Ο Μάιος πλησιάζει και κόμματα και υποψήφιοι παίρνουν τις αποφάσεις τους

Ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του δεν φαίνεται να έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του για τις επικείμενες εκλογές , ενώ ο Στρατής Κύτελης αν και έχει τη στήριξη της τοπικής ΝΟΔΕ, δεν έχει κλείσει τελεσίδικα αν τελικά θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ. Ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του δεν φαίνεται να έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του για τις επικείμενες εκλογές , ενώ ο Στρατής Κύτελης αν και έχει τη στήριξη της τοπικής ΝΟΔΕ, δεν έχει κλείσει τελεσίδικα αν τελικά θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ.

Τριπλές κάλπες με πολλούς αγνώστους!

19/11/2018 - 12:19 Ενημερώθηκε 19/11/2018 - 12:57

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την κρίσιμη αυτή εκλογική μάχη, που στην προκειμένη συγκυρία μπορεί να διεξαχθεί και σε διαφορετικά πολλαπλά μέτωπα. Το δεδομένο είναι ότι τον προσεχή Μάιο θα έχουμε μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές με τέσσερις κάλπες! Και αν προκύψουν και εθνικές εκλογές, για να ανακατευτεί εντελώς η ...τράπουλα, τότε θα μιλάμε για πέντε κάλπες, όπου θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!

Αν από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει αποτέλεσμα, ένας θεός ξέρει. Ίσως εκεί να ποντάρει και το κυβερνών κόμμα, ώστε μέσα σ’ αυτόν τον εκλογικό συνωστισμό, βγει λιγότερο ανώδυνα! Το βέβαιο είναι ότι το Μάιο εκλέγουμε ευρωβουλευτές, μια εκλογική αναμέτρηση που πάντα στέλνει μηνύματα και προϊδεάζει για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, ενδεχομένως πιο χαλαρά από τις βουλευτικές που εκλέγουμε κυβέρνηση. Είναι σαφώς μια πραγματική δημοσκόπηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ως εκ τούτου δρομολογεί εξελίξεις. Αν για παράδειγμα από την κάλπη των ευρωεκλογών η κυβερνητική πλειοψηφία βγει λαβωμένη και χάσει την πρωτοκαθεδρία, αυτό αυτομάτως δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό που δύσκολα μπορεί να παραβλέψουν οι πολιτικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το πρόσφατο παρελθόν ήταν οι προηγούμενες ευρωεκλογές, όπου έδωσαν πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά αποτελούσε προάγγελο τι θα επακολουθήσει και στις βουλευτικές. Το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές θα συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές, για εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, που λόγω και των πολλών υποψηφίων κινητοποιούν παραπάνω εκλογείς, δεν μπορούμε να προδικάσουμε ποιούς θα ευνοήσει παραπάνω και ποιούς θα θίξει. Με δεδομένο πάντως ότι στην αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να προβάλλει δικούς του υποψηφίους και να έχει ισχυρή παρουσία δεν αποκλείεται αυτό να του στοιχήσει ακόμη παραπάνω, αν και ...ποντάρει πολύ στο ανακάτεμα των πολλών καλπών!

Ξαναεκλέγεται κοινοτάρχης

Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές για πρώτη φορά, λόγω Κλεισθένη, οι εκλογείς της Λέσβου θα προσέλθουν σε τρεις κάλπες, για να εκλέξουν δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους και πρόεδρο με τοπικούς συμβούλους στο χωριό τους, αντίστοιχα. Για πρώτη φορά η εκλογή του τοπικού προέδρου δεν συνδέεται με την αντίστοιχη εκλογή δημάρχου. Η τοπική κοινωνία του κάθε χωριού εκλέγει τον εκπρόσωπό της, χωρίς να συνδέεται με την εκλογή δημάρχου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και είχαμε το παράδοξο, για τα μεγάλα κυρίως χωριά, άλλον να ψηφίζει το χωριό και άλλος να προκύπτει στη διοίκηση του.

Η εκκρεμότητα της διάσπασης

Η ιδιαιτερότητα για τη Λέσβο πέρα από τις γενικότερες αλλαγές που έφερε ο Κλεισθένης, κυρίως με την απλή αναλογική, έγκειται και στο γεγονός ότι ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα η διάσπαση του ενός δήμου, που εκ των πραγμάτων κρατά «κλειστά» τα χαρτιά τοπικών παραγόντων που θέλουν να είναι υποψήφιοι, ή το σκέπτονται αναμένοντας και το νέο χωροταξικό που θα προκύψει. Η εκκρεμότητα αυτή δεν είναι αμελητέα και όσο περνά ο καιρός και παραμένει, γίνεται πια πρόβλημα. Ωστόσο ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας μια σειρά ονόματα που προτίθενται να πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές ανεξαρτήτως των όποιων αλλαγών στο χωροταξικό του δήμου. Αυτό όμως που θα επηρεάσει τις τελικές επιλογές τους για το που θα είναι υποψήφιοι και σε ποιά θέση, είναι η δημιουργία ή όχι περισσοτέρων του ενός δήμων. Γιατί κάποιοι είναι διατεθειμένοι - όπως οι ίδιοι αφήνουν να διαρρέεται - ότι σε περίπτωση διάσπασης μπορεί να τεθούν και επικεφαλής συνδυασμού διεκδικώντας τη δημαρχία. Φαίνεται, πάντως, ότι το κομβικό στοιχείο που θα διαμορφώσει το αυτοδιοικητικό παζλ των επικείμενων εκλογών είναι η συμμετοχή -ή όχι- του νυν δημάρχου Σπύρου Γαληνού , που παρά τις δηλώσεις περί απόσυρσης, εξακολουθεί να ...παίζει ποικιλοτρόπως στο όλο σκηνικό. Αυτός παραμένει ακόμη ένας απρόβλεπτος παράγοντας, όπως και οι οριστικές επιλογές των κομμάτων που μπορούν να επηρεάσουν την εκλογική μάχη και φυσικά το αποτέλεσμα. Στη ΝΔ για παράδειγμα, που διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, αν και σε τοπικό επίπεδο προβάλλει την υποψηφιότητα του νυν αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελη, φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις που δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα και να δρομολογήσουν εξελίξεις. Ενώ σε επίπεδο συζητήσεων είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ που αναζητούν υποψηφίους με διάφορα πρόσωπα να έχουν πέσει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο τίποτε να είναι οριστικό αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυστοκία που υπάρχει, σε πρόσωπα και συνεργασίες. Βέβαια η εφαρμογή για πρώτη φορά της απλής αναλογικής δημιουργεί προσδοκίες και σε επίδοξους παράγοντες να διεκδικήσουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο ευελπιστώντας ενδεχομένως και σε μια «καρέκλα εξουσίας» στη δημοτική αρχή, αφού για το σχηματισμό πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο θα χρειαστούν πέρα των συμβούλων της παράταξης του δημάρχου που θα εκλεγεί και άλλες προσθήκες, που θα παζαρέψουν τη νομή της όποιας εξουσίας. Δυστυχώς τα πρώτα δημοτικά συμβούλια - τα μετά τον «Κλεισθένη» - θα κληθούν να δοκιμαστούν για την ωριμότητά τους να διαχειριστούν τις δημοτικές υποθέσεις και οι δημοτικές αρχές για την αποτελεσματικότητα τους στη λήψη αποφάσεων, που δεν πρέπει να μπλέξουν σε παρασκηνιακά παζάρια και εκβιαστικά διλήμματα, που είναι και ο φόβος πολλών και αυτοδιοικητικών, ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στα θεμέλια των δήμων, με ότι αυτό σημαίνει για τις δημοτικές υποθέσεις.

 

 

 

Χρ. Καλογήρου, Παν. Χριστόφας και Κ. Μουτζούρης φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» για τις περιφερειακές εκλογές και αναμένονται και οι υπόλοιποι μνηστήρες για να συμπληρωθεί το πάζλ των διεκδικητών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Και η περιφερειακή κάλπη

Σε ότι αφορά τώρα τις περιφερειακές εκλογές το τοπίο δειλά-δειλά φαίνεται κάπως να ξεκαθαρίζει, αν και παραμένουν άγνωστοι πολλοί παράγοντες του υπό διαμόρφωση σκηνικού. Τα σίγουρα είναι η υποψηφιότητα της Χριστιάνας Καλογήρου, με το χρίσμα της ΝΔ, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να μην ήταν απαραίτητο, αλλά στη σημερινή συγκυρία αποδεικνύεται καθοριστικό· και η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Χριστόφα με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ, μετά την αποχώρηση για άλλες ...πολιτείες του Σταμάτη Μαλέλη που βιάστηκε πριν από μήνες να δηλώσει υποψήφιος περιφερειάρχης. Στις ήδη κατατεθειμένες υποψηφιότητες είναι και του τέως Πρύτανη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες σε συνέντευξη Τύπου παρουσία και συνεργατών του δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος και έκτοτε, χωρίς τυμπανοκρουσίες φαίνεται να συνεχίζει τις επαφές με παράγοντες των νησιών κάνοντας επισκέψεις το προηγούμενο διάστημα τόσο στη Λήμνο, όσο και το περασμένο Σάββατο στη Χίο, όπου είχε δημόσιο κάλεσμα για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του. Ωστόσο με δεδομένο ότι θα υπάρξουν προσπάθειες να κάνει ...κράτει λόγω εσωκομματικών πιέσεων της ΝΔ, που δεν θα ‘θελε μια τέτοια «αντάρτικη» υποψηφιότητα, απέναντι στην αμφισβητούμενη, από πολλά τοπικά στελέχη, Χρ. Καλογήρου, τα επόμενα βήματα του και οι κινήσεις του δεν θα τύχουν δημοσιότητας μέχρι να οριστικοποιηθούν . Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται, προφανώς γιατί εκτιμά ότι τα πρόσωπα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες δεν ικανοποιούν, και οι τελευταίες σκέψεις κινούνται στη λογική «επιστράτευσης» βουλευτή της περιφέρειας με τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτά του Γιώργου Πάλλη και εσχάτως και του βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη. Όπως κι αν έχει, στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μέρες όπως πολλοί εκτιμούν, θα παρθούν οριστικές αποφάσεις τουλάχιστον για τους κύριους διεκδικητές της περιφερειακής αρχής, οπότε θα μένουν μόνο οι υπόλοιπες υποψηφιότητες που θα συμπληρώνουν το παζλ και οι οποίες λόγω απλής αναλογικής θα έχουν και άλλη βαρύτητα στο περιφερειακό συμβούλιο που θα προκύψει. Μένει να δούμε δηλαδή αν η Αγλαΐα Κυρίτση, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφια με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει και τώρα, όπως και η Ανταρσύα. Οι Οικολόγοι που το τελευταίο διάστημα κινούνται σε κοινό μέτωπο με τον Γιάννη Σπιλάνη και τη Μαρία Νικολάρα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους αν και είναι στη λογική συνεργασίας με τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κεντρικό επίπεδο. Και μένει και το ΚΚΕ που είναι βέβαιο ότι θα έχει δικό του υποψήφιο, ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν θα είναι ξανά επικεφαλής του συνδυασμού του ο Στρατής Κόρακας, ή θα προτιμηθεί στέλεχος του κόμματος της νεώτερης γενιάς! Εν κατακλείδι ο χρόνος τελειώνει και οι οριστικές αποφάσεις δεν μπορούν να περιμένουν επί μακρόν...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey