Στο στόχαστρο οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.

01/07/2012 - 05:56
«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» είναι η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, θέμα που ήρθε στη δημοσιότητα στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.
«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» είναι η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Ο κίνδυνος κατάργησης του ευεργετικού μέτρου για τις νησιωτικές οικονομίες του ανατολικού Αιγαίου ήρθε στη δημοσιότητα στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, με την έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας, η οποία, μεταξύ άλλων μέτρων, συνιστούσε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Το ζήτημα αποκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς φορείς του Νομού μας και όλων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Γαληνός είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να διευκρινίσει τις προθέσεις του, δηλαδή αν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ή όχι.

Λίγες μέρες αργότερα, η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Ελπίδα Τσουρή, με δήλωσή της στην εφημερίδα της Χίου «Αλήθεια» υποστήριξε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς για το Φ.Π.Α. στα νησιά.

Δεν… λέει!
Στην ερώτηση του κ. Γαληνού απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος περιγράφει το νομικό πλαίσιο που θέσπισε τη συγκεκριμένη ευεργετική ρύθμιση, αλλά αποφεύγει να πει αν πρόκειται να καταργηθεί ή όχι το μέτρο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουσελάς αναφέρει στην απάντησή του πως «η παραπάνω δυνατότητα (σ.σ. οι μειωμένοι συντελεστές) παρασχέθηκε στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), με επιπτώσεις στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές. Επίσης τονίζεται ότι η κατά τα παραπάνω μείωση των συντελεστών εφαρμόζεται χωρίς καμμία μεταβολή, τόσο ως προς το ποσοστό μείωσης, όσο και ως προς τις περιοχές για τις οποίες η μείωση αυτή ισχύει, από 08/08/1992 (ν. 2093/1992) έως και σήμερα.».
Ο κ. Γαληνός θεωρεί ότι πρόκειται για υπεκφυγή και επανέρχεται στο θέμα με επερώτηση, με στόχο να εξασφαλίσει μία σαφή και δεσμευτική απάντηση ενώπιον της ολομέλειας του κοινοβουλίου.
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Κουσελά, ο βουλευτής σημειώνει: «Ο υφυπουργός Οικονομικών στην έγγραφη απάντησή του περιέγραψε το τι συνέβαινε μέχρι τώρα, καθώς και τις δυνατότητες που του δίνει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί ρητά και κατηγορηματικά για το μέλλον.»


ΕΠΩΝΥΜΩΣ


Σοβαρές οι συνέπειες…

Η στάση του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως η πρόταση της τρόικας να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α., δείχνει μάλλον ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου. Το ζήτημα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες των νησιών του Αιγαίου. Ήδη οι τρεις αυξήσεις τού Φ.Π.Α. μέσα σε ένα χρόνο έχουν οδηγήσει σε έκρηξη τον πληθωρισμό στα νησιά και σε πολύ μεγάλη ακρίβεια. Οι επιπτώσεις στο εμπόριο είναι πολύ μεγάλες, αλλά και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα έχουμε αρνητικές συνέπειες.
Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, το κλείσιμο 117 μεταποιητικών επιχειρήσεων στο Νομό μας μέσα στο 2010 και τα δεκάδες ξενοίκιαστα εμπορικά καταστήματα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα της αύξησης του Φόρου. Αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές που υπάρχουν στα νησιά, το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο και οι τοπικές μας οικονομίες θα μπουν σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey