FOLLOW US

Πολιτική

  • Εκδήλωση ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση με ομιλητή τον Παν. Μεντρέκα:
«Μπορεί να γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα»
Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του ΚΚΕ

Με τη συμμετοχή πολλών φίλων και οπαδών του Κόμματος αλλά και ανθρώπων που θέλησαν από πρώτο χέρι να ακούσουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ με θέμα: «Αλήθειες και ψέματα για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για την Οκτωβριανή Επανάσταση που έχει επιμεληθεί το ΚΚΕ. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και στη συνέχεια έγινε πλούσια συζήτηση πάνω στο θέμα.

Στο χώρο της συγκέντρωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση καθώς επίσης και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

«Καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία που συγκλόνισε τον κόσμο, που έφερε για πρώτη φορά την εργατική τάξη στην εξουσία και ξεκίνησε αυτό το πρωτόγνωρο έργο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες και αντιπαλεύοντας επί δεκαετίες θεούς και δαίμονες, προφανώς οι υποστηρικτές του καπιταλισμού θα ξεσαλώσουν», τόνισε ο κ. Μεντρέκας. «Γι’ αυτό και εμείς έχουμε καθήκον να προβάλλουμε τα συμπεράσματά μας, είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να περάσουμε στην αντεπίθεση για να μάθουν αυτοί που έχουν ανάγκη την αλήθεια», πρόσθεσε και εξήγησε: «Στον αιώνα που πέρασε ο σοσιαλισμός με αφετηρία το 1917 και με κέντρο την Σοβιετική Ένωση έκανε έφοδο στον ουρανό όπου για δεκαετίες πετούσε προς τα μπρος και προς τα πάνω, πάρα και ενάντια το λυσσασμένο και συνεχή πόλεμο που του είχαν εξαπολύσει. Παρά τις επεμβάσεις, την εσωτερική υπονόμευση, τα σαμποτάζ, παρά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ναζισμό, που ήταν ένα ακόμα τέρας που γέννησε ο καπιταλισμός που τον έθρεψε και τον εξαπέλυσε με σκοπό να συντρίψει τη σοσιαλιστική ΣΕ, η καθυστερημένη Ρωσία, ως Σοβιετική Ένωση, μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε και ξεπέρασε τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες σε μια σειρά τομείς.

Η ανάπτυξή της ήταν αλματώδης χωρίς να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες και λαούς, όπως έκαναν για αιώνες αυτές. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η αλματώδης ανάπτυξη έγινε όχι σε βάρος, άλλα ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ήταν τέτοιες οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού που άσκησαν τεράστια πίεση και στις καπιταλιστικές χώρες οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους εργαζόμενους σε μια σειρά τομείς…

Όμως οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό δεν υπερείχαν μόνο κατά πολύ στους ποσοτικούς δείκτες απ’ αυτές που είχαν οι εργαζόμενοι στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, αλλά είχαν πολύ ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εφόσον ήταν έτσι, τότε γιατί ηττήθηκε; Η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη στο τέλος του 20ού αιώνα δεν μαρτυρά την υπεροχή του καπιταλισμού, άλλα το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίοδο ο σοσιαλισμός βρέθηκε πιο αδύναμος απ’ αυτόν».

 
Και ο ομιλητής  Π. Μεντρέκας

Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Στο ερώτημα αν μπορεί να ξεκινήσει η σοσιαλιστική οικοδόμηση σε μια χώρα και αν η σημερινή Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, το ΚΚΕ απαντά κατηγορηματικά: «Ναι! Μπορεί να απογειωθεί η εγχώρια παραγωγή αν απαλλαγεί από τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Ναι! Μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας.

Και δεν θα είμαστε μόνοι μας. Κανένας λαός, όταν παλεύει, δεν είναι μόνος του. Αυτό που φαίνεται σήμερα ακίνητο, αύριο μπορεί να μεταβληθεί ριζικά, γιατί ο συσχετισμός μπορεί ν’ αλλάξει και θα αλλάξει ραγδαία αν εμείς οι κομμουνιστές ακούραστα και με πείσμα αξιοποιήσουμε την πείρα μας, γίνουμε πιο ικανοί στην ιδεολογική πολιτική αντιπαράθεση, αν δουλεύουμε και οργανώνουμε την πάλη με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στις λαϊκές δυνάμεις. Αυτό είναι το δίδαγμα της μεγάλης Οκτωβριανής επανάστασης του 1917».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top