Έρχεται το «Πανηγύρι του Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή

Έθιμο αιώνων…

21/06/2012 - 15:37

Από την Παρασκευή 29 έως και τη Δευτέρα 2 Ιουλίου θα γιορταστεί φέτος το «Πανηγύρι του Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή. Οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει, για ένα από τα πιο παλιά έθιμα της Λέσβου, άμεσα συνδεδεμένο με την κουλτούρα που θέλει το άλογο πρωταγωνιστή.

Από την Παρασκευή 29 έως και τη Δευτέρα 2 Ιουλίου θα γιορταστεί φέτος το «Πανηγύρι του Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή. Οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει, για ένα από τα πιο παλιά έθιμα της Λέσβου, άμεσα συνδεδεμένο με την κουλτούρα που θέλει το άλογο πρωταγωνιστή.

Το Πανηγύρι του Ταύρου δεν είναι μόνο ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή, αλλά και ένα από τα πιο παλιά έθιμα της Λέσβου, αφού μετράει άγνωστο πόσους αιώνες ζωής.

Η ιστορία το θέλει να «γεννήθηκε» επί εποχής Τουρκοκρατίας, όταν ένας χωριανός που είχε χάσει τον ταύρο του στο λόφο όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, έξω από την Αγία Παρασκευή, θεώρησε πως ο άγιος τον έσωσε από το βόλι ενός Τούρκου που παραφύλαγε και τον σημάδευε για να του ρίξει. Έταξε έτσι τον ταύρο στον άγιο και τον θυσίασε, βάζοντας το πρώτο λιθαράκι για το έθιμο που έκτοτε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Το τετραήμερο του Πανηγυριού
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τη διοργάνωση του Πανηγυριού έχει αναλάβει το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής «Η Πρόοδος», που κάθε χρόνο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την άρτια διοργάνωσή του.

Η τελευταία έχει καταφέρει να προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όχι μόνο από το νησί αλλά κι εκτός αυτού, ενώ οι σκηνές που διαδραματίζονται στο Πανηγύρι έχουν αποτελέσει επανειλημμένως αντικείμενο φωτογράφησης για ερασιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί στη γνωστή μαγευτική τοποθεσία του «Ταύρου», αλλά και μέσα στο χωριό. Θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Ιουνίου με την περιφορά του ζώου που θα θυσιαστεί στους δρόμους του χωριού, υπό τον ήχο του γνωστού τοπικού σκοπού «Κιόρογλου», ενώ θα προπορεύεται το λάβαρο του Αγίου Χαραλάμπους.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου, αλογατάρηδες θα περιφέρονται στην αγορά της Αγίας Παρασκευής πάνω στα στολισμένα τους άλογα, ενώ στη συνέχεια θα ανέβουν στην τοποθεσία «Ταύρος», όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει η θυσία του ζώου, ενώ όλη τη νύχτα θα ετοιμάζεται το παραδοσιακό «κισκέτς», που θα μοιραστεί το πρωί της Κυριακής στους προσκυνητές, αφού πρώτα ευλογηθεί από τον ιερέα.

Το απόγευμα της Κυριακής, μετά την επιστροφή των καβαλάρηδων από τον «Ταύρο», θα πραγματοποιηθούν οι ιππικοί αγώνες στη θέση «Στάλος», στη βορειοανατολική έξοδο της Αγίας Παρασκευής. Τα άλογα που θα διακριθούν και οι αναβάτες τους, θα λάβουν τα καθιερωμένα έπαθλα, ενώ τους αγώνες θα ακολουθήσει γλέντι σε όλα τα καφενεία του χωριού.

Το γλέντι θα συνεχιστεί και το βράδυ της Δευτέρας, με τα «Χαρλαμέλια», με συμμετοχή όλων σχεδόν των κατοίκων του χωριού και με τη συνοδεία λαϊκών συγκροτημάτων, που θα παίζουν μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey