Αντιδρούν οι Βρισαγώτες της Αθήνας

«Το Μουσείο Βρίσας δεν μπορεί να ιδωθεί με οικονομίστικους όρους»

30/05/2014 - 22:26

Επιστολή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης απέστειλε ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας για το «λουκέτο» στο Μουσείο Βρίσας, προς την πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Γεωλογίας του ιδρύματος, όπου υπάγεται και το Μουσείο.

Επιστολή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης απέστειλε ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας για το «λουκέτο» στο Μουσείο Βρίσας, προς την πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Γεωλογίας του ιδρύματος, όπου υπάγεται και το Μουσείο.

Τα αντανακλαστικά του Συλλόγου ήταν άμεσα μετά τη διαθεσιμότητα του μοναδικού υπαλλήλου του Μουσείου, καθώς εκτός από την εν λόγω επιστολή, το διοικητικό συμβούλιο επικοινώνησε κατ’ ευθείαν με τους ιθύνοντες και τους τοπικούς παράγοντες του νησιού, προκειμένου να ληφθούν μέτρα ώστε το Μουσείο Βρίσας να ανοίξει άμεσα και να μην παραμείνει κλειστό το καλοκαίρι.

Με μεγάλη ανησυχία για την επικείμενη συνέχεια του Μουσείου, ο Σύλλογος αναφέρεται στη μεγάλη ευσυνειδησία του «μόνου υπαλλήλου του Παλαιοντολογικού Μουσείου της Βρίσας, Κωνσταντίνου Κωστάκη, ο οποίος υπηρέτησε το Μουσείο όλα τα προηγούμενα χρόνια» και αναρωτιέται «με ποιο σκεπτικό πάρθηκε αυτή η απόφαση, και μάλιστα κατά την έναρξη της θερινής περιόδου, κατά την οποία το Μουσείο δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό ξένων επισκεπτών.

Η απάντηση που δόθηκε, ήταν ότι τα έσοδα δεν κάλυπταν τις δαπάνες μισθοδοσίας του υπαλλήλου».

«Απαράδεκτη διαχείριση»
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαχείριση» της υπόθεσης του Μουσείου της Βρίσας που είχε σχεδιαστεί να γίνει, και στις αλλεπάλληλες παλινωδίες που ακολούθησαν. Φοβούμενοι το οριστικό κλείσιμο του Μουσείου, τα μέλη του Συλλόγου Βρισαγωτών αναφέρονται σ αδιαφορία ως προς την πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής.

«Αλήθεια, ποιος δεν αντιλαμβάνεται τόσο την πραγματική όσο και τη συμβολική αξία που έχει αυτό το Μουσείο για την περιοχή; Όχι μόνο προσφέρει στους κατοίκους το αίσθημα της ταυτότητας σε έναν τόπο που γνώρισε σημαντικές γεωλογικές εξελίξεις και μπορεί να καυχηθεί για μοναδικά ευρήματα, αλλά δίνει και στους επισκέπτες την ευκαιρία να έλθουν σ’ επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της προϊστορίας και να εκτιμήσουν καλύτερα τον τόπο αυτόν.

Αντί, λοιπόν, να σχεδιαστούν δραστηριότητες και προγράμματα που θα έδιναν ζωογόνα πνοή στο Μουσείο, πρώτα αποφασίστηκε, σε εποχή οικονομικής κρίσης, να πληρώνουν ακόμα και οι μαθητές εισιτήριο δύο ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί η επισκεψιμότητα και, όταν αυτή η ευφάνταστη λύση δεν απέδωσε, να μπει σε διαθεσιμότητα ο υπάλληλος», αναφέρει.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας και καταλήγει: «Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό και πώς αντιλαμβάνονται όσοι εμπλέκονται στις αποφάσεις που αφορούν το Μουσείο, την αναζωογόνηση της επαρχίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Είναι βέβαιο πως σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με στυγνά και στεγνά οικονομίστικους όρους, που τόσα δεινά συσσώρευσαν στον τόπο.

Ούτε μπορεί να γίνει ερήμην της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Το “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι” σημαίνει ότι ο γιατρός δεν ενδιαφέρεται ή δε θέλει να βρει το σωστό φάρμακο και προτιμάει, για τους δικούς του λόγους, τον ασθενή νεκρό».

 

Παρέμβαση ζητούν Ξενοδόχοι και Τοπικό Συμβούλιο

Τη με κάθε τρόπο συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου Βρίσας ζητά και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.
Με μοναδικό θέμα την παύση λειτουργίας του Μουσείου συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Βρίσας, το οποίο αναφέρει ότι είναι μείζονος σημασίας για όλο το νησί. Στο ίδιο πλαίσιο διαμαρτύρεται για το «λουκέτο» και καλεί όλους τους εμπλεκομένους, Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, βουλευτές, περιφερειάρχη και δήμαρχο, να προβούν σε κάθε ενέργεια, προκειμένου άμεσα να επαναλειτουργήσει το Μουσείο.
«Τόσο το timing (στην έναρξη της τουριστικής περιόδου) όσο και το λουκέτο (αντί ανάδειξης και ενίσχυσης) του Μουσείου, στον ιδιαίτερα (από κάθε άποψη) ΕΥαίσθητο ΠΡΟορισμό (ΕΥ.ΠΡΟ.) μας, πλην όλων των άλλων, δεν είναι συμβατό με πρόσφατη Κυβερνητική Απόφαση ανοίγματος, με ωράριο λειτουργίας, των μουσείων της χώρας, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάδειξης των ανθρωπογενών και φυσικών πόρων κι αξιών του ακριτικού μας νησιού.
Παρακαλείσθε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες ανάκλησης της σχετικής απόφασης ή (αιτιολογημένης) εξαίρεσης του Μουσείου Βρίσας, απ’ την εφαρμογή της, συνεκτιμώντας την ιδιαιτερότητα του θέματος ή ακόμα κι αλλαγή του Φορέα Διοίκησης/Διαχείρισής του, όταν ο σημερινός αδυνατεί (ίσως και δικαιολογημένα) ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», αναφέρει σε επιστολή της προς, μεταξύ άλλων, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey