«Δήλος, 88 π.Χ.», το νέο βιβλίο της Ειρήνης Βεκρή

Παρουσίαση στην Πλάκα

05/03/2014 - 16:06

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Βούλας «Απολλωνία», η Ένωση Αιγιαλιτών Αμοργού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθηνών «Λεσβιακή Παροικία», ο εκδοτικός οίκος «Αιολίδα» και ο Σύλλογος των Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ειρήνης Βεκρή «Δήλος, 88 π.Χ.».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Βούλας «Απολλωνία», η Ένωση Αιγιαλιτών Αμοργού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθηνών «Λεσβιακή Παροικία», ο εκδοτικός οίκος «Αιολίδα» και ο Σύλλογος των Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ειρήνης Βεκρή «Δήλος, 88 π.Χ.».

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Λίλα Μαραγκού, καθηγήτρια Αρχαιολογίας, και ο Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος-συγγραφέας. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η καλλιτέχνις Αλίκη Μαρκαντωνάτου, (σύνθεση, αρχαιοελληνική λύρα, φωνή) και συντονίζουν και απαγγέλλουν η Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέας, η Αναστασία Κουλαλόγλου, δασκάλα φωνητικής ψυχογνωσίας και η συγγραφέας Ειρήνη Βεκρή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων, οδός Κέκροπος 10, στην Πλάκα. Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει «κέρασμα» και μουσική, από τον Ανδρέα Μπουτσικάκη στο πιάνο και τη Βάσω Κορδώση στο τραγούδι.

Η ιστορία του βιβλίου αναφέρεται στη Δήλο τον 1ο π.Χ. αιώνα. Ο μικρός Απόλλωνας διαπρέπει στα μαθηματικά μαζί με τον Αιγύπτιο φίλο του Αμάρ. Τα παιδιά ετοιμάζονται να πάρουν μαζί μέρος σε ένα διαγωνισμό μαθηματικών. Ο παππούς - ιερέας του θεού Απόλλωνα - καμαρώνει για τούτη τη συμμετοχή, ενώ ο πατέρας του, διακεκριμένος τραπεζίτης, δυσανασχετεί στη σκέψη ότι ο γιος του θα μοιραστεί το βραβείο με έναν αλλόφυλο. Οι δύο φίλοι περνούν τις μέρες τους μελετώντας μαθηματικά, γυμνάζοντας το σώμα τους και ζώντας συγκινήσεις που τους προσφέρει η φύση, όπως τη χαρά να υιοθετήσουν μία μικρή φώκια που έχασε τη μητέρα της κατά τη γέννησή της. Το 88 π.Χ. συμβαίνουν πολλά, όπως η επανάσταση στην Αθήνα και η αναστήλωση της Δημοκρατίας, οι Ρωμαίοι καταλαμβάνουν τη Λέσβο και ο Μιθριδάτης, βασιλιάς του Πόντου, λεηλατεί και καίει το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Δήλου.

«Το κείμενο της Ειρήνης Βεκρή κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη με την απλή και κατανοητή γλώσσα, με το ύφος και το λεξιλόγιο που ταιριάζει στην εποχή που διαδραματίζεται το έργο, αλλά και με τον επιδέξιο χειρισμό των μαθηματικών εννοιών ως δομικών στοιχείων του μύθου. Το μυθιστόρημα είναι επίσης ιδιαίτερα αξιόλογο για τον πλούτο των ιστορικών πληροφοριών για τη Δήλο, το ιερό του Απόλλωνα, αλλά και των ιστορικών συγκυριών της εποχής. Το στοιχείο της υιοθεσίας της μικρής φώκιας παίρνει μία αλληγορική διάσταση της αποδοχής του διαφορετικού.»

 

Ποια είναι…

Η Ειρήνη Βεκρή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Είναι κόρη της Βασιλικής και του Παναγιώτη Τρουμπούνη, που είχε τυροκομείο στην Πελόπη της Λέσβου και τυράδικο στο Μπας Φανάρι. Οι ρίζες της ξεκινούν από Αϊβαλί, Πλωμάρι και Σμύρνη. Παντρεύτηκε τον Παρασκευά Βεκρή από την Αμοργό κι ύστερα σπούδασε στην Αμερική και ασχολήθηκε με την Πληροφορική. Δούλεψε τρία χρόνια εκεί και πολλά στο Πολεμικό Ναυτικό, εδώ.

Είναι πολύ περήφανη για την κόρη, τους δυο γιους και τις δυο εγγονές της. Όπως όλες οι κλασικές γιαγιάδες, ασχολήθηκε με παραμύθια και ιστορίες, αλλά άρχισε και να γράφει, μόλις απέκτησε τον «τίτλο» της γιαγιάς. Παρακολούθησε σεμινάρια γραφής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Έχει γράψει πολύ κώδικα σε γλώσσες προγραμματισμού, ενημερωτικά-εισηγητικά σημειώματα, λίγα ποιήματα και περισσότερα διηγήματα και άρθρα στα περιοδικά «Ναυτική Ελλάς» και «Αιολίδα», και στην εφημερίδα «Αιγιάλη», όπου είναι και τακτική συνεργάτης.

Βραβεύτηκε το 2010 από τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά» για τα μυθιστορήματα «Ρίζες του Κυδωνότοπου» και «88 π.Χ.» και το 2013 για «Ο διπλός άνεμος», που έχει θέμα τη Σμύρνη και τον τελευταίο της μητροπολίτη, Χρυσόστομο.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Κύκλου του Βιβλίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων «Λεσβιακή Παροικία», της Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού, του Συνδέσμου Αμοργιανών και της «Απολλωνίας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey