Κυρίτση, Κόρακα, Σπιλάνης και Παυλής αντίθετοι με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Έντονες οι αντιδράσεις για τον ΠΕΣΔΑ

02/01/2017 - 15:48

Η έγκριση του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας έγινε δεκτή με έντονες αντιδράσεις από τέσσερις περιφερειακές παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν εκδώσει ανακοινώσεις η παράταξη του Νάσου Γιακαλή και ο «Οικολογικός Άνεμος».

 

Η έγκριση του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας έγινε δεκτή με έντονες αντιδράσεις από τέσσερις περιφερειακές παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν εκδώσει ανακοινώσεις η παράταξη του Νάσου Γιακαλή και ο «Οικολογικός Άνεμος».

Η Αγλαΐα Κυρίτση στην τοποθέτησή της επικρίνει τόσο την Περιφερειακή Αρχή όσο και την κυβέρνηση. «Είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός, που μπορεί στην ουσία του να κινείται σε σχετικά σωστή κατεύθυνση, στο οικονομικό-τεχνικό του κομμάτι όμως είναι ναρκοθετημένος για να σπρώξει μια ακόμα “μπίζνα” στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών του βορείου Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι θέσεις της παράταξης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι: α) Η δημόσια διαχείριση -στο σύνολο των απορριμμάτων- με πρωταγωνιστικό ρόλο των δήμων και των πολιτών και η ενίσχυση της εναλλακτικής διαχείρισης (πρόληψη, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λπ.), β) Η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και η εξασφάλιση της αντίστοιχης χρηματοδότησης, γ) Η χρηματοδότηση των δήμων  για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, μετά από διαβούλευση  και αξιολόγηση, καθώς και η ενθάρρυνση των συμπράξεων μεταξύ των όμορων δήμων, δ) Η σαφής απαγόρευση δημιουργίας εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και ε) Η κατάργηση των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε όλη τη χώρα.

 

«Είναι προαπαιτούμενο...»

Ο Γιάννης Σπιλάνης κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή πως στην περίπτωση του ΠΕΣΔΑ, όπως και σε προηγούμενα θέματα, λειτουργεί διεκπαιρεωτικά χωρίς να εξετάζει την ουσία των πραγμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η λογική ψήφισης του ΠΕΣΔΑ είναι ως «προαπαιτούμενο για να μη σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις (στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΕΣΠΑ) και όχι για να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Έχουν προηγηθεί τα σχέδια για τον πολιτισμό, για τον τουρισμό, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, για τους Ρομά κ.λπ. Αποκορύφωμα ήταν το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας, που συντάχθηκε απλώς γιατί ήταν προαπαιτούμενο. Και μετά τέλος. Και ας είναι ο υποχρεωτικός μπούσουλας για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα, για τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και κυρίως για την καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας». Σε άλλο σημείο ο κ. Σπιλάνης σημειώνει πως ένας σοβαρός σχεδιασμός θα έπρεπε να ξεκινά με μια αποτίμηση της υλοποίησης του προηγούμενου σχεδιασμού, όπου θα εξηγείται γιατί απέτυχε η επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί.

 

«Δεν θα υλοποιηθεί»

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» σε ανακοίνωσή της εκτιμά πως ο νέος σχεδιασμός που εκπονήθηκε δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, όπως δεν υλοποιηθήκαν και οι προηγούμενοι. Το μόνο που θα γίνει είναι να προχωρήσει η ένταξη και υλοποίηση στο ΕΣΠΑ έργων που προβλέπονται στο σχεδιασμό. Κατά τα λοιπά, «οι παρυφές των εθνικών, επαρχιακών και αγροτικών δρόμων θα συνεχίσουν να είναι γεμάτες σκουπίδια. Τα χωράφια και τα δάση κοντά σε οικισμούς να είναι γεμάτα παλιά αυτοκίνητα, ψυγεία, μπάζα και κάθε άλλης μορφής απόβλητα. Οι υγροβιότοποι θα συνεχίσουν να μπαζώνονται. Αρκετά σφαγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς και η ανακύκλωση θα συνεχίσει να είναι άγνωστη έννοια στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Κοντολογίς, με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Η ρύπανση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος των νησιών θα συνεχιστεί», σημειώνει η παράταξη.


«Εξυπηρετεί συμφέροντα»

Ο Στρατής Κόρακας στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο καυτηρίασε το ότι η σχετική εισήγηση δόθηκε στους περιφερειακούς συμβούλους μόλις μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μελέτης. Επίσης, επεσήμανε πως πρόκειται για έναν σχεδιασμό που έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Με βάση τα παραπάνω δήλωσε:

«Καταψηφίζουμε ως αντιλαϊκό, μαζί και εχθρικό απέναντι στο περιβάλλον, το συζητούμενο ΠΕΣΔΑ.  Καλούμε τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας να κάνουν δική τους υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές, εχθρικές προς τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον επιλογές κυβέρνησης και Περιφέρειας,  που μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου υπηρετούν και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey