H Ανδρομέδα θέλει να γραφτεί στη Σχολή Πιλότων

Και της… «κόβουν τα φτερά»!

06/03/2018 - 12:33 Ενημερώθηκε 06/03/2018 - 12:33

Από τις πιο προοδευτικές αποφάσεις και μάλιστα πριν από την ψήφιση του νόμου για τον προσδιορισμό φύλου, το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης εκδίκασε τον Οκτώβριο την υπόθεση της Ανδρομέδας Ψαρού για να αποφασίσει ένα μήνα μετά να δικαιώσει την Ανδρομέδα, που δεν ήθελε πια να λέγεται Βαγγέλης και να τής επιτρέψει να αλλάξει το φύλο στην ταυτότητά της. Το ρεπορτάζ που αποκάλυψε αποκλειστικά το «Ε», αλλά και το σχετικό βίντεο, προβλήθηκε σε όλες τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ οδήγησε την Ανδρομέδα να δώσει άλλη μία συνέντευξη στον Alpha και την εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ. Τόσο όμως ο πανελλαδικός σάλος, όσο -και το κυριότερο- η δικαστική απόφαση, άργησαν να «πείσουν», όπως η ίδια καταγγέλλει στο «Ε», τις αρμόδιες αρχές να διορθώσουν την ταυτότητά της, προκαλώντας σ’ εκείνη καθημερινά και σημαντικά προβλήματα. Όμως είναι θέμα χρόνου πια, σύμφωνα με το ληξιαρχείο.
Η Ανδρομέδα, εκτός του ότι συναντά πάντα δυσκολίες στο αεροδρόμιο να ταξιδέψει ή κάποιον υπάλληλο που θα βάλει περισσότερα εμπόδια, καθώς η εμφάνισή της δεν συμφωνεί με το αρσενικό ονοματεπώνυμο της ταυτότητας, δεν μπορεί να προβεί και σε διάφορες τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης κινδυνεύει να χάσει μια ευκαιρία ζωής. Κι αυτό γιατί έχει γίνει δεκτή η αίτησή της σε Σχολή Πιλότων, αλλά δεν μπορεί να εγγραφεί ακόμα γιατί δεν έχει τη σωστή… ταυτότητα. Μάλιστα αυτό ακριβώς ήταν και το σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου: «Η υφιστάμενη αναντιστοιχία του αιτούντα ανάμεσα στην εμφάνισή του και στο δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ζωή του και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στις συναλλαγές».
«Τον Νοέμβριο ήταν ο πιο ευτυχισμένος μήνας της ζωής μου, εκδικάστηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης αναφορικά με την αίτηση εκούσιας δικαιοδοσίας για την διόρθωση φύλου μου, διαδικασίες που είχα προβεί πριν από την υπερψήφιση της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου» μας λέει η Ανδρομέδα. Έπειτα, «με περίσσια υπομονή και λαχτάρα κίνησα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση της νέας μου ταυτότητας»
Τι γίνεται όμως σήμερα;
Από το Νοέμβριο που εκδόθηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου, «πέρασαν οι μέρες, οι εβδομάδες, και έφτασα στο τρίμηνο! Της αγανάκτησης». Και εξηγεί ότι αφού πέρασε ο απαραίτητος ένας μήνας για την προθεσμία ασκήσεως ενδίκων μέσων, «πήγα στο Ληξιαρχείο Μυτιλήνης συνολικά εφτά φορές με σημαντική καθυστέρηση διότι όπως μου έλεγαν επανειλημμένα “περιμένουν τις διευκρινιστικές εγκυκλίους” από το Υπουργείο Εσωτερικών». Το μόνο που κατάφερε, όπως λέει, είναι να λάβει μια απλή αίτηση, «ώστε να παραλάβω στα χέρια μου ένα χαρτί που στην ουσία δεν είναι η αληθινή μου ταυτότητα! Αλλά ένα απλό διορθωμένο ονοματεπώνυμο με μερικές διατυπώσεις και σημειώσεις στο πίσω μέρος του. Ό,τι έπρεπε για να με “κατευνάσουν” ας πούμε... και να κερδίσουν χρόνο αφαιρώντας από τον δικό μου...».
Ο μαραθώνιος συνεχίστηκε, ξανά στο Ληξιαρχείο, μετά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τούμπαλιν. Από τα μελανά σημεία της υπόθεσης είναι ότι δημόσιος υπάλληλος σε υπηρεσία επέμενε να αποκαλεί την Ανδρομέδα «κύριο Ψαρό», γεγονός που αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ως προς τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης για την αλλαγή της ταυτότητας. Μάλιστα στην Ευρώπη το εν λόγω γεγονός ονομάζεται deadnaming: Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στην τρανς (διεμφυλική) κοινότητα για όταν ένα άτομο trans αποκαλείται με το όνομα που του έχει ανατεθεί κατά τη γέννηση. Κάποιες φορές η πρακτική γίνεται ασυνείδητα, όμως πολλές φορές λειτουργεί ντροπιαστικά για κείνους.
Πάντως η ληξίαρχος ήταν ενθαρρυντική. Η Αφροδίτη Ανδρίκου- Τσαμπλάκου τόνισε στην εφημερίδα μας ότι είναι θέμα χρόνου και ότι αναμένεται η περιφέρεια να διαγράψει από τα μητρώα αρρένων τον «Βαγγέλη Ψαρρό», ώστε να μπορέσει να γίνει η μεταβολή στο ληξιαρχείο και στην ταυτότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey