«Κατσάνειο»: Η «οδύσσεια» ενός κτηρίου, η παρακμή της πολιτικής

06/05/2017 - 11:36 Ενημερώθηκε 08/05/2017 - 11:44

Στο φύλλο του Σαββάτου (29/4/2017) του «ΕΜΠΡΟΣ» διάβασα ότι ο Δήμος Λέσβου κατέθεσε πρόταση στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ύψους 520.000 ευρώ για την επισκευή του «Κατσάνειου» με σκοπό να το κάνει «Μουσική Ακαδημία». Την ίδια εξαγγελία, δηλ. περί «Μουσικής Ακαδημίας», έκανε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 5 Απριλίου 2017.

Κάνω μια μικρή αλλά απαραίτητη αναδρομή: Το «Κατσάνειο» (κτήριο και οικόπεδο) παραδόθηκε στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης-Δήμο Μυτιλήνης τη δεκαετία του 1990 από το ΕΛΚΕΠΑ, σε άριστη κατάσταση, για να στεγάσει το Μουσικό Σχολείο. Πέρασαν χρόνοι και καιροί, άλλαξαν 4-5 Δημοτικές αρχές, καμιά 30αριά δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι (παιδείας και τεχνικών έργων), Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Β/θμιας Εκπ/σης ακόμη και βουλευτές, εξαγγέλθηκε αμέτρητες φορές ως προεκλογικό και μετεκλογικό έργο, ως «πρώτη προτεραιότητα», ως «δέσμευση», αλλά δυστυχώς τίποτα δεν προχώρησε, ούτε καν μια μελέτη δεν ολοκληρώθηκε.(ο σχετικός φάκελος σε πρόσφατη αναζήτηση περιείχε όλα και όλα 2-3 χαρτιά). Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η κυριότητα του κτηρίου, να περάσει στο ΤΑΪΠΕΔ και να δώσει ο Δήμος Λέσβου 500.000 ευρώ για να το αγοράσει. Η αγορά έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να γίνει (για μια ακόμη φορά) Μουσικό Σχολείο. Πριν λίγο καιρό από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι το συγκεκριμένο κτήριο και το οικόπεδό του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σχολείου, μιας και τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά είναι λίγα!!!

Εύλογα ερωτήματα:

α) Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δαπάνη των 500.000 ευρώ δεν γνώριζε ότι το κτήριο δεν ήταν κατάλληλο για τέτοια χρήση;

β) Μήπως οι αρμόδιοι το γνώριζαν πολύ καλά, αλλά χρησιμοποιήθηκε το Μουσικό Σχολείο, για το οποίο υπάρχει μια ομολογημένη ευαισθησία λόγω της πολύχρονης ταλαιπωρίας του, προκειμένου να καμφθούν αντιδράσεις και ποικίλες ενστάσεις;

γ) Είναι σίγουρο ότι το «Κατσάνειο» δεν κάνει για Μουσικό Σχολείο; Έχουν ελεγχθεί όλες οι δυνατότητες για αλλαγή συντελεστή δόμησης και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια;

δ) Ποιο είναι αυτό το «καινούριο κόσκινο» της «Μουσικής Ακαδημίας», που εσχάτως εξαγγέλλεται;

Σε όσους ασχολούνται με τα Δημοτικά Μουσικά πράγματα είναι γνωστό ότι στον χώρο της Μουσικής βασιλεύει το χάος. Η ορχήστρα του Δήμου μετά τη συνταξιοδότηση του μαέστρου τυπικά δεν υπάρχει. Όσες συναυλίες δίνει είναι απολύτως εθελοντικές και υπό άλλη σκέπη. Η φιλαρμονική εδώ και πολλά χρόνια κινείται μεταξύ φθοράς και διάλυσης παρόλες τις προσπάθειες των δασκάλων, οι οποίοι όμως δικαιολογημένα τα εγκαταλείπουν, αφού μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Αυτή τη στιγμή φιλαρμονική δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.

ε) Ποια, λοιπόν, είναι αυτή η «Μουσική Ακαδημία» στην οποία θα διαθέσουμε ένα κτήριο αξίας 1.000.000 ευρώ; Ποιο το θεσμικό πλαίσιο, ποια η στόχευση, ποιο το πλάνο δράσης, ποια η στελέχωση;

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

απολύτως καλοπροαίρετα και φιλικά θέτω δημοσίως τα παραπάνω ερωτήματα, που με τον έναν ή άλλο τρόπο συζητιούνται εκτενώς και εντόνως.

Η περίπτωση του «Κατσάνειου» δεν είναι απλώς ένα έργο που δεν έγινε κοντά στα δεκάδες άλλα που γεμίζουν προεκλογικά φυλλάδια και ανακοινώνονται ακόπως σε εξέδρες και ΜΜΕ. Θεωρώ ότι για τη Μυτιλήνη έχει μετατραπεί σε σφραγίδα και σήμα κατατεθέν της παρακμής, του λαϊκισμού, της αδιαφορίας, της ανικανότητας, των μεγάλων υποσχέσεων και των τεράστιων διαψεύσεων, των αδιαφόρετων λόγων και της κατασπατάλησης δημοτικού και δημοσίου πλούτου, δηλαδή όλων αυτών που μόλυναν την κοινωνία και κατέστρεψαν τη χώρα, και την έσυραν στα μνημόνια και στον διεθνή εξευτελισμό.

Επειδή όμως πολλά πάθαμε αλλά τίποτα δεν μάθαμε, καλό θα ήταν να μη συνεχίσετε και σεις αυτό το εξοργιστικό γαϊτανάκι των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που οδηγούν στην απαξίωση και στο χλευασμό της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, των κοινών.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey