«Οι περιπέτειες του θείου Πάπαρου» από την «Πρόβα»

01/07/2012 - 05:56
Μία ενδιαφέρουσα παράσταση θα παρουσιάσει στο κοινό της Μυτιλήνης, από 20 έως 22 Μαϊου, το Φοιτητικό Θεατρικό Σωματείο «Πρόβα». Η παράσταση με τίτλο «Οι περιπέτειες του θείου Πάπαρου» θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 9 το βράδυ, και τις τρεις ημέρες.
Μία ενδιαφέρουσα παράσταση θα παρουσιάσει στο κοινό της Μυτιλήνης, από 20 έως 22 Μαϊου, το Φοιτητικό Θεατρικό Σωματείο «Πρόβα». Η παράσταση με τίτλο «Οι περιπέτειες του θείου Πάπαρου» θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 9 το βράδυ, και τις τρεις ημέρες.

Ο αυθεντικός τίτλος του έργου είναι «Thio patinhas e a pilula», ενώ η ελληνική του μετάφραση είναι «Ο θείος Πάπαρος και το χάπι». Η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε να το παρουσιάσει με τον τίτλο «Οι περιπέτειες του θείου Πάπαρου». Η αφορμή για να προταθεί κι έπειτα να ψηφιστεί από την ομάδα, ήταν αρχικά το γεγονός ότι είναι έργο που έχει ανάγκη από πολύ κόσμο πάνω στη σκηνή και η «Πρόβα» αριθμεί σήμερα 43 μέλη.
Πρόκειται για μία κοινωνικοπολιτική σάτιρα, με έντονο το σουρεαλιστικό στοιχείο. Η ομάδα προσπάθησε να ακολουθήσει πιστά το κείμενο και οι όποιες αλλαγές ή περικοπές έγιναν ήταν μικρές. Κι αυτό έγινε κυρίως με σκοπό το έργο να προσαρμοστεί στις μέρες μας και στις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας.
Ο συγγραφές του έργου, Αουγκούστου Μπόαλ, θίγει μεταξύ άλλων το ζήτημα της εξουσίας. Ποιοι την έχουν, πώς τη διαχειρίζονται και ποια είναι τα κίνητρά τους. Το ζήτημα της καταστολής της λαϊκών εξεγέρσεων και της πλαστής αλήθειας, που μας παρουσιάζουν τα Μ.Μ.Ε.. Λόγω των παραπάνω λοιπόν, τα μέλη της «Πρόβας» ένιωσαν πως το έργο, αν και γράφτηκε το 1968, είναι άκρως επίκαιρο.

Υπόθεση και συντελεστές

Όσον αφορά στην υπόθεση του έργου, με λίγα λόγια είναι η εξής: «Το όνομά του Πάπαρος και ο θεός του, το χρήμα. Ο κόσμος του ορίζεται από τα πλούτη. Τι θα συμβεί όμως όταν νομίζει πως το νόμισμα αρχίζει να χάνει την αξία του; Επέρχεται ο κορεσμός και αναζητούνται νέες λύσεις και διέξοδοι. Πρεσβευτές και πρόεδροι, media και καταξιωμένοι επιστήμονες θα κινητοποιηθούν για να σωθεί το κεφάλαιο, ενώ ο λαός δραστηριοποιείται και δηλώνει επαναστατικά την παρουσία του. Η ώρα να φτάσουν οι υπερκόσμιες δυνάμεις έφτασε, καθώς η ολοκληρωτική πτώση πλησιάζει. Τελικά, ποια είναι η αόρατη δύναμη που έμμεσα κινεί τα νήματα μέσα και ανάμεσα στους ανθρώπους;» (Αυτή την περιγραφή της υπόθεσης η «Πρόβα» τη δανείστηκε από τους συναδέλφους της «Άφαντους».)
Σχετικά με τους συντελεστές της παράστασης τώρα, τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει οι Σιδέρης Νανούδης και Βασιλική Λαζαρίδου, τους φωτισμούς ο Θοδωρής Καρατζάς, τη μουσική επιμέλεια οι «Los patimendos», το animation ο Παύλος Παπαδόπουλος, τα βίντεο ο Σταύρος Συμεωνίδης και το χειρισμό των φώτων η Ολυμπία Λαζαρίδου, ενώ στη σκηνή θα ανέβουν 33 συνολικά ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Λίγα λόγια για την ομάδα

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στο ιστορικό της θεατρικής ομάδας «Πρόβα».
Πριν από 12 χρόνια, λοιπόν, δημιουργήθηκε η «Πρόβα», μια φοιτητική ομάδα με αρκετά μέλη, που παρουσιάζει θεατρικά έργα σε πολύ ενδιαφέρουσες εκτελέσεις. Οι εξαιρετικές παραστάσεις που ανέβαζαν οι φοιτητές στα θεατράκια της Μυτιλήνης έδειξαν ότι αξίζει να οργανωθούν σε σωματείο.
Έτσι, πλέον η «Πρόβα» είναι μια ενεργή ομάδα με ετήσιες παραστάσεις και δρώμενα, ενώ αποτελεί και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομάδων, που περιλαμβάνει ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα.
Η «Πρόβα» σήμερα αποτελείται από 43 άτομα, όλοι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Φοιτητές σε διαφορετικά μεταξύ τους τμήματα, έρχονται κοντά με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για το θέατρο και την ανάγκη τους να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους.
Άλλα έργα που έχει ανεβάσει η ομάδα, μεταξύ άλλων, είναι η «Χιονάτη», «Ο Άι-Βασίλης είναι σκέτη λέρα», «Οι εκκλησιάζουσες», «Γυάλινος κόσμος», «Σώσε», «Καλύτερα στα τέσσερα», «Δέκα μικροί νέγροι» και «Εσωτερικές ειδήσεις».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey