
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με αφορμή κάποιες συζητήσεις στη Σύναξη Εφήβων της ενορίας του, ο π. Ευστράτιος Γιουσμάς, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα Μυτιλήνης και καθηγητής Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής
Με αφορμή κάποιες συζητήσεις στη Σύναξη Εφήβων της ενορίας του, ο π. Ευστράτιος Γιουσμάς, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα Μυτιλήνης και καθηγητής Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, προχώρησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση για ένα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο θέμα, την Αναρχία και το Χριστιανισμό. Οι σημειώσεις του χωρίζονται στα παρακάτω κεφάλαια: Χριστιανικός αναρχισμός, Οι αναρχικοί του σήμερα, Τα παράπονα της αναρχίας από τον χριστιανισμό, Ο Ιησούς ήταν αναρχικός;, Ποια η θέση των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου;, Επίλογος.
Από τον Επίλογο αντιγράφουμε ένα απόσπασμα: «Δεν μπορώ επ’ ουδενί να καταδικάσω τους καταπιεσμένους που εξεγείρονται, ούτε τους αγανακτισμένους που γεμίζουν τις πλατείες μας αυτές τις μέρες της οικονομικής μας κρίσης, αλλά θεωρώ την εξέγερσή τους αναποτελεσματική για να φέρει μια πραγματική επανάσταση, γιατί είτε οι καταπιεσμένοι θα συντριβούν από τους ανθρώπους της εξουσίας, θα συλληφθούν και θα φυλακιστούν, είτε όταν ανατραπεί η υπάρχουσα εξουσία, θα τους αρέσει η εξουσία με τα όπλα, οπότε θα γίνουν καινούργιοι καταπιεστές και όλα θα είναι φαύλος κύκλος.
Για μια γνήσια επανάσταση πρέπει να βρούμε την ηθική δύναμη να προσπαθήσουμε να εξαφανίσουμε αυτό από το οποίο προέρχεται η βία: το ιεραρχικό πνεύμα, το φόβο. Ο Χριστός κήρυξε πως όταν σε χτυπήσουν στο δεξί μάγουλο, στρέψε και το αριστερό. Ο ίδιος, όταν του έτυχε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που απελευθερώθηκε από το φόβο όταν δέχτηκε το χαστούκι, δεν έτεινε το άλλο μάγουλο, αλλά ζήτησε εξηγήσεις. Διότι ο χριστιανός δεν πρέπει και δεν είναι καρπαζοεισπράκτορας.» Προλογίζει ο Στρατής Μπαλάσκας.