Συγκίνησαν οι «γερόντισσες» του Αιγαίου

01/07/2012 - 05:56
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Δημητριάδειο Σχολή Κοντοπουλίου του δήμου Μούδρου, τόπο εξορίας του Γιάννη Ρίτσου, η παράσταση «Οι γερόντισσες κι’ η θάλασσα», που ανέβασε η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρεία «Επωδός».
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο στη Δημητριάδειο Σχολή Κοντοπουλίου του δήμου Μούδρου, τόπο εξορίας του Γιάννη Ρίτσου, η παράσταση «Οι γερόντισσες κι’ η θάλασσα», που ανέβασε η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρεία «Επωδός». Μια παράσταση αφιερωμένη στα 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή, βασισμένη πάνω στο ομώνυμο ποίημά του και στην οποία συμμετείχαν τρεις ερασιτέχνες ηθοποιοί του νομού Λέσβου: η Ελένη Τσιγιάννη, η Αγγελική Γεωργαντά και η Μαρία Αϊβαλιώτη.

Πάνω από 250 άτομα παρακολούθησαν την παράσταση, που ενώ ήταν να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο, λόγω των καιρικών συνθηκών μεταφέρθηκε τελικά εντός της Δημητριάδειου Σχολής. Ακόμη και ο ίδιος ο χώρος «έπαιξε» στην παράσταση, αφού εντάχθηκαν σε αυτήν τα δομικά του στοιχεία, ενώ το έργο άφησε πολλούς θεατές συγκινημένους με το που άναψαν τα φώτα.
Τον κόσμο καλωσόρισαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Μαρία Βενέτη, που μίλησε για τη διαδικασία του στησίματος της παράστασης, καθώς και ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης. Ο τελευταίος κάλεσε, μάλιστα, στο βήμα τη συνταξιούχο νοσηλεύτρια και συγγραφέα Σωτηρία Σαβόγλου, η οποία γνώριζε το Γιάννη Ρίτσο, αφού τον είχε περιθάλψει το διάστημα της εξορίας του όταν έπασχε από φυματίωση, βοηθώντας παράλληλα και τους υπόλοιπους εξορίστους μεταφέροντας γράμματα και μηνύματα. Οι διοργανωτές της βραδιάς θεώρησαν για το λόγο αυτό, και με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του ποιητή, να τιμήσουν την κ. Σαβόγλου, αφιερώνοντάς της την εκδήλωση, ενώ η ίδια διάβασε ένα ποίημα που έγραψε για το Ρίτσο και μίλησε συγκινημένη για τα χειρόγραφα που της είχε χαρίσει ο ποιητής και λόγω του νεαρού της ηλικίας της δεν μπορούσε να κατανοήσει την αξία τους.

Μια ποιοτική παράσταση

«Η παράσταση ήταν πολύ καλή ποιοτικά και συγκέντρωσε τα καλύτερα σχόλια από όλους σχεδόν», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Αδαμίδης. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συμμετείχαν σε αυτήν πρωταγωνιστές από τα νησιά του Αιγαίου και για το λόγο αυτό πιστεύω πως θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο “Ταξίδι Τεχνών” της Περιφέρειας, αφού το αποτέλεσμα άξιζε πραγματικά. Ήταν σημαντικό και το ότι η παράσταση ανέβηκε στο Κοντοπούλι όπου ήταν εξόριστος ο Γιάννης Ρίτσος, κάτι που είχε έντονο συμβολισμό, καθώς είναι ακόμη διακριτά διάφορα σημεία που μαρτυρούν το πέρασμά του και τα οποία δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε.»


Συγκίνησαν το κοινό οι «γερόντισσες»

«Μετά από 62 χρόνια που ο Γιάννης Ρίτσος έζησε στο Κοντοπούλι, όπου έγραψε ένα από τα μεγαλύτερά του ποιήματα, “Το Καπνισμένο Τσουκάλι”, καταφέραμε να μεταφέρουμε εκεί το λόγο του», είπε στο «Ε» ικανοποιημένος ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βασίλης Κονταξής. «Η παράσταση αυτή ήταν κάτι πέρα από την προσδοκία όλων μας. Κι αυτό γιατί δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά είναι μια δύσκολη παράσταση, βασισμένη σε ένα ποίημα που δεν απευθύνεται σε πλατύ κοινό. Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς η τόσο μεγάλη προσέλευση κόσμου και η προσήλωσή του κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν η μεγάλη προσπάθεια και η προσήλωση των ερασιτεχνών ηθοποιών του Αιγαίου, που κατάφεραν σε μια μέρα να προσαρμοστούνε σε ένα χώρο, που δεν είναι ούτε θέατρο ούτε σχολείο, καλύτερα και από επαγγελματίες. Από τη δουλειά αυτή, που σε κάθε τόπο που παίχτηκε ήταν όλο και πιο δυνατή, φάνηκε το πόσο ενωμένο είναι το Αιγαίο θεατρικά και για το λόγο αυτό στενοχωριόμαστε που η δουλειά αυτή ολοκληρώνεται σύντομα, μετά και τη συμμετοχή στην 22η Συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.»
Να σημειωθεί πως η παράσταση έγινε με την υποστήριξη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του δήμου Μούδρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey