Όλα έτοιμα για τους εμβολιασμούς για τη νέα γρίπη

01/07/2012 - 05:56
Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία όλων των διαδικασιών που απαιτούνται πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη Η1Ν1, βρίσκεται η διεύθυνση Υγείας της νομαρχίας.
Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία όλων των διαδικασιών που απαιτούνται πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη Η1Ν1, βρίσκεται η διεύθυνση Υγείας της νομαρχίας που έχει το συντονισμό σε συνεργασία με άλλους φορείς υγείας του νησιού. Τα εμβόλια αναμένεται να φθάσουν τέλη Οκτωβρίου και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, οι οποίοι θα χωριστούν σε φάσεις ανάλογα με τη ροή παραλαβής εμβολίων από το υπουργείο Υγείας.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της τετραμελούς επιτροπής που έχει αναλάβει όλο το συντονισμό της διαδικασίας του εμβολιασμού υπό την προεδρία του αρμόδιου αντινομάρχη Χάρη Γραμμού και με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας, Δημήτρη Κυριακίδη, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Χρήστου Θεοδώρου, του υποδιευθυντή του ΙΚΑ, Στρατή Κύτελη, και του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ευθύμη Ζιώγα. Εκεί έγινε η κατανομή του πληθυσμού στις τρεις φάσεις στις οποίες θα διεξαχθεί ο εμβολιασμός. Επίσης αποφασίσθηκε ν’ ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός για λειτουργία ταυτόχρονα 40 περίπου εμβολιαστικών κέντρων στη Λέσβο, αφού η ροή των ποσοτήτων εμβολίων δε θα είναι τόσο μεγάλη. Έτσι, στη Μυτιλήνη θα λειτουργήσουν τελικά τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα και από ένα για κάθε δήμο.

Προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου
Στην πρώτη φάση εμβολιασμού εντάσσονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα είναι και οι πρώτες που θα εμβολιαστούν στα τέλη Οκτωβρίου. Στις ομάδες αυτές ανήκουν: Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των μονάδων υγείας στο νησί, οι ιδιώτες γιατροί, οι γιατροί και το προσωπικό όλων των μικροβιολογικών εργαστηρίων. Επίσης στην ίδια ομάδα ανήκουν έγκυες του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, αλλά και έγκυες του πρώτου τριμήνου οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως διαβητικές, νεφροπαθείς κ.ά..
Τέλος, στην πρώτη φάση των εμβολιασμού συμπεριλαμβάνονται και όσοι φροντίζουν παιδιά μέχρι έξι μηνών. Σ’ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά και πρόσωπα που φροντίζουν παιδιά. Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών θεωρούνται ότι δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τα αντισώματα και την άμυνα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης γι’ αυτό και αποφασίσθηκε να εμβολιαστούν όλα τα μέλη της οικογένειας που τα φροντίζουν για την αποφυγή μετάδοσής της στο παιδί.
Στη β΄ φάση του εμβολιασμού που θα γίνει αμέσως μετά, περιλαμβάνονται όλοι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, μεταμοσχευμένοι κ.ά..
Τέλος, στην γ΄ φάση ανήκει όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Εμβολιασμοί και στο ΙΚΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΙΚΑ Μυτιλήνης, καθώς και όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Λέσβο θα εμβολιαστούν στο χώρο του ΙΚΑ που θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο. Εκτιμάται ότι γύρω στα 30 - 33.000 άτομα είναι όλοι όσοι θα εμβολιαστούν στο ΙΚΑ.
«Θα ξεκινήσουμε από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς η ροή παραλαβής των εμβολίων δε θα είναι τέτοια που να μπορεί να εμβολιαστεί ταυτόχρονα ο πληθυσμός Λέσβου και Λήμνου. Όταν οι ποσότητες που θα παραλαμβάνουμε θα επαρκούν θα προχωρούμε και στις επόμενες φάσεις», δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας, κ. Δημήτρης Κυριακίδης.
Η τετραμελής επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο τα τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Μυτιλήνη να μην είναι σε σχολεία της πόλης της Μυτιλήνης και έχει ζητήσει τη συνεργασία τοπικών φορέων προκειμένου να παραχωρηθούν για το σκοπό αυτό δημόσια κτήρια όπως το Παλαιό Δημαρχείο, το υπόγειο της νομαρχίας, το υπόγειο του Επιμελητηρίου.
Το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό, ενώ έχει - σύμφωνα με πληροφορίες - διαγραφεί πλέον ο αρχικός όρος που ζητούσε από εκείνους που κάνουν το εμβόλιο να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις επιπλοκές που μπορεί να έχει.
Μένουν σε εκκρεμότητα οι δηλώσεις συμμετοχής από εθελοντές ιδιώτες γιατρούς που θα πλαισιώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Ήδη έχουν υποβληθεί κάποιες δηλώσεις, αναμένονται όμως και άλλες για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες. Στους χώρους υγείας ο εμβολιασμός θα γίνει επί τόπου από το ίδιο το προσωπικό και δε θα χρειαστεί να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης Χάρης Γραμμός, μιλώντας στο «Ε», δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα διαδικασίες που έχουν γίνει. «Είμαστε πιστεύω κατά 99% έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς. Αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες ν’ αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις πρώτες δόσεις και ήδη είμαστε προετοιμασμένοι να ξεκινήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey