«Δυναμική» εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η φωτιά ως προς την επιθετικότητά της

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα

25/07/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 25/07/2022 - 21:38

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις πύρινες γλώσσες. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε δύο μέτωπα σε Σταυρό και Βρίσα. «Δυναμική» χαρακτηρίζεται ως προς την επιθετικότητά η φωτιά που επικρατεί στα δύο πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με τους αρμόδιους, όπως αξιολογείται το πρωί της τρίτης ημέρας [09:11 – 25/07/2022].

Θυμίζουμε ότι η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 στην περιοχή Ρογκάδα Πολιχνίτου έφτασε μέχρι τον οικισμό των Βατερών καίγοντας περιουσίες. Στην συνέχεια και αφού από την πλευρά των Βατερών έκαψε ότι ήταν να κάψει άρχισε να γίνεται επικίνδυνη για τις περιοχές Βρίσα και Σταυρό και δόθηκε εντολή εκκένωσης την επομένη δηλαδή την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης για τρίτη μέρα συνεχίζουν να παλεύουν με τις φλόγες.

Φωτογραφία Γιάννης Κυπριανού

Δράσεις Ερυθρού Σταυρού Π.Τ. Μυτιλήνης στην πυρκαγιά των Βατερών [08:24 - 25/07/2022]

Δίπλα σε όλους όσοι χρειάζονται συνδρομή αυτές τις δύσκολες ώρες, στέκενται τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού βοηθώντας κατοίκους, πυροσβέστες, εθελοντές ακόμη και ζώα. Τις ακόλουθες φωτογραφίες κοινοποίησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους ενώ διατυπώνει την ευχή όλων μας «Αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει σήμερα».

Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών [10:00 – 25/07/2022]

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία [Αυξημένος ο κίνδυνος εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών ] που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, δυσμενείς θα παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας (25/07 – 31/07/2022). Αιτία για αυτό αποτελεί η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων. Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022.

Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία (Εικόνα 2)

Βέρρος: «Υπομονή μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης» [11:00 - 25/07/2022]

Στο μέτωπο των πυρκαγιών εντοπίζονται συνεχώς αναζωπυρώσεις ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν ευνοούν στον τερματισμό αυτής της κατάστασης.

Μέσα σε λίγες ώρες ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, έδωσε εντολές εκκένωσης τριών οικισμών πρώτα σε Βατερά και έπειτα σε Βρίσα και Σταυρό, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με στόχο να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές. Οι κάτοικοι των χωριών μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια συγγενών, φίλων κλπ.

 

Φωτογραφία Γιάννης Κυπριανού

«Υπομονή» είναι το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει μέσω του «Ε» ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος «Υπομονή μέχρι να περάσει αυτός ο εφιάλτης». Το μήνυμά του απευθύνεται, προφανώς  στους πυροσβέστες που επί τρείς συνεχόμενες ημέρες δίνουν μάχη με τις φλόγες, τους εθελοντές και όλους όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έφυγαν από τα σπίτια τους για να προστατέψουν την ζωή τους.

Μέσα σε λίγες ώρες ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, έδωσε εντολές εκκένωσης τριών οικισμών πρώτα σε Βατερά και έπειτα σε Βρίσα και Σταυρό, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με στόχο να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές. Οι κάτοικοι των χωριών μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια συγγενών, φίλων κλπ.

Αξίζει να αναδημοσιεύσουμε την ανάρτηση που έκανε το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του και σε όσους φαίνονται και σε όσους δεν φαίνονται: «Παντού διαβάζω ευχαριστίες στους πυροσβέστες μας, στους αστυνομικούς μας, στους λιμενικούς μας και στους εθελοντές, που για 48 ώρες δίνουν σκληρή μάχη με την φωτιά. Δικαίως, εννοείται. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τους υπαλλήλους του Δήμου και της Περιφέρειας, που και αυτοί δεν έλειψαν στιγμή από την μάχη. Τους ανθρώπους της καθαριότητας που μετά από 48 ώρες στην φωτιά, αύριο τα χαράματα, θα δουλέψουν στα απορριμματοφόρα, τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, του Πρασίνου και της Αυτεπιστασίας που αγωνίζονται με τα μηχανήματα και τα οχήματα συνεχώς και σώζουν ζωές και περιουσίες, τους ανθρώπους που φροντίζουν για την στέγαση και την βοήθεια όσων απομακρύνονται από τα σπίτια τους, αυτούς που φροντίζουν για την έγκαιρη ενημέρωση, αυτούς που φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα. Είναι πάρα πολλοί και αφανείς. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τους πιλότους των αεροπλάνων. Αυτούς ειδικά. Αισθάνεσαι δέος βλέποντας αυτό που κάνουν. Υ. Γ. Αδικαιολόγητα δεν ανέφερα τα στελέχη του Στρατού μας. Από τον Στρατηγό μας μέχρι τους απλούς φαντάρους μας που δεν έλειψαν στιγμή. Αφανείς κι αυτοί».

 

Φωτογραφία Γιάννης Κυπριανού

Αίτημα Βέρρου για επιδότηση των διακοπών στα Βατερά μέσω Voucher [11:51 - 25/07/2022]

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Σταϊκούρα, Χατζηδάκη, Θεοχάρη και Πιερρακάκη, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Καρίμαλη, απέστειλε την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας άμεσα την ένταξη των Βατερών στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ζητά -ει δυνατόν από τον Ιούλιο- τη δημιουργία -κατά τα πρότυπα της στήριξης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοιας και στη Σάμο- ενός «Vatera Pass», στο πλαίσιο της επιδότησης διακοπών όπως προσφέρεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «vouchers.gov.gr». Με απώτερο σκοπό το «Vatera Pass» να ισχύσει φυσικά πέραν του ερχόμενου Αυγούστου και καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023.

«Η καταστροφική φωτιά που μας δοκιμάζει ετούτη τη στιγμή, ας μην αποτελέσει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην προσπάθεια του τόπου μας να σταθεί όρθιος. Ευελπιστώ στην κατανόηση και στην ευαισθησία σας για ένα νησί που άντεξε και αντέχει πολλά για λογαριασμό όλης της χώρας», τονίζει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρος στο αίτημά του προς την Κυβέρνηση.

Φωτογραφία Γιάννης Κυπριανού

Κουφέλος: «Όσο υπάρχει αέρας τα πράγματα είναι δύσκολα» [12:55 - 27/07/2022]

«Υπάρχουν δύο μέτωπα ένα στη Βρισά που κινείται βόρεια προς Πολιχνίτο έξω από τον οικισμό.  δεν απειλείται ο οικισμός του Πολιχνίτου. Έχουμε το δεύτερο μέτωπο στον Σταυρό στην περιοχή Ρογκάδα κινείται προς Αγία Κυριακή και αυτό κινείται βόρεια. Επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα, έχουμε πεζοπόρα τμήματα, έχουμε οχήματα. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση» είπε ο αντιπεριφερειάρχης  Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος, σε δήλωσή του στο «Ε» και πρόσθεσε ακολούθως: «Αν σταματήσει ο αέρας τότε μόνο θα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Να μην επιστρέψουν οι κάτοικοι Βατερών, Βρισάς, Σταυρού –χωριά όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης-μέχρι να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο».

 

Φωτογραφία Γιάννης Κυπριανού

 Περιορίζονται τα πύρινα μέτωπα [16:00 - 25/07/2022]

Αισιόδοξες μπορούν να χαρακτηριστούν οι ειδήσεις λίγο μετά το μεσημερί της Δευτέρας 25 Ιουλίου 2022, καθώς από την πλευρά της Βρίσας έχει ανακοπεί η φωτιά σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο και τείνει να περιοριστεί και το δεύτερο μέτωπο. Οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα θα συνεχιστούν όπως ο ίδιος λέει μέχρι το βράδυ προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 Βελτιωμένη η κατάσταση [19:12 - 25/07/2022]

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό: 

Με σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα διεξάγονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα τούτη την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρίσα στη Βόρεια Βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ προς την περιοχή του Σταυρού στην Βορειοανατολική πλευρά, αυτό βρίσκεται σε ύφεση. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι Βορειοανατολικοί εντάσεως 4-5 μποφόρ, ωστόσο όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενεργούν αδιάκοπα για τον έλεγχο αυτής της δύσκολης πυρκαγιάς. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και στην πυρκαγιά αυτή ενεργοποιήθηκε η δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey