«Ομπρέλα» προστατευμένων περιοχών

01/07/2012 - 05:56
Μέσα στις επόμενες μέρες, επιτροπή που θα συγκροτήσει η περιφερειάρχης θα αξιολογήσει ποιες μελέτες θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου στο «και πέντε» του ΕΣΠΑ να ξεκινήσουν νέα έργα.
Μέσα στις επόμενες μέρες, επιτροπή που θα συγκροτήσει η περιφερειάρχης θα αξιολογήσει ποιες μελέτες θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου στο «και πέντε» του ΕΣΠΑ να ξεκινήσουν νέα έργα. Στον κατάλογο των σχετικών προτάσεων που υπέβαλε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, περιλαμβάνονται εννιά συνολικά μελέτες, εκ των οποίων η μία αφορά στην εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, μιας «ομπρέλας» προστασίας για το δίκτυο των περιοχών NATURA, αφού δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υπάρξει μελέτη που να καταλήγει στο ποιος θα αναλάβει φορέας διαχείρισης αυτών των περιοχών.
 
Εδώ και ένα μήνα περίπου έχει κινηθεί απ’ το υπουργείο Οικονομίας η διαδικασία προκειμένου να επιλεγούν έργα τα οποία θα ωριμάσουν άμεσα για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, ζήτησε απ’ τους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ενώ τις επόμενες μέρες συγκροτεί ειδική επιτροπή που θα αξιολογήσει ποιες μελέτες είναι εφικτό να προχωρήσουν. Σημειωτέον, όπως είχε επισημάνει η κ. Θεολογίτου, η χρηματοδότηση θα γίνει από εθνικούς πόρους, για αυτό και θα προκριθούν μελέτες οι οποίες μπορούν άμεσα να ολοκληρωθούν και να δώσουν ώριμα έργα.

Μελέτες για περιβάλλον…
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου κατέθεσε πρόταση για τη χρηματοδότηση πέντε νέων μελετών, καθώς και τεσσάρων μελετών που απαιτούν επιπλέον πόρους για να ολοκληρωθούν. Οι προτάσεις αυτές αποφασίστηκαν απ’ τη νομαρχιακή επιτροπή Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Περιβάλλοντος και αφορούν σε έργα περιβάλλοντος και μεταφορών.
Στον τομέα του περιβάλλοντος προτείνεται η «Μελέτη βελτίωσης επαρχιακής οδού Κώμης - Αγ. Παρασκευής», προϋπολογισμού 1,55 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην κατασκευή της οδού Κώμης - Αγ. Παρασκευής, που θα εξυπηρετήσει σημαντικά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λέσβου. Ομοίως για το ΧΥΤΑ Λήμνου, προτείνεται η «Μελέτη βελτίωσης Επαρχιακής Οδού Κορνού - Διασταύρωση Σαρδών - ΧΥΤΑ Λήμνου», προϋπολογισμού 480.000 ευρώ, που αφορά στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ, ο οποίος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι πολύ στενός και χρειάζεται διαπλάτυνση.
Ομοίως στον τομέα του περιβάλλοντος, περιλαμβάνεται ως πρόταση η μελέτη με τίτλο «Προστασία και Ανάδειξη Προστατευμένων και Οικολογικά Ευαίσθητων Περιοχών Λέσβου (Natura 2000)», προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, που αφορά στις προστατευμένες περιοχές του δικτύου NATURA.
Όπως τόνισε σχετικά ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, «η πρόταση χρηματοδότησης της μελέτης που καταθέσαμε είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία και ανάδειξη των προστατευόμενων και των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών της Λέσβου, αφού αποσκοπεί στο να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διαθέτει το νησί της Λέσβου και αφορά στις περιοχές του Κόλπου Καλλονής και Κόλπου Γέρας, τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και τις νησίδες Τοκμάκια.».
Στην πρόταση περιλαμβάνεται κατ’ αρχήν η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές αυτές, ενώ παράλληλα θα εκπονηθεί μελέτη για άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προστασία τους μέχρι την ολοκλήρωσή της και τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης. Στο παρελθόν, ειδικά για την περιοχή του υγροβιότοπου Ντιπίου ή της Καλλονής, έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη απ’ τους δημάρχους η ανάγκη να γίνουν τέτοιες μελέτες και να καταλήγουν σε συγκεκριμένο φορέα διαχείρισης, η έλλειψη του οποίου όχι μόνο αυξάνει τους κινδύνους καταπατήσεων και αυθαιρεσιών, αλλά δυσχεραίνει και τις όποιες δράσεις επιτρέπονται σε τέτοιες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
 
… και μεταφορές

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες προτάσεις, η νομαρχία πρότεινε στις οδικές μεταφορές να αυξηθούν οι πιστώσεις για τις μελέτες που αφορούν στη βελτίωση τμημάτων της επαρχιακής οδού Παπάδου - Πλωμαρίου κατά 220.000, τη βελτίωση του δρόμου Αμπελικού - Σταυρού κατά 340.000 ευρώ, τη βελτίωση του δρόμου Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου μέχρι διακλάδωση προς Πολιχνίτο κατά 350.000 και τέλος για τη μελέτη βελτίωσης της επαρχιακής οδού Θερμής - Μανταμάδου κατά 560.000 ευρώ.
Στα οδικά έργα προτείνεται ακόμη να υπάρξει χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης σύνδεσης της επαρχιακής οδού Μύρινας - Κάσπακα με την εθνική οδό Μύρινας - Μούδρου, με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ, ενώ τέλος προτείνεται και μια λιμενική μελέτη που αφορά στην ολοκλήρωση του λιμανιού της Μύρινας, τους χερσαίους χώρους και τον υπήνεμο μόλο και έχει προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey