Οι τοποθετήσεις της «Ανταρσία στο Αιγαίο» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Νεοφιλελεύθερες εμμονές, ρατσιστικές απόψεις και ύμνοι στη βρετανική αποικιοκρατία

24/02/2017 - 19:54

Στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017 έγινε σαφές, πως υπάρχει κίνδυνος ένα γραφειοκρατικό ζήτημα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ), να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση και σε μείωση των φετινών ψεκασμών. Η ΠΒΑ καλείται να διενεργήσει τους διαγωνισμούς προμήθειας φυτοφαρμάκων, αντί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι θα καθυστερήσει η προμήθεια τους  και θα επιβαρυνθεί  το κόστος τους, με αποτέλεσμα καταστροφικό για τους ελαιοκαλλιεργητές. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) της 20ης Φεβρουαρίου 2017.

Νεοφιλελεύθερες εμμονές και γραφειοκρατία απαξιώνουν την δακοκτονία

Στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017 έγινε σαφές, πως υπάρχει κίνδυνος ένα γραφειοκρατικό ζήτημα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ), να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση και σε μείωση των φετινών ψεκασμών. Η ΠΒΑ καλείται να διενεργήσει τους διαγωνισμούς προμήθειας φυτοφαρμάκων, αντί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι θα καθυστερήσει η προμήθεια τους  και θα επιβαρυνθεί  το κόστος τους, με αποτέλεσμα καταστροφικό για τους ελαιοκαλλιεργητές. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι το Π.Σ. τον Οκτώβριο του 2016 αποφάσισε, ότι η Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.) θα κάνει τις αναγκαίες κινήσεις προκειμένου η δακοκτονία να υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας κι όχι από ιδιώτη εργολάβο. Εκ των υστέρων η Π.Α. επιμένει στην ανάθεση του έργου σε ιδιώτη εργολάβο, κόντρα στην απόφαση του Π.Σ. Αποδεικνύει έτσι ότι παραμένει πιστή στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της.  Ακόμη χειρότερα δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε στις απλές ενέργειες που θα έκαναν πιο αποτελεσματική την καταπολέμηση του δάκου. Επισημάναμε ότι στην Μεσσηνία η δακοκτονία γίνεται με τρακτέρ που μπαίνουν μέσα στους ελαιώνες. Αν αυτή η μέθοδος υιοθετηθεί οι πεδινοί ελαιώνες του νησιού θα ψεκάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Επίσης αποκαλύφθηκε πως η μεγάλη μείωση του προσωπικού και των πιστώσεων για τη δακοκτονία από το 2010 - εξαιτίας των μνημονίων - ανάγκασε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να δηλώσει αδυναμία εκτέλεσης του έργου. Η προηγούμενη Π.Α. βασισμένη στη δήλωση αυτή, προχώρησε στην ανάθεση της δακοκτονίας σε ιδιώτη εργολάβο, ως φτηνή λύση ανάγκης. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως με τις περικομμένες μνημονιακές πιστώσεις, την ανάθεση σε εργολάβο και τις ελλείψεις προσωπικού, το πρόγραμμα δακοκτονίας που τελικά υλοποιείται είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Προτείναμε στην Π.Α. να δεσμευθεί για την ανάληψη της υλοποίησης της δακοκτονίας από τις υπηρεσίες της ΠΒΑ, αντί του εργολάβου με ταυτόχρονη απαίτηση από την κυβέρνηση να αυξηθούν οι πιστώσεις και να εξασφαλίσει έγκαιρα την προμήθεια των φυτοφαρμάκων. Η Π.Α., δεν δέχθηκε την πρόταση μας και έδειξε για ακόμη μια φορά, πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία. Επέμεινε να ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει την προμήθεια των φυτοφαρμάκων και να αυξήσει τις πιστώσεις, χωρίς άλλες αλλαγές. Πίσω από ένα γραφειοκρατικό ζήτημα, προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη πολιτικής βούλησης, να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της δακοκτονίας.

Ρατσιστικές απόψεις στη δημόσια διοίκηση

Καταψηφίσαμε την 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2017, όπως είχαμε καταψηφίσει και τον ίδιο τον προϋπολογισμό, ως προϋπολογισμό λιτότητας και μιζέριας.

Επισημάναμε πως στο κείμενο της εισήγησης περιέχεται η απαράδεκτη διατύπωση «ταμειακό υπόλοιπο λαθρομεταναστών». Η Π.Α. δήλωσε πως πρόκειται για λάθος, που θα διορθωθεί. Ζητήσαμε και πήραμε το λόγο, γιατί κρίναμε σκόπιμο να διατυπώσουμε τους λόγους που θεωρούμαι απαράδεκτη τη χρήση τέτοιου είδους εκφράσεων. Παραθέσαμε επιχειρήματα φιλολόγων και νομικών για το θέμα (https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/18/lathromet/ και http://elawyer.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html). Καταλήξαμε λέγοντας πως για εμάς ο όρος αυτός αποκαλύπτει τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και τελικά τις φασιστικές ιδέες του γράφοντος, αν πρόκειται για άτομο. Φανερώνει την αντιμεταναστευτική ακροδεξιά πολιτική, όταν εκφέρεται από πολιτικό κόμμα ή κρατική υπηρεσία. Είναι όρος προσβλητικός και υβριστικός για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους εξαιτίας του πολέμου, των διώξεων από αντιδημοκρατικά καθεστώτα ή της έσχατης φτώχειας. Οποιαδήποτε δημόσια αρχή χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις στα κείμενα της, φέρει τεράστια ευθύνη. Δηλητηριάζει το δημόσιο λόγο και βοηθά στην εξοικείωση με το ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Οι μετανάστες είναι συνάνθρωποι μας. Πρόσφυγες και μετανάστες υπήρξαν οι παππούδες μας και οι γονείς μας. Με την πολιτική της εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει κυβερνήσεις, Ε.Ε. και κεφάλαιο, δυστυχώς οδηγούν στην αναγκαστική μετανάστευση τα παιδιά μας.

Η τοποθέτηση μας, προκάλεσε την έκρηξη ενός περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας, που επέμενε να λάβει το λόγο, προκειμένου να αντιπαραθέσει την άποψή του. Ο Πρόεδρος του Π.Σ. αναγκάστηκε να διακόψει για λίγο το Π.Σ. ώστε, ο συγκεκριμένος σύμβουλος να επανέλθει στην τάξη. 

Όχι στους υμνητές της βρετανικής αποικιοκρατίας

Καταψηφίσαμε την πρόταση διοργάνωσης εκδηλώσεων για τη μάχη της Καλλίπολης. Όπως είχαμε τονίσει και πριν ένα χρόνο όταν συζητούνταν το ίδιο θέμα, το πνεύμα στο οποίο η ΠΒΑ καλεί την τοπική κοινωνία να γιορτάσει την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των λαών στην περιοχή μας, καθώς υιοθετεί ιστορικά όλη τη δυτική σκοπιά για τη σημασία της μάχης αυτής. Μας καλεί να τιμήσουμετα θύματα των «συμμαχικών στρατευμάτων». Τα αποκαλεί «συμμαχικά» σε μια φάση που η διχασμένη Ελλάδα ακόμα δεν είχε μπει στον πόλεμο και τη στιγμή που οι απώλειες των Τούρκων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες: 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. Υμνεί την αποικιοκρατική βρετανική αυτοκρατορία και τις αποικίες της που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της μητρόπολης, τη στιγμή που αυτή η ίδια η τραγική εμπειρία της Καλλίπολης ήταν αυτή που προώθησε τον αντιαποικιακό αγώνα στις χώρες της Ωκεανίας. Αδιαφορεί για τους λόγους που νέοι άνθρωποι από τα πέρατα της γης ήρθαν στην Καλλίπολη για να πεθάνουν σε έναν άδικο πόλεμο. Δεν επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης Βενιζέλου, που παραχώρησε στους Βρετανούς και τους συμμάχους τους τη Λήμνο και τον κόλπο του Μούδρου, ως ορμητήριο μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που λίγα χρόνια αργότερα οδήγησε τη χώρα μας, στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής. Η πρόσδεση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς δυστυχώς συνεχίζεται από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που δίνει όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αν πρέπει να έχει ένα νόημα ο εορτασμός της επετείου της Καλλίπολης αυτό είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό, ένα μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, καταγγελίας όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γίνονται σήμερα σε όλον τον κόσμο, από το ΝΑΤΟ, τις χώρες τις Ε.Ε, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εμείς καλούμε τον λαό της Λήμνου να τιμήσει τη μνήμη όλωντων νεκρών της Καλλίπολης - Τούρκων, Βρετανών, Γάλλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ινδών- ως θυμάτων ενός άδικου πολέμου. Τον καλούμε να ενισχύσει την πάλη του ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και την Ελλάδα για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

Ναι στο τουρνουά χειροσφαίρισης στη Λήμνο

Υπερψηφίσαμε την διοργάνωση των προκριματικών του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χειροσφαιρίσεως Νεανίδων στη Λήμνο. Με την ευκαιρία της συζήτησης τριών θεμάτων που αφορούν τη Λήμνο, είπαμε πως θα έπρεπε σε τέτοιες περιπτώσεις οι συνεδριάσεις του Π.Σ. να γίνονται, στο αντίστοιχο νησί.

Για τους μεγάλους ευεργέτες της Λήμνου

Καταψηφίσαμε την πραγματοποίηση εκδήλωσης τιμής για τους «Ευπατρίδες Ευεργέτες της Λήμνου». Οι λεγόμενοι «μεγάλοι ευεργέτες» κατά κανόνα είναι μεγαλοαστοί, που απέκτησαν την μεγάλη περιουσία τους, όχι φυσικά από την προσωπική τους εργασία, αλλά από την εκμετάλλευση της εργασίας των συνανθρώπων τους. Συσσώρευσαν πλούτη απομυζώντας τον κόπο και τον ιδρώτα όσων είχαν στη δούλεψη τους: είτε ως εργάτες σε εργοστάσια και ορυχεία, ναύτες σε καράβια, υπάλληλοι σε καταστήματα και υπηρεσίες, είτε ως φτωχούς αγρότες - δουλοπάροικους στα τσιφλίκια, παλιότερα. Απέκτησαν δύναμη και χρήμα ως τραπεζίτες και χρηματιστές βάζοντας χέρι στις μετοχές και τις αποταμιεύσεις των «αφελών» με τα γνωστά χρηματιστηριακά κόλπα.

Οι λεγόμενοι «ευεργέτες» στα πλαίσια της «επιτυχημένης πορείας» τους, ένα ελάχιστο μέρος του κλεμμένου πλούτου, το επιστρέφουν στην κοινωνία, στην καλύτερη περίπτωση για να ενισχύσουν τις τέχνες και τον πολιτισμό και να ωραιοποιήσουν την εικόνα τους, να εξασφαλίσουν την υστεροφημία τους. Αρκετοί γίνονται «ευεργέτες» από υπολογισμό, για να γλυτώσουν φόρους ή ακόμα χειρότερα για να μετατρέψουν την οικονομική τους δύναμη, σε κοινωνική καταξίωση και πολιτική επιρροή, ώστε να πετύχουν ένα νέο γύρο συσσώρευσης πλούτου.

Όμως παντού υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχουν στην ιστορία και φωτεινά παραδείγματα, «προδότες της τάξης τους», που αφιέρωσαν την περιουσία τους και τη ζωή τους στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, την κατάργηση της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Για να τοποθετηθούμε στο  συγκεκριμένο θέμα θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε ποιους ευεργέτες της Λήμνου είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις. Να δούμε την προσωπική τους διαδρομή και την προσφορά για την οποία τιμούνται, ώστε να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα χωρίς να κάνουμε γενικεύσεις. Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή παρουσίασε μια γενικόλογη εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς να δώσει τα πρόσθετα στοιχεία που της ζητήσαμε.

Τέλος υπενθυμίσαμε πως ακόμα και στην αρχαία Αθήνα οι χορηγίες ήταν αναγκαστικές και όχι εθελοντικές. Υποστηρίζουμε πως η αύξηση της φορολόγησης του πλούτου είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική, από τις ευγενείς εθελοντικές χορηγίες των υποψηφίων ευεργετών. Και όλα αυτά, μέχρι την ώρα της κατάργησης του εκμεταλλευτικού συστήματος  - του σύγχρονου καπιταλισμού – που επιτρέπει οκτώ άνθρωποι, όλοι τους άνδρες, να έχουν στην κατοχή τους πλούτο ίσο με το εισόδημα του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης (3,6 δισεκατομμύριων ανθρώπων). Αυτό δήλωσε η οργάνωση Oxfam, κατά το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας στις αρχές του 2017. Συγκριτικά, το 2010, η περιουσία των 43 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνολικά αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς.

Όχι στο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό μηχανισμό

Καταψηφίσαμε την «τροποποίηση εγχειριδίου διαδικασιών  διαχειριστικής  επάρκειας της ΠΒΑ». Το υπό συζήτηση εγχειρίδιο περιλαμβάνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να υλοποιούνται τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το εγχειρίδιο συντηρεί έναν πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό μηχανισμό του ελληνικού κράτους και η Ε.Ε, ώστε να εξασφαλίζεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αυτός κατά καιρούς επικαιροποιείται, ώστε να ενσωματώνει τις νέες οδηγίες, που προβλέπουν τα μνημόνια και οι αποφάσεις της Ε.Ε. Αυτό γίνεται και τώρα στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020). Είναι γνωστό πως ο μηχανισμός αυτός, ουδέποτε απέτρεψε τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, τις υπερτιμολογήσεις, την υλοποίηση προγραμμάτων άσχετων με τις κοινωνικές ανάγκες, τη διαπλοκή πολιτικών και εργολάβων, τα οικονομικά σκάνδαλα και τις ρεμούλες, γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος του. Στόχος του είναι να εξασφαλίζει την διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που εμπλέκονται στα  συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Άλλα θέματα

Ψηφίσαμε λευκό στον ορισμό εκπροσώπων της ΠΕ Σάμου στη  «Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών – Ορειβατικών Δραστηριοτήτων», καθώς η πλειοψηφία δεν δέχθηκε να περιλάβει στην επιτροπή αναπληρωματικό μέλος από την αντιπολίτευση (Λαϊκή Συσπείρωση).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey