02-08-18

02/08/2018 - 12:23

Λογάριαζε χωρίς το... ξενοδόχο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εξελίξεις που διαμορφώνονται σε παίρνουν από κάτω, όταν λογαριάζεις χωρίς το ξενοδόχο, που πάντα σε προσγειώνει «ανώμαλα» στην πραγματικότητα, που τις περισσότερες φορές δεν είναι ευχάριστη. Εν προκειμένου , αλλιώς τα λογάριαζε ο ΣΥΡΙΖΑ με την έξοδο από τα μνημόνια και την προσφυγή στις κάλπες και αλλιώς προέκυψαν σήμερα με τα απρόβλεπτα γεγονότα με τις φονικές πυρκαγιές και το κλίμα που διαμορφώνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη διακυβέρνηση πατώντας πάνω σε ένα κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας το οποίο όμως δεν είχε διαμορφώσει, απλώς εκπροσώπησε. Αλλά από τότε που ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες έχει πλέον άλλο ρόλο για τον οποίο κρίνεται από την κοινωνία και καθημερινά λογοδοτεί για τα λάθη και τις παραλείψεις που ενδεχομένως χρεώνουν στην κυβερνητική μηχανή.

 

Οι πυρκαγιές αρνητικός καταλύτης

Σε αυτό το φόντο, το πολιτικό πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική ήταν πολύ μεγάλο. Δεν είναι μόνο το μέγεθος της καταστροφής και των απωλειών, αλλά και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, η απροθυμία αυτοκριτικής και παραδοχής λαθών, τα διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα που επανέφεραν στη μνήμη πολλών τον «στρατηγό άνεμο» και τις «ασύμμετρες απειλές» του Βύρωνα Πολύδωρα, η κυνική προσπάθεια απόδοσης ευθύνης στα ίδια τα θύματα, όλα αυτά διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Αυτό μπορεί να μην έχει ακόμη μετρηθεί δημοσκοπικά, αλλά όλοι εκτιμούν ότι θα καταγραφεί. Ο λόγος εδώ είναι διπλός. Οι φυσικές καταστροφές και η ικανότητα περιορισμού των επιπτώσεών τους αφορά όχι το «όραμα» ή το «πρόγραμμα» ενός κόμματος, αλλά την ικανότητά του να διαχειριστεί έναν κρίσιμο πυρήνα της κρατικής λειτουργίας που αφορά την προστασία της ζωής. Είναι αλήθεια ότι οι πυρκαγιές λειτούργησαν ως αρνητικός καταλύτης στις κυβερνητικές επιδιώξεις με απρόβλεπτη εξέλιξη που προκαλεί άλλωστε πανικό και πονοκέφαλο στο Μαξίμου, που άλλα σχεδίαζε και άλλα καλείται να διαχειριστεί, με την πλάτη όμως κολλημένη στον τοίχο! Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι δεν την περίμενε και λογικό είναι να αιφνιδιάστηκε, ενώ ενδεχομένως σκόπευε να αιφνιδιάσει!

Μα.Μ.

Σήμερα εγκαινιάζει η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης την ομαδική έκθεση φωτογραφίας των μελών της, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς, από 2-12 Αυγούστου. Η έκθεση αυτή με τίτλο «Λέσβος… από το χθες στο σήμερα» θα παρουσιαστεί μαζί με φωτογραφίες παλιών φωτογράφων στη Λέσβο, έκθεση που παρουσιάστηκε στη ΦΕΜ το περασμένο διάστημα, με την ευγενή παραχώρηση των φωτογραφιών από τον Μάκη Μπεκιάρη.Με την ματιά των φωτογράφων του περασμένου αιώνα αλλά και τη ματιά των σύγχρονων φωτογράφων, θα περιπλανηθούμε σε ένα μαγικό ταξίδι του παρελθόντος και της σύγχρονης Λέσβου… του τότε και του τώρα. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7:00-11:00 μ.μ..

 

Εικόνες προσφυγιάς

Τις τελευταίες ημέρες μετά την Εθνική Τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην Αττική, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά. Αυτό αποτυπώνεται και σε δημιουργίες σκιτσογράφων, σε κείμενα, σε γράμματα, σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Πολλοί παραλλήλισαν τις εικόνες των πυρόπληκτων της Αττικής με την προσφυγιά, σημειώνοντας ότι «ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να βρεθείς κι εσύ σε μια βάρκα».  Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, εθελοντές, πυροσβέστες, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες αυτής της τραγωδίας. Κάποιοι εξ αυτών εντόπισαν πρώτοι τα απανθρακωμένα πτώματα. Ανάμεσα στους ρεπόρτερ των καναλιών, που μίλησαν στο TV ΕΘΝΟΣ για το πώς έζησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι εν ώρα καθήκοντος, ο Αλέξης Κουβέλης από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ανέφερε: «Ο κόσμος έπεφτε στη θάλασσα για να σωθεί. Ήταν τραγικές οι στιγμές. Σε πολύ λίγο έγινε το κακό. Όταν έφτασα στη θάλασσα καταγράψαμε εικόνες με τον κόσμο σε απελπιστική κατάσταση. Ήταν μια στιγμή προσφυγιάς θα έλεγα. Μου ήρθαν στο μυαλό εικόνες με τους πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Άνθρωποι να περιμένουν ανήμποροι. Ήταν από τα πιο δύσκολα ρεπορτάζ χωρίς αμφιβολία. Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Άλλοι με τα εσώρουχά τους, ηλικιωμένοι, αστυνομικοί, ένα περίεργο κοντράστ ανθρώπων ταλαιπωρημένων.»

Αν.Παζ.

 

Δεν απαντάνε για την Τσουβελεκάκη

Δεν είναι μόνο η ΑΕΝΑΛ που απασχολεί από την εποχή της νομαρχιακής αρχής Παύλου Βογιατζή ως σήμερα. Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα, επανέφερε για (πολλοστή) φορά το γνωστό θέμα της «Αγριλιάς» και της εμπλοκής της πρώην αντινομάρχης και υπαλλήλου σήμερα της Περιφέρειας, Μαρία Τσουβελεκάκη και η οποία παραμένει αναπάντητη για 40 ημέρες. «Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός, σημειώνει στην ερώτηση της η κ. Νικολάρα, ότι αν και πέρασε ήδη πάνω από ένας μήνας, δεν απαντήσατε στην από 21/6/2018 ερώτησή μου», ενώ προσθέτει ότι «την  ίδια στιγμή η μη τήρηση της νόμιμης και θεσμοθετημένης διαδικασίας  να απαντήσετε στην ερώτησή μου αντανακλά εντέλει και  στους συμπολίτες μας αλλά και στην ίδια την υπάλληλο κ.Μ.Τσουβελεκάκη ως πιθανά θιγόμενη. Για το λόγο αυτό σας επαναφέρω την ερώτηση και περιμένω άμεσα την απάντησή σας». Η κ. Νικολάρα ωστόσο, απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, τονίζοντάς του πως «η κοινοποίηση της ερώτησης και σε σας έχει σκοπό την ευαισθητοποίησή σας σε θέματα τήρησης του κανονισμού λειτουργίας και την προστασία του Συλλογικού μας οργάνου. Για τον λόγο αυτό ζητώ την παρέμβασή σας και παρακαλώ στη σημερινή συνεδρίαση να υπάρξει αιτιολογημένη απάντηση για τους λόγους για τους οποίους δεν απαντήθηκε η από 21/6/2018 ερώτησή μου». Και μένει να δούμε το πότε και πως θα βγάλει η περιφερειάρχης τα κάστανα από τη… φωτιά και από αυτό το μέτωπο που κληρονόμησε βέβαια από την πολιτικά «συγγενή», πρώην νομαρχιακή αρχή της Λέσβου.

Α.Ω.

 

Σύσκεψη για την κυκλοφοριακή… αναρχία της πόλης

Στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Π. Πίτσιου για το κυκλοφοριακό χάος στη Μυτιλήνη και κυρίως για τις πλείστες παγιωμένες (και ανεμπόδιστες) κυκλοφοριακές παρανομίες όλων (μας), στο κέντρο της πόλης, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου κάλεσε όλα τα μέλη της Δημοτικής κοινότητας χθες σε σύσκεψη. Προκειμένου να αναπτύξουν ενδεχομένως έναν κοινό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος προβλήματος, ειδικά εν μέσω θέρους. Για να δούμε τι μπορεί να προκύψει από αυτή τη σύσκεψη…Πάντως λύση δεν είναι να αρχίσουν να δίνουν κλήσεις στους υποχρεωτικώς «παρανομούντες» στην αναζήτηση μιας θέσης πάρκινγκ, όταν δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για χώρους πάρκινγκ!

Α.Ω.

 

Ο «Πελαγίτης έφυγε, αντικαταστάτης θα έρθει;

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, απέστειλε το Επιμελητήριο Λέσβου, ζητώντας την άμεση δρομολόγηση πλοίου για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, καθώς και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την παύση των δρομολογίων του πλοίου «Πελαγίτης» της ναυτιλιακής εταιρείας «Αειναύτης». Η αποδρομολόγηση του οχηματαγωγού από τη γραμμή Θεσσαλονίκης - Μυτιλήνης, με ενδιάμεσο σταθμό τη Μύρινα Λήμνου και επέκταση ως τη Χίο, έχει προκαλέσει ανησυχία στον επιχειρηματικό κλάδο των νησιών. Παρότι ο «Πελαγίτης» εκτελούσε ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο τη φετινή σεζόν σε αυτή τη γραμμή, εξυπηρετούσε πολλές επιχειρήσεις ως προς τον ανεφοδιασμό τους με προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, όφειλε το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει εγκαίρως για την ομαλή συνέχιση της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Διότι η αποδρομολόγηση ενός πλοίου αλλάζει τις ισορροπίες, ειδικά μεσούσης της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην αγορά, με κίνδυνο να χαθεί η πιο παραγωγική περίοδος του έτους. Είναι αδιανόητο να προσπαθούν τα κατά τόπους Επιμελητήρια να «αφυπνίσουν» με επιστολές τους τον αρμόδιο Υπουργό, να ενεργήσει άμεσα και ουσιαστικά υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Πολλώ δε μάλλον η κουβέντα αυτή να ξεκινά μετά τη διακοπή των δρομολογίων, αντί έστω για λίγο καιρό πριν, ώστε να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για την εξεύρεση αντικαταστάτη. Είναι δυνατόν η κάθε εταιρία να αιφνιδιάζει και το αρμόδιο υπουργείο να το ανέχεται; Γιατί αν αυτό δεν ήταν ανεκτό δεν θα γινόταν με τον τρόπο που συνήθως γίνεται και εκ των υστέρων σπεύδουν οι αρμόδιοι να «μπαλώσουν» τα πράγματα!

Β.Παπ.

To περασμένο Σάββατο έγινε η γιορτή του Τραχανά και ο Καλοκαιρινός Χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου στη γραφική πλατεία του χωριού. Με παραδοσιακή μουσική και την προσφορά φρέσκου τραχανά, το μεγάλο κέφι η επιτυχία της γιορτής ήταν δεδομένη κάτω από τα δροσερά πλατάνια! Πέρα από τους επίσημους καλεσμένους του Δήμου Λέσβου, πάνω από 250 άτομα παραβρέθηκαν και εκτός των άλλων άκουσαν και την Ελένη την εγγονή του Στάθη Ασπρολούπου να τραγουδά. Η γιορτή του τραχανά αφιερώθηκε στη μνήμη του τέως προέδρου Ακρασίου, Δημήτρη Ασπρολούπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αλλά και σε όσους χάθηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά της Αττικής. Μάλιστα εκτός από το ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, αποφασίστηκε μέρος των εσόδων να διατεθεί σε φάρμακα για τους πυροπαθείς.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey