Σε χαμηλές πτήσεις η ζήτηση και οι τιμές

Κορυφώνεται η μάχη για την τιμή του οβελία

08/04/2017 - 11:20 Ενημερώθηκε 10/04/2017 - 14:52

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» για την τιμή του οβελία. Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από το κλείσιμο της αγοράς και οι τιμές συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις τους. Τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της πασχαλινής αγοράς είναι οι μειωμένες ποσότητες που προσφέρονται στην αγορά από τους κτηνοτρόφους, καθώς στην ηπειρωτική Ελλάδα πολλά αρνιά και κατσίκια δεν άντεξαν τη βαρυχειμωνιά.

Τα προαναφερόμενα δεδομένα πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω. Από την άλλη πλευρά, η μειωμένη ζήτηση για αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας στον ελλαδικό χώρο, ως αποτέλεσμα του μειωμένου εισοδήματος των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των σούπερ μάρκετ για παράδοση αρνιών στις κεντρικές αποθήκες τους με τιμή 5,20 ευρώ ανά κιλό, πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Εξίσου ισχυρή πίεση για κάμψη των τιμών ασκούν οι εισαγωγές από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.

Σημαντική βοήθεια στην ανάσχεση των πτωτικών τάσεων των τιμών δίνει η ζήτηση ελληνικών αρνιών από την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Να σημειωθεί πως φέτος συμπίπτει το Πάσχα για ορθόδοξους και καθολικούς χριστιανούς στις 16 Απριλίου. Αξιόλογες ποσότητες αρνιών και κατσικιών θα καταναλωθούν και την Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.

 

Σύγχυση για τις τιμές παραγωγού

Ένα ζήτημα που συνήθως «ξεχνάνε» όσοι καταγράφουν τις τιμές του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος είναι πως σε διαφορετική τιμή πωλούνται τα αρνιά και κατσίκια γάλακτος και σε διαφορετική τιμή τα αρνιά και τα κατσίκια χόρτου. Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει τις τιμές παραγωγού είναι το βάρος του σφαγίου, τα μικρού βάρους σφάγια (κάτω των 10 κιλών) πωλούνται ευκολότερα στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτό και συχνά αγοράζονται από τους εμπόρους σε καλύτερες τιμές. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν τιμές 4,5 ως 5,00 ευρώ ανά κιλό για αρνιά γάλακτος αυτής της κατηγορίας. Αντίθετα, οι τιμές σε «βαριά» σφάγια (π.χ. 17 κιλών) είναι μειωμένες.

Στις αρχές της εβδομάδας, η τιμή παραγωγού στη βόρειο Ελλάδα σε μέσα επίπεδα κυμαινόταν από 3,8 ως 4,00 ευρώ ανά κιλό κρέατος για αρνιά γάλακτος. Η τιμή παραγωγού στη Λέσβο για τα αρνιά χόρτου είχε διαμορφωθεί στα 3,5 ευρώ το κιλό, όπως σημειώνει ο συνεταιριστής κτηνοτρόφος από την Πέτρα Λευτέρης Μανδάνης. Η τιμή παραγωγού των αρνιών γάλακτος την περίοδο των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς του 2016 στη Λέσβο είχε διαμορφωθεί στα 3,2 ευρώ το κιλό. Την περίοδο του Πάσχα του 2016 οι τιμές παραγωγού στη Λέσβο για τα αρνιά (χόρτου) δεν ξεπέρασαν τα 4,00 ευρώ το κιλό. Οι ποσότητες κατσικιών που παράγονται στη Λέσβο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, γι’ αυτό και την περίοδο του Πάσχα οι τιμές παραγωγού δεν διαφοροποιούνται από τις τιμές καταναλωτή. Τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το «Ε» για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού στη Λέσβο δείχνουν ότι η κάμψη των τιμών ακολουθεί την κάμψη της ζήτησης και του εισοδήματος των καταναλωτών.

Οι ελπίδες για αύξηση των τιμών παραγωγού κατά τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

 

Οι τιμές χονδρικής

Χθες Παρασκευή 7 Απριλίου, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (Κεντρική Αγορά Αθηνών) ανακοίνωσε ότι η χονδρική τιμή για τα αρνιά γάλακτος κυμαίνεται από τα 5,30 ως τα 5,80 ευρώ το κιλό και η επικρατούσα τιμή είναι 5,60 ευρώ. Η τιμή για τα αρνιά από την ΠΓΔΜ κυμαίνεται από 5,00 ως 5,20 ευρώ το κιλό και η επικρατούσα τιμή είναι 5,10 ευρώ. Η τιμή για τα αρνιά Ρουμανίας κυμαίνεται από 4,80 ως 5,30 ευρώ το κιλό και η επικρατούσα τιμή είναι 5,10 ευρώ.

Διευκρινίζουμε εδώ ότι οι τιμές χονδρικής διαφέρουν από τις τιμές παραγωγού κατά πολύ, διότι περιλαμβάνουν το κόστος μεταφοράς, το περιθώριο κέρδους του εμπόρου που αγοράζει τα σφάγια από τους κτηνοτρόφους, το κόστος σφαγής και φυσικά τους φόρους που επιβαρύνουν όλη την αλυσίδα παραγωγής μέχρι τα σφάγια να φθάσουν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey