Από όλη την Ελλάδα, στη Μυτιλήνη για την πετυχημένη διαδικασία ανάδειξης «Προσκόπων Έθνους»

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία…

11/09/2012 - 15:18

Ως η διοργάνωση που αναβάθμισε το θεσμό χαρακτηρίσθηκε η φετινή Ειδική Δοκιμασία Ανάδειξης των «Προσκόπων Έθνους», η πανελλαδική δράση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από το πρωί της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου έως και το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου.

Ως η διοργάνωση που αναβάθμισε το θεσμό χαρακτηρίσθηκε η φετινή Ειδική Δοκιμασία Ανάδειξης των «Προσκόπων Έθνους», η πανελλαδική δράση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από το πρωί της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου έως και το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου.

Στη διαδικασία συμμετείχαν 35 ανιχνευτές πρόσκοποι, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 17 - 18 ετών, οι οποίοι και ολοκλήρωσαν την εκπαιδευόμενη ζωή τους ως ανήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης. Στόχος τους ήταν να δείξουν ότι είναι «πρωταθλητές» στο προσκοπικό πνεύμα, την κοινωνική προσφορά, το ήθος, τις γνώσεις, τη δράση, τη συνέπεια, την ευποιία και στο ευ αγωνίζεσθαι, και να «κερδίσουν» την επιβράβευση των διακριτικών του «Προσκόπου Έθνους», ενός μαντηλιού με το μαίανδρο και ενός ειδικού σήματος με το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας, που τους απονέμονται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ή τον υπουργό Παιδείας, σε ειδική τελετή. Ας σημειωθεί ότι ο θεσμός του «Προσκόπου Έθνους» καθιερώθηκε από τα πρώτα χρόνια της υπερεκατονταετούς Προσκοπικής Κίνησης και από τότε περιβλήθηκε με πολλή μυθολογία και αρκετά βαρύ συμβολισμό. Ανάλογη είναι και η άποψη που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Πρόγραμμα
Οι υποψήφιοι «Πρόσκοποι Έθνους» έφθασαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας στη Μυτιλήνη μαζί με βαθμοφόρους της Κίνησης το πρωί της Πέμπτης. Μετά την εγκατάστασή τους στο δημοτικό άλσος «Τσαμάκια», προσέφεραν εθελοντική εργασία σε έργα της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα εργάστηκαν σε υλοποιούμενα έργα αναστήλωσης των Οικιών, του Αρχαίου Τείχους και του Χαμάμ στο Κάτω Κάστρο. Αλλά και στα έργα ανασκαφής και ανάδειξης στο Ιερό της Κυβέλης πίσω από το Πειραματικό Γυμνάσιο, στη Ρωμαϊκή Οικία στον αύλειο χώρο του 8ου Δημοτικού Σχολείου και στο Αρχαίο Θέατρο, όπου εργάστηκαν στον καθαρισμό τόσο του μνημείου, όσο και του περιβάλλοντος χώρου. Συναντήθηκαν επίσης και συζήτησαν με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, ο οποίος τους υποδέχθηκε στο νησί.

Από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή του ορεινού όγκου του Ολύμπου οι υποψήφιοι «Πρόσκοποι Έθνους» έδειξαν χωρισμένοι σε ομίλους των τριών ατόμων ότι μπορούν να ζήσουν και να κινηθούν μόνοι τους με πλήρη ασφάλεια στη φύση. Την ίδια ώρα, με διοικητικό κέντρο της όλης δράσης το Περιβαλλοντικό, Εκπαιδευτικό Προσκοπικό Κέντρο Ασωμάτου, είχε απλωθεί ένα δίκτυο ασφαλείας γύρω από τους διαγωνιζομένους, με τη συμμετοχή στελεχών και ασθενοφόρου οχήματος του Τάγματος Υγειονομικού τής 98 ΑΔΤΕ, μελών του Τμήματος Μυτιλήνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εξοπλισμού και στελεχών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Αιγαίου και τέλος οχημάτων και μελών της Λέσχης Τετρακίνησης Μυτιλήνης.

Στην κανονιοφόρο «Αρματωλός»

Στο Σίγρι
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, όλοι οι ανιχνευτές έφθασαν στην Αγιάσο, όπου γνωρίστηκαν με τον τοπικό πολιτισμό στο Αναγνωστήριο της κωμόπολης και στο Μουσείο της, ενώ προσκύνησαν στην εκκλησία της Παναγίας. Ήταν η ώρα της επαφής με την ιστορία της φύσης.

Νωρίς το απόγευμα έφθασαν στο Σίγρι. Έμειναν στο πάρκο απολιθωμάτων του Μουσείου, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και στη φυσική ιστορία 20 εκατομμυρίων ετών από τον πρόεδρο του Μουσείου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Ζούρο, και τους συνεργάτες του, και έζησαν τη μοναδική φθινοπωρινή φύση του Σιγρίου και τις ομορφιές του.

Το πρωί της Κυριακής κι αμέσως μετά τη συμμετοχή στη θεία λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο γραφικό ψαροχώρι και την ενημερωτική επίσκεψη στην κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Σιγρίου, η όλη αποστολή επέστρεψε στη Μυτιλήνη, όπου στα Τσαμάκια έδειξαν τις προσκοπικές γνώσεις που ο καθένας διαθέτει.

Στις 6 το απόγευμα, με το πλοίο τής ΝΕΛ να αποχωρεί από το λιμάνι της Μυτιλήνης, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη διοργάνωση της διαδικασίας ανάδειξης «Προσκόπων Έθνους» 2012. Μια διαδικασία που συνέβαλε στην ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου, με χθεσινή της ανακοίνωση, κάνει γνωστό πως θεωρεί ιδιαίτερα τιμητική την ανάθεση της συμβολής στην υλοποίηση της δράσης αυτής, στους Προσκόπους του νησιού, και να σημειωθεί ότι σε μια δύσκολη αντικειμενικά περίοδο, οι Πρόσκοποι της Λέσβου με την ενίσχυση των φορέων του νησιού έδειξαν πως μπορούν να οργανώσουν με τη μέγιστη δυνατή επιτυχία τη συγκεκριμένη μεγάλη δράση.

Εξ άλλου, οι Πρόσκοποι του νησιού τιμούν από την αρχή της χρονιάς τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου, αλλά και τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης με την πρώτη εκτός Αθηνών Προσκοπική Ομάδα της Μυτιλήνης και η οργάνωση της διαδικασίας στη Λέσβο ήταν στα πλαίσια αυτού του εορτασμού.

Και με το δήμαρχο Λέσβου

Συνέβαλαν στην επιτυχία

Στην επιτυχία της δράσης συνέβαλαν:

- Η διοίκηση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, που παραχώρησε έκπτωση 50% σε όλους όσοι μετακινήθηκαν προς και από τη Λέσβο συμμετέχοντας στη δράση

- Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, και η διοίκηση της ΑΔΕΛ Α.Ε.

- Η προϊσταμένη ης Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, και οι συνεργάτες της στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού

- Ο στρατιωτικός διοικητής Λέσβου, υποστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος, και στελέχη τού 98 Τάγματος Υγειονομικού τής 98 ΑΔΤΕ και της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Μυτιλήνης

- Στελέχη του Τμήματος Μυτιλήνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

- Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Αιγαίου

- Η Λέσχη Τετρακίνησης Μυτιλήνης

- Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Κλεάνθης Κορομηλάς, και τα άλλα στελέχη του Συλλόγου

- Ο διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, και οι συνεργάτες του

- Ο διευθυντής τής ΕΤΑΛ Α.Ε., Τάσος Περιμένης

- Η Διεύθυνση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

- Το τουριστικό πρακτορείο «Variamis Travel»

- Η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.»

- Η Ένωση Παλαιών Ναυτοπροσκόπων του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης

Το σύνολο των παραπάνω η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί θερμά με ανακοίνωσή της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey