Με το «φουστανελά» ζωγράφο η Μέρα των Μουσείων

01/07/2012 - 05:56
Με το «φουστανελά» ζωγράφο αποφάσισε να γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, το ίδρυμα διοργάνωσε για πρώτη φορά, ένα αφιέρωμα στο Θεόφιλο.
Ο Θεόφιλος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Με το «φουστανελά» ζωγράφο αποφάσισε να γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, το ίδρυμα διοργάνωσε την Τρίτη που μας πέρασε, για πρώτη φορά, με αφορμή τη γιορτή, ένα αφιέρωμα στο Θεόφιλο με θέμα «Ο ζωγράφος Θεόφιλος στο Πήλιο: γνωστά και άγνωστα έργα».


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν 10 άγνωστα έργα του Θεόφιλου, τα πιο παλιά από αυτά που έχουν καταγραφεί, τα οποία έχουν εντοπιστεί στις Μηλιές του Πηλίου, το μέρος που αποτέλεσε και τον πρώτο σταθμό του ζωγράφου στο βουνό των Κενταύρων.

Για τη συμβολή του Κίτσου Μακρή
Όπως είναι γνωστό, στην ανάδειξη των έργων αυτών αλλά και στη ζωή και το έργο του Θεόφιλου στο Πήλιο - όπου έζησε από τα τέλη του περασμένου αιώνα έως το 1927 -, είχε συμβάλει ο Θεσσαλός Κίτσος Μακρής, ένας από τους πρώτους μελετητές του Θεόφιλου, με το έργο που ξεκίνησε από το 1939 για τη διάσωση και την προστασία των δημιουργημάτων του ζωγράφου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή του βιβλίου «Ο ζωγράφος Θεόφιλος στο Πήλιο», αλλά και μια συλλογή από 25 πολύ σημαντικά έργα του Θεόφιλου που φυλάσσονται στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή στο Βόλο, παράρτημα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Με αφορμή το έργο του ανθρώπου αυτού, που τόσο ενδιαφέρθηκε για τη διάσωση της λαϊκής τέχνης του Θεόφιλου στην περιοχή του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι υπεύθυνες του Λαογραφικού Κέντρου, φιλόλογος Βάλια Καραθανάση, και θεολόγος Μαρία Νάνου, μίλησαν για τη συμβολή του Κίτσου Μακρή στη γνωριμία του κόσμου με τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου στο Πήλιο. Ήταν η ίδια εισήγηση που οι δύο εκπαιδευτικοί είχαν παρουσιάσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο αφιέρωμα «Ημέρες Θεόφιλου» που είχε διοργανώσει ο δήμος Μυτιλήνης και η οποία, εμπλουτισμένη με κάποια επιπλέον στοιχεία, περιέγραφε το σύνολο των έργων που φιλοξενούνται από το ίδρυμα, καθώς και το πώς αυτά διασώθηκαν από τον Κίτσο Μακρή.
Ακολούθησε η εισήγηση του Λαρισαίου γιατρού Νίκου Παπαθεοδώρου, ο οποίος μίλησε για τα νεώτερα δεδομένα σχετικά με τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, αλλά και για την έρευνα πεδίου που ο ίδιος έχει κάνει σε δύο εκκλησίες του Πηλίου, όπου βρήκε παλιά και σημαντικά έργα του Θεόφιλου.


Με 10 άγνωστα έργα του Θεόφιλου, από τα πιο παλιά που έχουν εντοπιστεί στις Μηλιές του Πηλίου, γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Άνθρωπος σύμβολο για τους Βολιώτες
Παρ’ όλο που τη μέρα εκείνη γίνονταν στο Βόλο πολλές εκδηλώσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, με κορυφαία ίσως την εγκαινίαση του Μουσείου της πόλης - και έτσι ο κόσμος «μοιράστηκε» -, δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρακολούθησαν το αφιέρωμα και έμαθαν ενδιαφέροντα και νέα στοιχεία για το Θεόφιλο. Εξάλλου, όπως δήλωσε στο «Ε» η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νάντια Χαγιαλά, ο κόσμος της Μαγνησίας έχει οικειοποιηθεί το ζωγράφο και τον θεωρεί «δικό του άνθρωπο», ενώ υπάρχει έντονη ιστορική μνήμη που, ξεκινώντας από παλιότερους ανθρώπους που τον γνώρισαν και από κοντά, πάει από γενιά σε γενιά.
«Ήταν η πρώτη φορά που κάναμε εκδήλωση για το Θεόφιλο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων», εξηγεί η κ. Χαγιαλά. «Το ότι επιλέξαμε να κάνουμε το συγκεκριμένο αφιέρωμα είχε να κάνει όχι μόνο με την αγάπη μας για το Θεόφιλο, αλλά και ως υποχρέωση της αναγνώρισης του έργου του σε πολλά αρχοντόσπιτα, φουρνάρικα και άλλα μαγαζιά του Βόλου και του Πηλίου. Συχνά τίθεται το ερώτημα του πόσα ακόμη έργα του είναι αυτά που δεν έχουμε δει, ενδεχομένως πιο σπουδαία ακόμη από αυτά που έχουν φτάσει στα μάτια μας. Ο Θεόφιλος, πάντως, είναι για εμάς άνθρωπος-σύμβολο, που δεν υπήρξε ποτέ ραγιάς και ήταν πάντα περήφανος και κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο Μουσείο μας.»
Να θυμίσουμε ότι την πρόθεσή του να διοργανωθεί μια παρουσίαση για το έργο του Θεόφιλου στο Πήλιο με θέμα «Θεόφιλος: ο εικαστικός πρεσβευτής της Λέσβου στη Θεσσαλία», είχε εκφράσει πριν από λίγο καιρό και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Λέσβου «Ο Αχιλλέας», κατά την εκδήλωση «Η Μυτιλήνη μια αγκαλιά» που ο δήμος Μυτιλήνης είχε διοργανώσει με τους συντοπίτικους συλλόγους του τόπου τον περασμένο Απρίλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey