανάστευσης;

Με έναν μαγικό πραγματικά τρόπο, η διένεξη γύρω από το προσφυγικό από το 2015 ως σήμερα, γίνεται για εντελώς λάθος λόγους. Από τις πρώτες ημέρες όπου μπροστά στη νέα κατάσταση που βίωνε η Λέσβος, το μείζον πρόβλημα εμφανίζονταν να είναι ανάμεσα σε αυτούς που «τα παίρνουν» από το προσφυγικό και σε εκείνους που έχουν ζημία, στην εποχή όπου ξεκάθαρα έπαιρναν θέσεις «μάχης» οι φασίστες και οι αλληλέγγυοι. Ως το σημείο που η τοπική ΝΔ αποφάσισε να «δείξει» ως βασικό υπαίτιο των δεινών του προσφυγικού για το νησί μόνον τον… δήμαρχο Λέσβου και στο σημερινό: που οι δημοσιογράφοι φταίνε (κλασικά) τελικά για όλα, έχοντας προηγουμένως στοχοποιηθεί από διαφόρους όχι πια «αγνώστους» κύκλους της ακροδεξιάς, που επιχειρεί να απορροφήσει η ΝΔ. Οι αντικρουόμενες «ομάδες» γύρω από το προσφυγικό βέβαια, ξέχασαν και εξακολουθούν να ξεχνούν τους βασικούς υπαίτιους, όταν εμφανίζεται με τέτοια ένταση το πρόβλημα του προσφυγικού, που είναι σαφώς η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ.

 

Κι αν γίνει υπουργός Μετανάστευσης; (2)

Οι οποίοι υπαίτιοι, βολεύονται να κρύβονται πίσω από τις αντικρουόμενες «ομάδες» ως και σήμερα και για ευνόητους λόγους. Επειδή όμως, οι λύσεις γύρω από το προσφυγικό, είναι μάλλον περισσότερο ευχολόγια, γιατί ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επόμενη ημέρα και την εξέλιξη του προσφυγικού, καλό θα είναι τουλάχιστον εκ μέρους της ΝΔ να κρατούν «πισινές», όταν επιλέγουν να διαλέγουν άσχετους στην πραγματικότητα με το ζήτημα «φίλους» ή «εχθρούς». Δεν μπορούμε να μην φανταστούμε εξάλλου ως πιθανό ενδεχόμενο να οριστεί σε κυβέρνηση της ΝΔ, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Χαράλαμπος Αθανασίου ας πούμε και εν μέσω… μη αποσυμφόρησης, να δυσανασχετεί για ακροδεξιά στοιχεία, που θα του ουρλιάζουν στο διαδίκτυο… Τότε μπορεί να θυμηθεί το στραβό δρόμο που πήρε η ΕΕ, αλλά και τις πραγματικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που δεν υπερτόνισε και να μετανιώνει για τις στιγμές δόξας στο διαδίκτυο που απολαμβάνει σήμερα από «ευπατρίδες» χρήστες του facebook… Οι ίδιοι σημερινοί «φίλοι» του, θα ουρλιάζουν στην πρώτη του στραβή.

Μ. ΟΡΦ

Με τους καθιερωμένους αγιασμούς ξεκίνησε η καινούργια προσκοπική χρονιά.

Σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές με σωστά εκπαιδευμένους εθελοντές  ενήλικες βαθμοφόρους τα παιδιά της Λέσβου που συμμετέχουν στο προσκοπικό παιχνίδι,  μέσω του συστήματος μικρών ομάδων, το οποίο ο Προσκοπισμός εφαρμόζει για περισσότερο από έναν αιώνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey