
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δεν βρήκαν τη στήριξη από τους φορείς η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη και οι «άλλοι» διοργανωτές του συλλαλητηρίου. Ανοιχτά μαγαζιά και επιχειρήσεις και πολλές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κινητοποίησης
Η Κινητοποίηση της Τετάρτης 23/02 που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή τη δημιουργία της «κλειστής» δομής στη Βάστριας και γενικότερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό είναι το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα, με την τοπική κοινωνία διχασμένη και τους φορείς να διατυπώνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τις επιφυλάξεις τους για τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου συλαλλητηρίου. Άλλοι αρνούμενοι να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που κάποιοι αποφάσισαν και άλλοι κρατώντας ισορροπίες με «ναι μεν αλλά» αφήνοντας τα μέλη τους να δράσουν όπως αυτά νομίζουν . Πάντως το βέβαιο είναι ότι η αγορά και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές , μετά την άρνηση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του Επιμελητηρίου, αλλά και του Φαρμακευτικού συλλόγου να συμμετέχουν σε αυτήν την κινητοποίηση.
Την ίδια στιγμή αιχμηρά είναι τα πυρά που δέχεται η Περιφερειακή Αρχή για την επιλογή της, μεταξύ άλλων να μισθώσει λεωφορεία για την μεταφορά κόσμου από τα απομακρυσμένα χωριά, από τη Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, μετά από αίτημα 12 συμβούλων της αντιπολίτευσης πρόκειται να συνεδριάσει την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ένα και μοναδικό θέμα: «Συζήτηση περί συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Β. Αιγαίου την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022», ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο θέμα να συζητηθεί και στο δημ. Συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου που συνεδριάζει την ίδια μέρα , αν και δεν είναι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης . Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε το «Ε» με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατή Γελαγώτη, δήλωσε ότι προσανατολίζεται και θα συμμετέχει στο Συλλαλητήριο της Περιφέρειας, υιοθετώντας τις κινήσεις που εκείνη θα εφαρμόσει σε ότι έχει να κάνει με το κλείσιμο υπηρεσιών.
Αίσθηση πάντως έκανε και η κοινή δήλωση των Δήμαρχων Μυτιλήνης και Χίου Στρατή Κύτελη και Σταμάτη Κάρμαντζη στην οποία παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη και τους διοργανωτές του συλαλλητηρίου, δηλώνοντας με νόημα ότι «Κάποιοι προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία».
Οι θέσεις των φορέων
Από τους πρώτους που κοινοποίησε τη θέση του ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης. Σε αυτή αναφέρεται ότι τα μαγαζιά δεν θα κλείσουν, ωστόσο σαν ελεύθεροι πολίτες οι έμποροι μπορούν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποφασίσαμε πως οι έμποροι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε για μια μέρα το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται οι καταστηματάρχες να σηκώσουν για ακόμη μια φορά στις πλάτες τους το δίλημμα του μεταναστευτικού εις βάρος των επιχειρήσεων τους είναι άδικες. Έχουμε αποδείξει επανειλημμένως τα τελευταία 7 χρόνια πως είμαστε πάντοτε παρόντες σε κάθε δύσκολη απόφαση και συζήτηση. Και αυτή τη φορά μπορούμε σαν πολίτες να συμμετέχουμε στις όποιες κινητοποιήσεις ανακοινωθούν από τη μέρα αυτή με την αγορά όμως ανοιχτή για το καταναλωτικό κοινό».
Από την άλλη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής με ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστό ότι τα μαγαζιά θα είναι κλειστά για να μπορούν τα μέλη του να πάρουν μέρος στο Συλλαλητήριο.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου επρόκειτο να συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιλήνης και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο «Ε» εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, αλλά και άποψη που ασπάζεται η πλειονότητα των φαρμακοποιών είναι πως «Στην παρούσα φάση και εν μέσω πανδημίας, τα φαρμακεία δεν μπορούν να είναι κλειστά» εξηγώντας ότι οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού ως απόρροια των μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας είναι αυξημένες και κάθε κλείσιμο φαρμακείου κρίνεται απαγορευτικό.
Τα μέλη του Συλλόγου καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» με ανακοίνωσή του κάνουν γνωστό ότι θα δώσουν το ΠΑΡΩΝ στο συλλαλητήριο με το Διοικητικό Συμβούλιο και με εκπροσώπους την ώρα της κινητοποίησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο καθένας από να αποφασίσει πως θα συμμετέχει. «Όσα καταστήματα θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο μπορούν να πραγματοποιήσουν μία στάση εργασίας των επιχειρήσεων τους το χρονικό διάστημα της κινητοποίησης» αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία ωστόσο σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις και από τα «πολιτικά παιχνίδια», σημειώνεται ότι «ο Σύλλογος μας επισήμανε ότι έπρεπε να είχαν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις και αποφάσεις από τους αρμόδιους για το θέμα καιρό τώρα, και όχι την ύστατη στιγμή να πρέπει οι τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες να πάρουν το βάρος της ευθύνης και να εμπλέκονται σε πολιτικά και όχι μόνο παιχνίδια. Ο Σύλλογος «ΑΣΠΙΔΑ» θα συνεχίσει να διαφυλάσσει την ενότητα του Συλλόγου, και τα μέλη του από πολιτικές σκοπιμότητες.», καταλήγει.
Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- και όχι η διοίκηση του που μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει πάρει θέση- αποφάσισε ότι συμπαραστέκεται στη διαμαρτυρία. «Το μέγεθος και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επιφέρουν δυσανάλογα υψηλές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, υποβαθμίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική και προσπάθεια, μιας από τις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρώπης. Για τους λόγους αυτούς, το ΤΕΕ - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου, στηρίζει τις κινητοποιήσεις της 23ης Φεβρουαρίου 2022 και συνεχίζει να συνδράμει τις διοικητικές αρχές, πιστό στη θεσμική του ιδιότητα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Φώτης Κρητικόπουλος.
Οι πέντε προτάσεις του Επιμελητηρίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, ψήφισε ομόφωνα να μην συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στης 23ης Φεβρουαρίου 2022. Στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο αναφέρει μία σειρά από προτάσεις, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού όπως συγχώνευση όλων των μέχρι σήμερα υφιστάμενων Δομών και δημιουργία μιας Κλειστής ή ελεγχόμενης Δομής μικρής δυναμικότητας, μόνο για καταγραφή και αποχώρηση, μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης της Μυτιλήνης, μακριά από κάθε άλλη κατοικημένη περιοχή και μακριά από κάθε οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η ρητή δέσμευση, με σαφές χρονοδιάγραμμα, από την Κυβέρνηση για περεταίρω αποσυμφόρηση και άμεσο κλείσιμο της Δομής του Μαυροβουνίου, όπως και ρητή δέσμευση για τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση Δέσμης γενναίων μέτρων αποζημίωσης, στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των κατοίκων του Νησιού. Ακόμη ζητείται αυστηρός έλεγχος των ΜΚΟ και καμπάνια αποκατάστασης της εικόνας της Λέσβου τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι το πρόβλημα που ακούει στον όρο μεταναστευτικό αντιμετωπίζεται με λύσεις ουσίας και προσθέτει: «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση του προβλήματος από δω και πέρα, πρέπει να γίνεται με σύνεση, λογική και πρωταρχικό γνώμονα το καλό του τόπου, της οικονομίας και των επιχειρήσεων που τόσο έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό, καθώς και την αναστροφή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί, και συνεχίζει να δημιουργείται για το νησί της Λέσβου. Οι προτεινόμενοι τρόποι διαμαρτυρίας θεωρούμε ότι δεν βοηθούν και δεν ενδείκνυνται για ουσιαστικές λύσεις στο σοβαρότατο ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί μας όλα αυτά τα χρόνια».
Πυρά της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας κατά Μουτζούρη για τις κινητοποιήσεις
Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο να πάρει θέση για το συλαλλητήριο, αλλά στρέφει τα βέλη της κατά του Περιφερειάρχη για το γεγονός ότι η περιφερειακή αρχή σπαταλά δημόσιο χρήμα για να «χρηματοδοτήσει» την κινητοποίηση με την απόφαση της να μισθώσει λεωφορεία. Η παρέμβαση αυτή της Ν.Ε. της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αίσθηση γιατί για πρώτη φορά τα βάζει με τον Περιφερειάρχη αφήνοντας σαφείς αιχμές για κινήσεις εντυπωσιασμού και λαϊκισμού. Στην ανακοίνωσή που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Ως Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Λέσβου καταδικάζουμε την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να καλύψει τις δαπάνες για την οργάνωση του συλλαλητηρίου, στις 23 Φεβρουαρίου, κατά της δημιουργίας της νέας προσφυγικής δομής στη Βάστρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας στρέφοντας τα πυρά κατά του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη τονίζοντας ότι η διαμαρτυρία, η ειρηνική συνάθροιση και η διαδήλωση των πολιτών είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα, και υπέρτατη δημοκρατική έκφραση. «Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε μια «αυτόβουλη» διαμαρτυρία της κοινωνίας αλλά μια διαδήλωση, που καθοδηγείται και χρηματοδοτείται από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία ξεχνάει ότι είναι διαχειριστής του δημόσιου χρήματος».
Παράλληλα σημειώνεται ότι ορισμένοι ταγοί της αυτοδιοίκησης και κομματικοί παράγοντες εξακολουθούν να εθελοτυφλούν στο όνομα του λαϊκισμού κάνοντας λόγο για μικροπολιτικές και σκοπιμότητες. «Αρνούνται να αποδεχθούν ότι οι εικασίες και οι ισχυρισμοί τους για το μεταναστευτικό διαψεύστηκαν, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να επικαλούνται καταστάσεις μιας άλλης περιόδου, όπου τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά». Επιπλέον σημειώνεται ότι σήμερα, τα σύνορα μας φυλάσσονται, οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν σταθερά χαμηλές και πως «η αποσυμφόρηση του νησιού μας έγινε πράξη». Η ανακοίνωση καταλήγει πως «η Περιφερειακή Αρχή οφείλει με πρώτο τον Περιφερειάρχη μας, να αφουγκραστεί το σύνολο της κοινωνίας και τους παραγωγικούς φορείς και να αντιληφθεί ότι στα πιο δύσκολα ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά, ο δρόμος είναι της ουσίας και όχι του εντυπωσιασμού και του λαϊκισμού».
«Κάποιοι προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία»
Οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την επικείμενη κινητοποίηση δηλώνουν: «Σε μία περίοδο που το πρόβλημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού έχει τοποθετηθεί σε μία σοβαρή βάση, με σημαντικά βήματα για την επιστροφή της κανονικότητας στις τοπικές μας κοινωνίες, κάποιοι εμφανιζόμενοι ως δήθεν σωτήρες αναμοχλεύουν συνεχώς και δυσμενώς την κατάσταση, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους των νησιών μας και δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα. Ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη φωνή του λαού, στην πραγματικότητα όμως προπαγανδίζουν και εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις που κατέχουν, καλούν τους πολίτες να ταυτιστούν με τις δικές τους απόψεις, προσπαθώντας να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, διχάζοντας τις ήρεμες τοπικές μας κοινωνίες και επιχειρώντας να παρασύρουν τους Δημότες μας σε παράλογες ενέργειες, ενώ αποκρύπτουν τις ολέθριες συνέπειες από την λειτουργία των ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και την ΒΙΑΛ, δηλαδή τις ακατάλληλες δομές εντός του αστικού ιστού της Μυτιλήνης και της Χίου.
Είναι πλέον σαφές ότι σκοπός όλων αυτών δεν είναι να λύσουν προβλήματα, αλλά να επιβιώσουν πολιτικά με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Εμείς, με ωριμότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση των δικαίων μας με κάθε πρόσφορο μέσο, με διάλογο, διάθεση για επίλυση του προβλήματος και σε καμία περίπτωση δε θα συμμετάσχουμε σε αναίτιες, εξεγέρσεις και ατέρμονες μάχες με μοναδικούς ηττημένους τις τοπικές μας κοινωνίες. Απέχουμε από το πολιτικό παιχνίδι του διχασμού που κάποιοι επιχειρούν να στήσουν. Συνεχίζουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο μοναδικό μας στόχο, που είναι η επίλυση των προβλημάτων και η πρόοδος του τόπου μας!».