Κοινωνικά τιμολόγια στο νερό, αλλά και διαφορετικές αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, από χωριό σε χωριό ευθύνης τής ΔΕΥΑΛ

«Βαβέλ»… τιμολογιακή

17/01/2014 - 16:36

«Ναι» για τον Ευεργέτουλα, «όχι» για το Μανταμάδο, «όχι» για τον οικισμό της Θερμής, «ναι» στην Πηγή, είναι ενδεικτικά κάποιες απ’ τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί των τιμών που εισηγήθηκε η ΔΕΥΑΛ να ισχύσουν στις περιοχές ευθύνης της για το νερό και την αποχέτευση.

«Ναι» για τον Ευεργέτουλα, «όχι» για το Μανταμάδο, «όχι» για τον οικισμό της Θερμής, «ναι» στην Πηγή, είναι ενδεικτικά κάποιες απ’ τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί των τιμών που εισηγήθηκε η ΔΕΥΑΛ να ισχύσουν στις περιοχές ευθύνης της για το νερό και την αποχέτευση. Το Συμβούλιο, απορρίπτοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τιμολόγια πιο οικονομικά για τους δημότες απ’ τις τιμές που ίσχυαν, κατάφερε να δημιουργηθεί πλήρης σύγχυση για το τι θα πληρώνουν οι Δημοτικές Ενότητες Ευεργέτουλα, Θερμής, Μανταμάδου και Μήθυμνας, που απ’ τις 10 Ιουνίου 2013 έχουν περάσει στη ΔΕΥΑΛ. Υπήρξαν σύμβουλοι που για άλλα χωριά ψήφισαν «ναι» στις τιμές που προτάθηκαν, σ’ άλλα «όχι», και σ’ άλλα λευκό, χωρίς να προκύπτει απ’ την τιμολογιακή πρόταση εκείνη η ειδοποιός διαφορά που επηρέασε την ψήφο τους.

Ανεξάρτητα απ’ την τιμολογιακή «Βαβέλ» για τα χωριά, το Συμβούλιο ομόφωνα συνηγόρησε στην εισήγηση του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, να διατηρηθούν τα ίδια με πέρυσι τιμολόγια στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, αλλά και στο να ισχύσουν κοινωνικά τιμολόγια σ’ όλη την επικράτεια της Επιχείρησης, για όσους έχουν ανάγκη.

Καθορισμός τιμών
Ο κ. Μαρινάτος εξήγησε - και χρειάστηκε να επαναλάβει πολλές φορές αρκετές πτυχές της εισήγησής του - πως η ΔΕΥΑΛ για να μπορέσει να αρχίσει να εισπράττει λογαριασμούς απ’ τις τέσσερις δημοτικές ενότητες στις οποίες επεκτάθηκε πέρυσι τον Ιούνιο, θα πρέπει προηγουμένως να προχωρήσει στον ορισμό τιμών για την παροχή των υπηρεσιών της. Ανάλωσε, μάλιστα, αρκετή ώρα για να παρουσιάσει συνολικά την πορεία της Επιχείρησης, που από ζημιογόνα έφτασε πέρυσι να έχει θετικό πρόσημο στα οικονομικά της, τονίζοντας την ανάγκη να εμφανίζει η ΔΕΥΑΛ ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εισπράττοντας ό,τι δαπανά για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Διευκρίνισε, ακόμη, πως δεν μπορεί η ΔΕΥΑΛ να εισπράξει αυτά που αφορούν στην περίοδο που την ευθύνη του νερού είχε σ’ αυτές τις ενότητες ο Δήμος, ή να πάρει χρήματα απ’ τις περιοχές που συχνά εξυπηρετεί και βοηθά στην ύδρευση και αποχέτευση αλλά δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές της, όπως π.χ. το Πλωμάρι και ο Πολιχνίτος.

Τα τιμολόγια μάλιστα που αποφάσισε το διοικητικό της συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Δημοτικές Ενότητες Ευεργέτουλα, Θερμής, Μανταμάδου και Μήθυμνας, είναι εκείνα που έχει υπολογιστεί πως θα καλύπτουν το λειτουργικό κόστος για τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΔΕΥΑΛ. Όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ, Μιχάλης Μαραμπούτης, πρέπει να εφαρμόζεται διάταξη του ιδρυτικού νόμου για τις ΔΕΥΑ (Ν. 1069/80) σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τα τέλη των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτουν τις αναγκαίες δαπάνες προσωπικού, λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων, τις αποσβέσεις των παγίων εγκαταστάσεων και τα τοκοχρεωλύσια των συναφθέντων δανείων. Ουσιαστικά, πρέπει η ΔΕΥΑΛ να εισπράττει σε ανταποδοτική βάση.

Οι τιμές που διαμορφώθηκαν και προτάθηκαν, ήταν υψηλότερες για τις έδρες των δημοτικών ενοτήτων και χαμηλότερες για τα χωριά, ενώ συγκριτικά με αυτές που ίσχυαν επί καποδιστριακών δήμων και δεν έχουν διαφοροποιηθεί, είχαν μικρές αποκλίσεις. Βέβαια, όπως επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Θερμής Χρύσανθος Αργυρίου, που όπως και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θερμής, καταψήφισε το τιμολόγιο για τη Θερμή, μπορεί στις χαμηλές καταναλώσεις να υπήρξε μικρή μείωση, αλλά συνολικά υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών. Για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Αργυρίου, ο κάτοικος της Θερμής θα πληρώσει το πάγιο για τέσσερις φορές το χρόνο, όταν έως τώρα πλήρωνε τρία τετράμηνα και επιβαρυνόταν με ισάριθμα πάγια, ενώ είχε χαμηλότερες τιμές για άλλες υπηρεσίες που αφορούν στην ύδρευση (π.χ. υδρόμετρα, συνδέσεις).

Τι θα ισχύσει
Απ’ τις ψηφοφορίες που έγιναν, υπήρξαν περιοχές για τις οποίες δε λήφθηκε θετική απόφαση, οπότε και δεν υπάρχει τιμή για να καθοριστεί. Έτσι, όπως προέκυψε απ’ την ανταλλαγή απόψεων στο Συμβούλιο, η εισήγηση της ΔΕΥΑΛ, ενδεχομένως διαφοροποιημένη με χαμηλότερες τιμές, θα πρέπει να ξανάρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις και για τις υπόλοιπες περιοχές.

Απ’ τις ψηφοφορίες που έγιναν, το Δημοτικό Συμβούλιο είπε «ναι» στον ορισμό τιμών για τις υπηρεσίες τής ΔΕΥΑΛ σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα και Μήθυμνας, όπως και στις Κοινότητες Πηγής, Κώμης, Μιστεγνών και Νέων Κυδωνιών, ενώ είπε «όχι» στη Θερμή και σ’ όλα τα χωριά της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου.

 

Εκπτώσεις με εισοδηματικά κριτήρια σε πολυτέκνους, αναπήρους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους και ανασφάλιστους
Ισχύουν από το πρώτο τρίμηνο

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ, που εισηγήθηκε ο κ. Μαρινάτος και υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο, απ’ το πρώτο τρίμηνο του 2014 ισχύουν κοινωνικά τιμολόγια με εκπτώσεις επί της κατανάλωσης, για τις εξής περιπτώσεις: πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ανάπηροι άνω του 80%, ανάπηροι άνω του 67%, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι και άποροι με βιβλιάριο ανασφάλιστου.

Επιτροπή απ’ τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και τους Προκόπη Γυμνάγο, αντιπρόεδρο, και Βασίλη Τσαγκάρη, υπεύθυνο Τμήματος Καταναλωτών τής ΔΕΥΑΛ, θα εξετάζει τα δικαιολογητικά για το κοινωνικό τιμολόγιο, που υπόκειται σε εισοδηματικά κριτήρια και είναι για τους πολυτέκνους οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε επιπλέον παιδί μετά τα πρώτα τέσσερα, για τους τριτέκνους έως 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, για τις μονογονεϊκές οικογένειες έως 18.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και αναλόγως για τους αναπήρους, ενώ για τους απόρους το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα καθορίζεται έως τις 3.000 ευρώ.

Σ’ αυτήν την κατηγορία, η κατανάλωση νερού είναι μηδενικού κόστους για μέχρι 60 κυβικά μέτρα το τρίμηνο, ενώ σ’ όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά τιμολόγια υπάρχει κυμαινόμενη έκπτωση έως και 50% της αξίας του νερού. Σημειωτέον πως η πάγια χρέωση ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey