01-09-18

03/09/2018 - 15:56

Ο ασκός ξανάνοιξε...

Το ρεπορτάζ του BBC για την κατάσταση στο κέντρο της Μόριας και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τους ανήλικους πρόσφυγες προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και έντονες αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις και φορείς, με τελευταία την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που εγκαλεί την κυβέρνηση να δράσει και να αποσυμφορήσει τα νησιά από τον υπερπληθυσμό που φιλοξενούν στα hotspot. Είναι μια έκκληση που γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι με αφορμή κάποιο δημοσίευμα των διεθνών μέσων και τη φωνή απόγνωσης που βγάζουν οι φορείς των νησιών, όταν η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Έτσι συμβαίνει και τώρα με τη Λέσβο και τη Μόρια, όταν ο υπερπληθυσμός των εγκλωβισμένων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι αρμόδιοι παράγοντες κινούνται στους ρυθμούς τους! Έχουν περάσει τόσα χρόνια από την έκρηξη του προσφυγικού και η κυβέρνηση ακόμη δείχνει αιφνιδιασμένη και ανήμπορη να διαχειριστεί την κατάσταση, αφήνοντας εκτεθειμένη τη χώρα στα δυσμενή και προσβλητικά σχόλια για την εικόνα της Μόριας και των άλλων κέντρων υποδοχής στα νησιά. Ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας με την ανάληψη των καθηκόντων του από τον προκάτοχό του Γ. Μουζάλα, ήρθε στο νησί και δεσμεύτηκε στην τοπική κοινωνία της Μόριας και μετά στο περιφερειακό συνέδριο ότι τον Σεπτέμβριο το κέντρο της Μόριας θα φιλοξενεί 3.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, όσο προβλέπουν δηλαδή οι προδιαγραφές του και ας μην είναι έτσι ακριβώς!

 

Και ο υπουργός είναι άφαντος!

Ο Σεπτέμβρης έφθασε και ο υπουργός παρά τα πρόσφατα γεγονότα και την ένταση που δημιουργείται στο νησί είναι... άφαντος και λάμπει διά της σιωπής του. Σιωπή που γεννά πολλά ερωτηματικά και υποψίες, όταν διαρροές το προηγούμενο διάστημα ήθελαν οι δομές στην ενδοχώρα, που υποτίθεται ότι θα μεταφερθεί ο υπερπληθυσμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, να μην είναι έτοιμες και άλλες να είναι ήδη υπερπλήρεις. Το θέμα όμως καίει και κάθε καθυστέρηση είναι επικίνδυνη γιατί το καλοκαίρι φεύγει και οι καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν ενδεχομένως θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους διαμένοντες κυρίως σε σκηνές εκτός του στρατοπέδου. Τότε, αν δεν έχει αποσυμφορηθεί η Μόρια η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και οι όποιες δικαιολογίες θα ακουστούν θα είναι για γέλια και κλάματα μαζί. Επιτέλους οι αρμόδιοι ας σπεύσουν έγκαιρα να διαχειριστούν την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους, που άλλωστε είναι και μονόδρομος για το όλο θέμα. Διαφορετικά η Λέσβος και τα άλλα νησιά, θα μπουν σε περιπέτειες με απρόβλεπτες διαστάσεις, με προβλέψιμο ωστόσο το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και τους υποψηφίους της στις επικείμενες εκλογές. Αν δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο ας φροντίσει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Μα.Μ.

 

Κακό το timing για δηλώσεις…

Αρχίζει και διαρρέεται όλο και πιο έντονα η εκπεφρασμένη πάντως εδώ και καιρό πρόθεση του δημάρχου Λέσβου να μην κατέβει ξανά υποψήφιος, αλλά ο προβληματισμός που προκύπτει δεν έχει να κάνει με το πολιτικό μέλλον του Σπύρου Γαληνού και των πολλών ξαφνικά «ορφανών» από «αρχηγό» συνεργατών του. Αντίθετα προκύπτει στο ερώτημα περί του πώς η σημερινή παράταξη της δημοτικής αρχής θα προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο της μέχρι το τέλος της θητείας της, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ανοιχτή εσωτερική αιμορραγία που όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά αντίθετα γίνεται και πιο έντονη. Ως εκ τούτου, η διαρροή -ενδεχομένως ακόμα και από τον ίδιο τον Σπύρο Γαληνό- της πρόθεσής του να μην πολιτευτεί ξανά, αξιολογείται περισσότερο ως προς το timing της. Που όπως και να το δει κανείς, είναι… κακό, όταν παρακολουθούμε εδώ και καιρό πολλούς δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας είτε να έχουν αυτομολήσει, είτε να λειτουργούν πια αποκλειστικά και μόνο βάσει της προσωπικής τους ατζέντας. Δεν τολμούμε να φανταστούμε το πώς θα λειτουργούν κάποιοι στο εξής έχοντας στο μυαλό τους σίγουρο το ότι ο αρχηγός τους θα αποσυρθεί!

Μ.ΟΡΦ

Ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσουπής, εκ μέρους του Δήμου Λέσβου, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, παρέστη στην τελετή παράδοσης - παραλαβής Διοικήσεως του 3ου Σταθμού Αναφοράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να ευχαριστήσει εκ μέρους της δημοτικής αρχής τον αποχωρούντα Διοικητή, Επισμηναγό (ΕΑ) Δημήτρη Χαλαμανδάρη και να καλωσορίσει το νέο Διοικητή, Σμηναγό (ΕΑ) Αθανάσιο Δελέγκο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Φαίνεται ότι τις δημόσιες σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις εκ μέρους του δήμου έχει αναλάβει ο Παν. Τσουπής και με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών του νησιού μας. Έχει τη χημεία και αυτό φαίνεται!

 

Στο κόκκινο η τουρκική οικονομία

Ένα μίνι άλμα 4% έναντι του δολαρίου πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση για κατάργηση της φορολόγησης των μακροχρόνιων καταθέσεων στο εγχώριο νόμισμα, με παράλληλη αύξηση του φόρου στις καταθέσεις σε ξένα νομίσματα. Γρήγορα ωστόσο τα κέρδη εξανεμίστηκαν, με την άνοδο να περιορίζεται προς το μεσημέρι στο 0,9% και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,5822 λίρες ανά δολάριο και στις 7,6883 λίρες ανά ευρώ. Όπως αποδεικνύεται τα μέτρα της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν δεν είναι αρκετά ώστε να ανασχέσουν την αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος, οπότε τα όποια πρόσκαιρα κέρδη της λίρας θα εξανεμιστούν σύντομα, αφού η κλίμακα των φορολογικών αλλαγών για τις καταθέσεις δεν ήταν όσο επιθετική ανέμεναν οι αγορές. Μέσα σε όλα αυτά, ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Turk Telecom ανακοίνωσε την πτώχευσή του, αφού είναι αναγκασμένος να πληρώνει δάνεια σε ξένο νόμισμα, ενώ εισπράττει αποκλειστικά σε τουρκικές λίρες.

Β.Παπ.

Επιπτώσεις και στα νησιά μας

Ασφαλώς, οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία απασχολούν και τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με την τουριστική αγορά της γειτονικής χώρας να «συντηρεί» σε μεγάλο βαθμό πολλά εξ’ αυτών. Η χρηματοοικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει από την αρχή του έτους και κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, χτύπα καίρια τον τουρισμό μας. Η Λέσβος χάνει συγκριτικά με πέρυσι στο πρώτο 8μηνο του έτους περίπου 7.500 επισκέπτες, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς ότι όσοι ήρθαν μέσα στο 2018 ξόδεψαν αρκετά λιγότερα χρήματα έναντι των προηγούμενων ετών, η «τρύπα» στα έσοδα της οικονομίας των ελληνικών νησιών ολοένα και μεγαλώνει. Επιπρόσθετα, πολλοί είναι οι ντόπιοι επιχειρηματίες που βλέπουν ξανά μπροστά τους τον εφιάλτη των αγορών από τα απέναντι παράλια, από τη στιγμή που η ισοτιμία είναι πλέον εξαιρετικά ελκυστική για τους Έλληνες. Στις μεταξύ τους συζητήσεις τονίζουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι «εξορμήσεις» προς το Αϊβαλί και τις γύρω περιοχές, με εκατοντάδες ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία των Τούρκων για κάθε λογής προϊόντα, κρούοντας «καμπανάκι» κινδύνου για το μέλλον αρκετών επιχειρήσεων στο νησί, συναρτήσει και της αυξημένης φορολογίας.

Β.Παπ.

 

Εργασιών ΔΕΥΑΛ συνέχεια…

Και νέα προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, τούτη τη φορά στην οδό Ναυμάχου Παπανικολή στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Καβέτσου, έως και τη συμβολή της με την οδό Φιλικών, για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, λόγω εκτέλεσης εργασιών από συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου. Λόγω της προαναφερόμενης προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας, τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Καβέτσου, δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην οδό Ναυμάχου Παπανικολή. Επισημαίνεται ότι η οδός Ναυμάχου Παπανικολή είναι μονής κατεύθυνσης. Το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή, καθώς και για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Α.Ω.

 

Η Καλογήρου στη Λήμνο

Στη Λήμνο βρίσκεται η Περιφερειάρχης  Χριστιάνα Καλογήρου συμμετέχοντας σύσκεψη με τον Έπαρχο Λήμνου Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας  Κώστα Αδαμίδη και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Λήμνου και λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικές με το χρονοδιάγραμμα και τον συντονισμό έργων και μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί (πχ Παράκαμψη Θάνους) καθώς και των τεσσάρων νέων έργων που έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης. Πρόκειται για τα εξής νέα έργα: 1) Συντήρηση επαρχιακών οδών Λήμνου, προϋπολογισμού 1.238.500 ευρώ. 2) Βελτίωση οδικής ασφάλειας σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου Λήμνου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. 3)Αποκατάσταση βλαβών και συντήρηση φράγματος Κοντιά Λήμνου, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. 4) Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Ευστρατίου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. «Σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών και παράλληλης δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης του αγροτικού και τουριστικού τομέα, υλοποιούμε σημαντικά έργα για το νησί της Λήμνου, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του», δήλωσε η κ. Καλογήρου για την πορεία υλοποίησης των έργων στο γειτονικό μας νησί.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey