Τα βιβλία παίζει

18/11/2016 - 15:34

Γιάννης Μακριδάκης

Η πρώτη φλέβα (νουβέλα)

Εκδόσεις Εστία

Αθήνα 2016, σελ. 128

 

«Εγώ ταξίδευα στην Αφρική, ταξίδευα στην Αυστραλία. Ο έρωτας δεν είναι μόνο σαρκικός, είναι και πνευματικός. Ήτανε το μυαλό μου αλλού πάντα. Πάντα. Έλεγα άντε να τελειώσει, να φύγει. Κι όλες οι γυναίκες αυτό λέγανε. Δηλαδή της δουλειάς οι γυναίκες. Αυτό σκεφτόντουσαν και αυτό λέγανε. Αυτό κάνανε. Γιατί, ήξερε αυτός πού είναι εμένα το μυαλό μου; Όλοι οι άντρες που πάνε για αγοραίο έρωτα δεν το ξέρουνε ότι η γυναίκα δεν πρόκειται να ανταποκριθεί; Εν γνώσει τους πάνε. Δεν είναι η γυναίκα τους ή η γκόμενά τους. Βέβαια το μυαλό μου εμένα μπορεί να ταξίδευε, αλλά σαν αγγούρι δεν ήμουνα ποτέ. Διότι εντάξει, στο κάτω - κάτω ο άνθρωπος έδινε τα λεφτά του».
Ένας ναυτικός και μια πόρνη αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές τους. Ο προβολέας του συγγραφέα τούς φωτίζει εναλλάξ. Η Λόλα βρέθηκε να δουλεύει στη Ντάπια των Χανίων από τη δεκαετία του ’60 έως και τη δεκαετία του ’80. Ο Γιώργης ταξίδευε το ίδιο διάστημα από την Ιαπωνία μέχρι τη Βραζιλία και είχε περιστασιακές σχέσεις με πόρνες.
Οι δυο τους εξιστορούν φουρτούνες και απαγωγές, αρραβώνες και βαφτίσια, αυτοκτονίες και έρωτες. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, διαφαίνεται μια ολόκληρη εποχή, αλλά κυρίως η κανονικότητα της ζωής στα βαπόρια, στα λιμάνια και στα «σπίτια».

Αυτή είναι η υπόθεση του τελευταίου βιβλίου του εξαιρετικού Χιώτη πεζογράφου Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος εμφανίστηκε στα λογοτεχνικά μας πράγματα το 2008 με το μυθιστόρημα «Ανάμισης ντενεκές» και από τότε μας έχει δώσει άλλα οκτώ πολύ καλά βιβλία πεζογραφίας. Στο αυριανό φύλλο, θα δημοσιευτεί ολοσέλιδη συνέντευξή του με αφορμή την παρουσία του στη Μυτιλήνη και την εκδήλωση στο «Book & Art», την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα.

 

 

Victoria Hislop

Οι καρτ ποστάλ (μυθιστόρημα)

(Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κακολύρης)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2016, σελ. 420

 

Εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, η Victoria Hislop έγραψε το 2005 «Το Νησί». Το μυθιστόρημά της αναδείχτηκε κορυφαίο σε πωλήσεις διεθνώς και μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση σε σειρά 26 επεισοδίων. Η Χίσλοπ αναδείχτηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και τώρα είναι πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας. Για την καλή συγγραφέα που μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα, ακολούθησαν άλλα έξι βιβλία με τελευταίο το «Καρτ ποστάλ», για το οποίο οι «Sunday Express» έγραψαν: «Πιστό στην αριστοτεχνική γραφή της Χίσλοπ, είναι σίγουρο ότι και αυτό το μυθιστόρημά της, οι αναγνώστες της θα το λατρέψουν».

Δυο λόγια για την υπόθεση: Κάθε βδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν αλλεπάλληλες καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή.
Με τους φωτεινούς ουρανούς, τις γαλάζιες θάλασσες και τις σαγηνευτικές ομορφιές της Ελλάδας που απεικονίζουν, αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της. Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της, την έχει ήδη μαγέψει.
Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey