Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Μάχη με τις φλόγες στον Πολιχνίτο

23/07/2022 - 12:50 Ενημερώθηκε 29/07/2022 - 11:19

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, στις 10:00 το πρωί περίπου.

Στο σημείο επιχειρούν σύμφωνα με την Πυροσβεστική επίγεια και εναέρια μέσα. Ειδικότερα στο σημείο βρίσκονται (13:00 -23/07/2022) 19 υδροφόρες, 90 στελέχη της Πυροσβεστικής και 8 εναέρια μέσα (2 πετζετέλ, 1 ελικόπτερο, 2 καναντερ και 3 πυροσβεστικά airbus). Σημειώνεται ότι οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται και από Αθήνα. Στο σημείο βρίσκονται και κλιμάκια εθελοντών πυροσβεστών.

Ο χάρτης έκτασης της φωτιάς| Φωτογραφία Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου
Φωτογραφία Παναγιώτης Μυριτζής

Απόφαση εκκένωσης Βατερών [11:18 - 23/07/2022]

Μάλιστα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος έδωσε εντολή για εκκένωση των Βατερών. Συγκεκριμένα αναφέρεται: Με Απόφαση Δημάρχου Δυτικής Λέσβου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός των Βατερών λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα Πολιχνίτου".

Φωτογραφία Παναγιώτης Μυριτζής

Και περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας [12:48 - 23/07/2022]

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οιαπαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικέςυπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για τηνασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσειςτους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών. 

Φωτογραφία Γραφείο Τύπου Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου

Εφοδιασμός σημείου συγκέντρωσης [14:31 - 23/07/2022]

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κάνει γνωστό ότι ολοκληρώθηκε πλήρως ο εφοδιασμός του σημείου συγκέντρωσης των πολιτών στο Στάδιο Πολιχνίτου, με νερά, χυμούς και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο.

"Οι υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου είναι εκεί για τους δημότες για να συμβάλλει σε οτιδήποτε χρειαστούν" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

24ωρη εξυπηρέτηση πολιτών [15:18 - 23/07/2022]

Από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανακοινώνεται ότι λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η μεγάλη πυρκαγιά στα Βατερά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών που χρήζουν βοήθειας, λειτουργούν όλο το 24ωρο τα κάτωθι τηλέφωνα ανάγκης:

2253350219 -22533502212 - 253350220

Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγοι και Παιδαγωγοί είναι στη διάθεση των δημοτών σε πρακτικά προβλήματα καθημερινότητας και οποιαδήποτε κοινωνική αρωγή όπως:

 • Στέγαση
 • Σίτιση
 • Ψυχολογική Υποστήριξη
 • Στήριξη παιδιών

Φωτογραφία Παναγιώτης Μυριτζής

Προσφορά βοήθειας στους πυρόπληκτους [14:40 - 23/07/2022]

Δεκάδες είναι τα μηνύματα προσφοράς βοήθειας μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ρογκάδα του Πολιχνίτου με τους ιδιώτες να θέλουν να συνδράμουν ανθρώπους αλλά και ζώα. Ενδεικτικά σημειώνονται τα μηνύματα που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο διάδοσής τους και αξιοποίησης της προσφοράς συνδρομής. Η λίστα θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα:

 • Ένας άλλος κόσμος - Φάρμα Αψώκαρδου| Η φάρμα Αψώκαρδου προσπαθώντας να σταθεί δίπλα στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει το νησί, ενημερώνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει μικρά ζώα και ιπποειδή, που κινδυνεύουν από τη φωτιά στα Βατερά.
 • Κτηνιατρικό Κέντρο Μυτιλήνης Γ. Παλαιολόγος - Μ. Πέρρου |Το κτηνιατρικό κέντρο με αίσθημα ευθύνης για την μεγάλη καταστροφή που γίνεται στα Βατερά δέχεται τραυματισμένα πυρόπληκτα ζώα στα ιατρεία μας Ερεσσού 13 και Καναρη 4. Επικοινωνήστε στα 6944206723 6981846719 6944790131 και 698 7680221.
 • Elysion Hotel | Προς όλους τους συντοπίτες μας στην περιοχή των Βατερών που έχουν καεί τα σπίτια τους ή οι επιχειρήσεις τους και χρειάζονται διαμονή, παρακαλώ όπως επικοινωνήσουν μαζί μας άμεσα για δωρεάν φιλοξενία στο  22510 61531.
 • Διεύθυνση Ξενοδοχείου ΒΙΛΛΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ |Προς όλους τους συνανθρώπους μας, που διαμένουν αυτή την περίοδο, στην περιοχή των Βατερων και χρειάζονται διαμονή, παρακαλώ όπως επικοινωνήσουν μαζί μας για δωρεάν φιλοξενία. 
 • Αποστολή Τουρβαλή - Τατά - Γιαβρίμη | Σώζουμε τα πυρόπληκτα ζώα στα Βατερά. Για όποια πληροφορία ανάγκη για βοήθεια, εθελοντική βοήθεια παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. Η ομάδα μας ειναι Μυρσίνη Τουρβαλή - Παναγιώτης Τατάς και Ελένη Γιαβρίμη. Προσωρινή έδρα το γήπεδο Πολιχνίτου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6945207578

Μπουρνούς : Είμαστε στα Βατερά με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου [16:00 - 23/07/2022]

"Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να τροφοδοτούμε με νερά τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους που δίνουν άνιση μάχη με τη φωτιά. 

Καίγονται σπίτια και καταστήματα στον οικισμό.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, παρότι στην περιοχή επιχειρούν εναλλάξ 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

ΈΚΚΛΗΣΗ: ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣ ΒΑΤΕΡΑ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ-ΒΑΤΕΡΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ" αναφέρει σε ανάρτησή του ο βουλευτής Λέσβου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μπουρνούς.

Αποστολής: "Από την πλευρά των Βατερών έκαψε ότι είχε να κάψει" [17:28-23/07/2022]

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΕΜΠΡΟΣ με τον πρόεδρο της Βρίσας, Αποστόλη Αποστολή, για τις εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς είπε ότι από την πλευρά των Βατερών, η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ ένα μέτωπο καίει από την πλευρά που ξέσπασε η φωτιά. "Απο την πλευρά των Βατερών έκαψε ότι είχε να κάψει" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η φωτιά έχει κάψει τουλάχιστον έξι κατοικίες - απ' ότι πρόλαβε ο ίδιος να εντοπισει- καθώς και πάρα πολλά στρέμματα γης. Ο ίδιος βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο σημείο που ξέσπασε το πύρινο μέτωπο και συνεχίζει να είναι στην περιοχή. Δεν μπόρεσε να κρύψει την πικρία του για τις εξελίξεις, ενώ δεν μπορεί να συλλάβει πως μέσα σε λίγες στιγμές η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο και πήρε τέτοια έκταση.

Παροχή βοήθειας από τον Δήμο σε ανθρώπους και ζώα [17:31- 23/07/2022]

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης σχετικά με την έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά στα Βατερά, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου ενημερώνουν τους δημότες ότι παρέχεται:

 • ΣΤΕΓΑΣΗ σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες μας 
 • ΣΙΤΙΣΗ σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες μας 
 • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 
 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ 
 • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και 
 • ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΖΩΩΝ

Ειδικότερα για τη στέγαση των δημοτών, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου, είτε με τα στελέχη του Δήμου που βρίσκονται στο Στάδιο Πολιχνίτου, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολχνίτου και στην Καλλονή.

Σε ότι αφορά στον χώρο φιλοξενίας και περίθαλψης των ζώων, αυτές είναι οι εγκαταστάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου στον δρόμο Πολιχνίτου –Βρίσας έναντι καταστήματος «Σαλταμάρα». Εκεί υπάρχει κτηνίατρος και συνθήκες υγιεινής διαβίωσης.

Παράλληλα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Υπενθυμίζονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας που είναι 2253350219,220,221.

Οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα είναι διαθέσιμες συνεχώς και για οτιδήποτε είναι ο Δήμος σε θέση να το υποστηρίξει πλήρως, θα υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών και του Πολιχνίτου στη Λέσβο [18:14 - 23/07/2022]

Η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23-07-2022 στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών και του Πολιχνίτου στη Λέσβο.

Φωτογραφία Γραφείο Τύπου Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου

Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας και προληπτική εκκένωση περιοχών, έχοντας πλήρη γνώση του ευρύτερου πεδίου όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής. 

Πιο αναλυτικά, διατίθενται πάνω από -60- αστυνομικοί, -23- οχήματα και πτητικό μέσο, υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, που μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις – απομακρύνσεις πάνω από -450- πολιτών από -2- ξενοδοχειακές μονάδες, -1- τουριστική επιχείρηση και -92- οικίες.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες στη Λέσβο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ ο συντονισμός και η καθοδήγηση των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιείται, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, τον Βοηθό του και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί σύλλογοι και εθελοντές έσπευσαν να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν. Εθελοντές πυροσβέστες συνδράμουν και εκείνοι το έργο των στελεχών της Αστυνομίας, ανάμεσά τους και ιερείς εθελοντές πυροσβέστες, όπως ο π. Γεώργιος από Αφαλωνα, ο στρατιωτικός ιερέας π. Θεόδωρος, ο π. Στρατής Κακάμπουρας από το Αμπελικό και ο  π. Νικόλαος Μαυρουδής Διάκος στη Μητρόπολη.

ο π. Νικόλαος Μαυρουδής 

Ο π. Θεόδωρος Δεληγιάννης

 

Εξακολουθεί να καίει [ 20:40 - 23/07/2022]

Εξακολουθούν να επιχειρούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή του Πολιχνίτου καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει 12 ώρες περίπου αφότου έκανε την εμφάνισή της.

Ολονύκτια μάχη [23:01 - 23/07/2022]

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών και του Πολιχνίτου στη Λέσβο.

Ειδικότερα, -46- αστυνομικοί και -17- οχήματα συνεχίζουν να συνδράμουν ουσιαστικά τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά. 

Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών. 

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, με ανακοίνωσή τους εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες, στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού για την άμεση ανταπόκριση και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που επιδεικνύουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Συγκέντρωση ειδών από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού [ 09:50 - 24/07/2022]

Τα μέλη του Τοπικού Τμήματος Ελληνικού Οδηγισμού συγκεντρώνουν συσκευασμένα τρόφιμα (κρουασάν,  μπισκότα, σοκολάτες) καθώς νερά και χυμούς. Επίσης οφθαλμικά δάκρυα. Τα είδη αυτά συγκεντρώνονται μέχρι της 10:30 στην εστία του Τοπικού Τμήματος (Κουντουριώτη 1- Υπόγειο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).

 Συνεχίζεται η επιχείρηση [10:30 - 24/07/2022]

24 ώρες έχουν συμπληρωθεί από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στην Ρογκάδα Πολιχνίτου και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Εναέρια και επίγεια μέσα και τα στελέχη της πυροσβεστικής, όπως και εθελοντές πυροσβέστες συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey