FOLLOW US

Οικονομία

  • Ο Νίκος Ζούρος, κεντρικός ομιλητής ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου
Γεωπάρκα και αειφόρος τουρισμός!

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου - ΙΤΒ 2018, την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά την κεντρική διαδικασία ενημέρωσης και παρουσίασης της ΙΤΒ.

Κεντρικό θέμα της συνέντευξης τύπου ήταν τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού. Ομιλητές ήταν ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η Κristin Rangnes, Διευθύντρια του Γεωπάρκου Gea Norvegica και Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και η Δρ. Μarie-Luise Frey, Διευθύντρια της Απολιθωματοφόρας περιοχής Messel Pit στη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν 70 δημοσιογράφοι γερμανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Παρουσιάσθηκαν οι δράσεις των Γεωπάρκων στους ακόλουθους τομείς: α) δράσεις συνεργασίας μεταξύ των 127 μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που προέρχονται από 35 χώρες, β) διεθνείς πρωτοβουλίες προβολής και προώθησης των Γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας σε συνεργασία με την UNESCO  και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, γ) κοινά προγράμματα συνεργασίας των Γεωπάρκων μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας-Κύπρου για την προώθηση του Γεωτουρισμού στα νησιωτικά γεωπάρκα της Λέσβου, της Κρήτης και της Κύπρου, δ) δράσεις προώθησης του εκπαιδευτικού τουρισμού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ε) δράσεις ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής στις περιοχές των Γεωπάρκων.

 

Στη Λέσβο το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων

Παράλληλα, παρουσιάσθηκαν οι επόμενες διεργασίες, όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπάρκο Adamello Brenta στην Ιταλία τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 7 έως 17 Ιουνίου 2018.

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου διανεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες ενημερωτικός φάκελος για τη Λέσβο με έντυπο πληροφοριακό υλικό (φυλλάδια, χάρτες, οδηγοί) του Γεωπάρκου Λέσβου ενώ στη δεξίωση που ακολούθησε προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες λεσβιακό ούζο από τις ποτοποιίες Βαρβαγιάννη και Αρβανίτη.

 

Ακμαίος ο ελληνικός τουρισμός

 

Για δυναμική ανάκαμψη της Ελλάδας στο τουριστικό πεδίο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITB που ξεκίνησε στο Βερολίνο, κάνει λόγο ανταπόκριση της ιστοσελίδας του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. «Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η προσφυγική κρίση έπληξαν τον τουρισμό στην Ελλάδα. Όμως η χώρα γιορτάζει τώρα ένα comeback -στην κατάλληλη χρονική συγκυρία ενόψει της τουριστικής έκθεσης ITB», γράφει ο Γερμανός ανταποκριτής.

Όπως επισημαίνεται, «3,7 εκατομμύρια Γερμανοί έκαναν το 2017 διακοπές στην Ελλάδα - περισσότεροι από τους τουρίστες κάθε άλλης χώρας του κόσμου» και υπογραμμίζει ακόμα τους αριθμούς-ρεκόρ που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός, αλλά και τα υψηλά έσοδα που αποφέρει στη χώρα, η οποία «εξακολουθεί να πλήττεται από την κρίση», σημειώνει.

«Πώς κατόρθωσε όμως η Ελλάδα να προσπεράσει σχεδόν όλες τις υπόλοιπες χώρες στην κλίμακα δημοφιλίας, εξασφαλίζοντας πίσω από την Ισπανία τη δεύτερη θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς (σ.σ. για τους Γερμανούς) προορισμούς;» διερωτάται ο ανταποκριτής. Τη δική της απάντηση δίνει η Μόνικα Σμιτ από το Μπίλεφελντ, η οποία προτιμά την Ελλάδα για τις διακοπές της: «Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι σωστή, η Ελλάδα ανέβασε ελάχιστα τις τιμές όλα αυτά τα χρόνια. Μπορείς όπως πάντα να φας και να πιεις καλά. Έχεις και την ασφάλεια του καλού καιρού - εγώ θα συνεχίσω να πηγαίνω εκεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top