Μετρούν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο της Συνεταιριστικής

Κλυδωνίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις

29/03/2012 - 19:02

Ισχυρό πλήγμα στη ρευστότητα της αγοράς φέρνει το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των συναλλαγών και δραματική πτώση του τζίρου για τις εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις του νησιού.

Ισχυρό πλήγμα στη ρευστότητα της αγοράς φέρνει το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των συναλλαγών και δραματική πτώση του τζίρου για τις εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις του νησιού.

Ήδη μια σειρά μικρών επιχειρήσεων της Λέσβου βλέπουν να χάνουν την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα.

Επιχείρηση εστίασης που λειτουργεί εδώ και ένα περίπου χρόνο στη Μυτιλήνη, είχε ανοίξει αλληλόχρεο λογαριασμό στη Συνεταιριστική, μέσω του οποίου πλήρωνε διάφορες υποχρεώσεις της (ενοίκια, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Μετά το κλείσιμο της Τράπεζας, απευθύνθηκε σε δύο άλλες τράπεζες με τις οποίες ήδη συνεργάζεται, για να ανοίξει σε μία από αυτές αλληλόχρεο λογαριασμό. Η απόκριση που έλαβε ήταν αρνητική από τα τοπικά στελέχη των τραπεζών, λαμβάνοντας τη χαρακτηριστική απάντηση: «Αν θέλεις μπορείς να κάνεις μια αίτηση, αλλά είναι μάταιο, διότι αυτή την εποχή δεν υπάρχει πιθανότητα να εγκριθεί.»

Σε ομοειδή κατάσταση βρίσκονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις που διατηρούσαν λογαριασμούς όψεως στη Συνεταιριστική Τράπεζα προκειμένου να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους με επιταγές και που τώρα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να πάρουν μπλοκ επιταγών από άλλες τράπεζες. Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας μας είπε ότι οι επιχειρηματίες που συνεργάζονταν μέχρι τώρα μόνο με τη Συνεταιριστική, θα εξεταστούν ως νέοι πελάτες, όπως θα έκανε κάθε τράπεζα. Φυσικά θεωρεί δεδομένο ότι η Τράπεζα θα αντιμετωπίσει κι αυτούς τους πελάτες όπως κάθε άλλον. Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει καμμία ιδιαίτερη μεταχείρισή τους. Ούτε καν μια περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά το κλείσιμο της Συνεταιριστικής δεν αναμένεται να δοθεί.

Πρόβλημα με τους εργολάβους
Πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τοπικές εργοληπτικές επιχειρήσεις που είχαν λάβει εγγυητικές επιστολές από τη Συνεταιριστική, διότι οι όροι που θέτουν οι άλλες εμπορικές τράπεζες είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν. Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και το ύψος της προμήθειας που ζητείται για τις εγγυητικές επιστολές.

Το θέμα που δημιουργείται είναι τόσο μεγάλο, που ακόμη και η ΝΕΛ, που για τα δεδομένα της Λέσβου είναι οικονομικό μεγαθήριο, αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, καθώς έχει στο ταμείο της πολλές επιταγές της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία θεωρούν βέβαιο ότι το πλήγμα που θα υποστεί η ΝΕΛ, θα είναι σημαντικό.

Το πρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο της Συνεταιριστικής, προβληματίζει το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Όπως επίσης και η ζημία που υφίστανται οι 6.500 μεριδιούχοι της Τράπεζας, οι οποίοι έχασαν πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ, που είχαν καταβάλει για την εξαγορά των συνεταιριστικών μερίδων. Επιπροσθέτως, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης θεωρεί πως άμεσα θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους 37 εργαζομένους της Συνεταιριστικής.


Απεργία για τους εργαζομένους της Συνεταιριστικής
Την Τετάρτη 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη παντραπεζική απεργία στο Νομό Λέσβου, αλλά και στους Νομούς Φθιώτιδας και Αχαΐας, με απόφαση της ΟΤΟΕ. Στόχος της απεργίας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων στις Συνεταιριστικές Τράπεζες που έκλεισαν, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία τής ΟΤΟΕ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey