Προωθείται η ίδρυση Μουσικού Σχολείου στη Δυτική Λέσβο, γεγονός που χαρακτηρίζεται «βόμβα» που υπονομεύει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

«Αβάντι ντο φα φα φα»

31/10/2020 - 09:33 Ενημερώθηκε 02/11/2020 - 09:08

Προωθείται από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου η ίδρυση Μουσικού Σχολείου που θα φοιτούν μαθητές από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου δεδομένου ότι υπάρχει ο χώρος και ένας σημαντικός αριθμός μαθητών. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο προωθήθηκε στο Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να έχει δοθεί ακόμη σχετική απάντηση.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως βόμβα που θα προκαλέσει την διάλυση του ήδη υπάρχοντος Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, υπονομεύοντας επί της ουσίας το θεσμό του Μουσικού Σχολείου.

Από την μεριά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρία Παπαδανιήλ, σε δήλωσή της κάνει ξεκάθαρο ότι βάσει νόμου σε κάθε Νομό προβλέπεται η λειτουργία ενός μόνο Μουσικού Σχολείου. Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Νίκος Ζαφειρίου εκφράζοντας την απογοήτευσή του δηλώνει ότι αυτό που γίνεται στη Λέσβο δεν γίνεται πουθενά, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Μαρούσα Τσαχάκη, τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει περίγελο πανελληνίως και πως αυτό που προέχει στη παρούσα φάση είναι η στέγαση-ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση όσον αφορά στο θέμα ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στο οποίο θα φοιτούν μαθητές της περιοχής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Απόστολο Βαρελτζή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο Δήμο Δυτικής Λέσβου πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις, η μία έχει να κάνει με το πληθυσμιακό και η δεύτερη με την ύπαρξη χώρου ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει το Μουσικό Σχολείο. «Είναι κάτι που μπορούμε να το ’χουμε», είπε και πρόσθεσε: «Η Μουσική παράδοση του νησιού είναι στα χωριά μας. Στο δικό μας τμήμα έχουμε αρκετά χωριά που είναι δραστήρια».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια αναζήτησης χώρου για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είχε προσφερθεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μετακομίσει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης στην Δυτική Λέσβο. «Βλέποντας ότι η Μυτιλήνη έχει στεγαστικό τους προτείναμε να μην ιδρύσουμε αλλά να μετακινηθεί αυτό που υπάρχει, αφού τον χώρο τον είχαμε. Ήταν κάτι που το θέλαμε. Δεν είχαμε κάποια απάντηση και έτσι συνεχίζουμε στον αρχικό σχεδιασμό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Βαρελτζής: «Υπάρχουν τα προαπαιτούμενα»

Ο κ. Βαρελτζής υπογράμμισε ότι υπάρχουν τα δύο βασικά προαπαιτούμενα δηλαδή ο αριθμός των μαθητών αλλά και ο χώρος -παλιό ΕΠΑΛ- για να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια. «Διαφορετικά δεν θα το συζητάγαμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον μας είναι παλιό (…) από την στιγμή που μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό στον τόπο μας προχωράμε». Παράλληλα επεσήμανε ότι ο χώρος του παλιού ΕΠΑΛ Καλλονής είναι πολύ μεγαλύτερος από τις κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Θεοφανέλλης: Έχει υποβληθεί το αίτημα δεν έχει δοθεί απάντηση από το Υπουργείο

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τιμολέων Θεοφανέλλη, έχει υποβληθεί από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του σχετικό αίτημα και έχει προωθηθεί αρμοδίως στο Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μέχρι τώρα σχετική απάντηση.

Ο αντίλογος

Από την άλλη πλευρά ένα τέτοιο ζήτημα αποτελεί αγκάθι για αρκετούς δεδομένου ότι όπως υποστηρίζεται αναμένεται να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα η ύπαρξη δύο τέτοιων σχολείων βάζοντας βόμβα στα θεμέλια του θεσμού του Μουσικού Σχολείου. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση κάνει ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται να συνυπάρχουν σε ένα Νομό δύο Μουσικά.

Παπαδανιήλ: «Ένα μουσικό σχολείο σε κάθε Νομό»

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Περιφερειακή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ, σε δήλωσή της έκανε ξεκάθαρο ότι σύμφωνα με την νομοθεσία υπάρχει ένα Μουσικό Σχολείο σε κάθε νομό. Δεν μπορούν να υπάρξουν δύο σχολεία. «Δημιουργία νέου σχολείο δεν μπορεί να υπάρξει», είπε και πρόσθεσε: «Η ύπαρξη δεύτερου, όπως καταλαβαίνετε δεν θα έχει νόημα, γιατί τα Μουσικά Σχολεία απ’ όλο το Νομό παίρνουνε παιδιά για να φοιτήσουν εκεί». Πρόσθεσε ότι το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης έχει 125 παιδιά και άφησε αιχμές ως προς την λειτουργικότητα συνύπαρξης των δύο θέτοντας το ερώτημα: «Φανταστείτε πόσα παιδιά θα έχει κάθε Μουσικό αν δημιουργηθεί και δεύτερο;»

Ζαφειρίου: «Αν γίνει κάτι τέτοιο απλά διαλύεται το Μουσικό Μυτιλήνης»

«Δικαίωμα του κάθε Δήμου είναι να ζητάει αυτό που θέλει αλλά στην ουσία υποβαθμίζουν το θεσμό του Μουσικού Σχολείου», είπε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Νίκος Ζαφειρίου, μιλώντας στο «Ε» και πρόσθεσε: «Αυτό το λέω με όλη τη γνώση που έχω στα 20 χρόνια στο Μουσικό Σχολείο και 39 χρόνια στην εκπαίδευση (…) Αυτό που γίνεται στη Λέσβο δεν γίνεται πουθενά».

Ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση ωστόσο δήλωσε: «Σαν διευθυντής του Μουσικού Σχολείου θα έλεγα ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, απλά διαλύεται το Μουσικό Μυτιλήνης».

Ο ισχυρισμός αυτός εδράζεται στο γεγονός όπως εξηγεί και ο ίδιος ότι μεγάλος μέρος του πληθυσμού έρχεται από την περιφέρεια, Μόλυβο, Καλλονή κλπ. Αν αυτά τα παιδιά του σχολείο αποχωρήσουν συνεπάγεται την διατήρηση του Μουσικού Μυτιλήνης, το οποίο όμως αναμένεται να υπολειτουργεί ενώ παράλληλα τίθεται και πάλι θέμα στεγαστικού καθώς αναμένεται να μην υπάρξει αλλαγή στα στεγαστικά δεδομένα της πόλης, δηλαδή δεν θα υπάρχει λόγος αξιοποίησης του ΚΥΤ.

Παράλληλα επισήμανε ότι όπου δημιουργήθηκε δεύτερο Μουσικό ήταν άλλα τα πληθυσμιακά δεδομένα. «Εμείς ταλανιζόμαστε από την μία λύση στην άλλη και καμία δεν καρποφορεί στο τέλος και αυτό που λένε τώρα μόνο λύση δεν είναι» και πρόσθεσε: «Αντί να καθίσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να βρουν πραγματική εφικτή λύση ρίχνουν ένα μπαμ στον αέρα απλά για να θολώνουν το τοπίο». Ο κ. Ζαφειρίου τόνισε ότι το κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ούτως ώστε το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης να αποκτήσει ένα κτίριο αντάξιο και του θεσμού και του ονόματός τους.

Τσαχάκη: «Αυτό που προέχει είναι η ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης»

«Δεν υπάρχει κάποια βάση σε αυτό», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης Μαρούσα Τσαχάκη επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η στέγαση-ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα της πρότασης και θέτει το ερώτημα πως θα δικαιολογηθούν οικονομικά στους φορολογούμενους όλα αυτά τα έξοδα ίδρυσης νέου Μουσικού Σχολείου, όταν πληθυσμιακά δεν δικαιολογείται η ίδρυση δεύτερου.

«Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει περίγελο πανελληνίως», είπε και πρόσθεσε: «Όλα τα Μουσικά Σχολεία είναι στην έδρα του Νομού και σε μία περιφέρεια 10χλμ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα όλο το νομό, γιατί σίγουρα με την έδρα του Νομού υπάρχει η σύνδεση η πρακτική της μεταφοράς, λόγω ότι είναι ένα τέτοιο σχολείο. Μακάρι να υπήρχαν σε όλα τα χωριά, δεν είναι το θέμα αυτό. Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή είναι κάτι τελείως αβάσιμο, δεν έχει κάποιο νόημα μια τέτοια συζήτηση», είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey