FOLLOW US

Παιδεία

  • Δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να μην επιτραπεί η απαξίωση και η συρρίκνωσή τους
Κλειστοί την Τρίτη (20/2) οι δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί

Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητούν με κοινή επιστολή τους Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων), προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους η ψήφιση νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους «η σχετική διάταξη, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και με αυθαίρετο τρόπο έχει συμπεριληφθεί στο Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οδηγώντας σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών που λειτουργούν μέχρι σήμερα υποδειγματικά και οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους».
Ειδικότερα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις, οδηγώντας στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.
Απαξίωση και υποβάθμιση
Επιπρόσθετα, θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Ακόμη, θα επηρεάσει χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού. Τέλος, τεράστιες θα είναι και οι επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς, αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα, δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών λόγω απουσίας βοηθητικού προσωπικού.
Κοινό μέτωπο
Η αντίδραση από Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.αναμένεται δυναμική, αφού εκτός από το αίτημα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό προχωρούν και σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοίδεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιπλέον στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι όχι μόνο «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται δεν εξυπηρετεί κανέναν», αλλά αντίθετα προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Δεν εξυπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης σε ένα μοντέλο που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου, αλλά ούτε και την Κυβέρνηση, γιατί θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ελλείψεων αυτών, που ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Επιπρόσθετα, δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε και τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης, απαξιώνοντας ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.
Τέλος, στηλιτεύεται το γεγονός πως περιστέλλονται και καταργούνται τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών) που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος, ενώ δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που υφίστανται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως η παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και η πλήρης σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.


Γ. Πατούλης: Δε θα δεχθούμε τέτοιες πολιτικές»

Με αφορμή τις σχετικές εξελίξεις ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης υπογραμμίζει σε δήλωσή του ότι «η νομοθετική διάταξη που επιχειρεί να περάσει το Υπουργείο Παιδείας τορπιλίζει την ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, οδηγώντας σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά, αφού ανατρέπει τις ζωές και την καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα ο παιδαγωγικός τους ρόλος των εργαζομένων στις δομές υποβαθμίζεται και τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».
Καταλήγοντας, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: «Δεν θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό παρέχουν καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top