Στη χαρμολύπη της Ίμβρου…

01/07/2012 - 05:56
13 Ανιχνευτές από τα Προσκοπικά Συστήματα της Μυτιλήνης, της Μήθυμνας και του Πλωμαρίου, μαζί με πέντε ενήλικους βαθμοφόρους τους, το Σάββατο το βράδυ επέστρεψαν από μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ Δράση υπαίθρου στην Ίμβρο.
Προβλέπεται οι ανιχνευτές (μεγάλοι έφηβοι πρόσκοποι, ηλικίας 15 έως 18 ετών) να κλείνουν κάθε καλοκαίρι την προσκοπική τους χρονιά με μια Μεγάλη Δράση Υπαίθρου. 13 Ανιχνευτές από τα Προσκοπικά Συστήματα της Μυτιλήνης, της Μήθυμνας και του Πλωμαρίου, μαζί με πέντε ενήλικους βαθμοφόρους τους, το Σάββατο το βράδυ επέστρεψαν από μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ Δράση υπαίθρου.

Από τη Δευτέρα 22 μέχρι και το Σάββατο 27 Αυγούστου ταξίδεψαν στην Ίμβρο. Συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο πανηγύρι για τα Νιάμερα της Παναγιάς στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι και στα εγκαίνια του Οικολογικού Πάρκου στο ίδιο χωριό. Περπάτησαν στα βουνά του νησιού και κολύμπησαν στις υπέροχες θάλασσές του. Γνώρισαν τους ανθρώπους της Ίμβρου και συγκέντρωσαν μαρτυρίες από τα δραματικά γεγονότα των δεκαετιών 1960 και 1970, ενώ στα πλαίσια δραστηριοτήτων κοινωνικής προσφοράς καθάρισαν τα «πλυσταριά» στο χωριό Σχοινούδι και ευπρέπισαν τους εγκαταλελειμμένους τάφους και την εκκλησιά του νεκροταφείου στο χωριό Αγρίδια.

Από το πρωί στο δρόμο…

Στην Ίμβρο οι ανιχνευτές της Λέσβου έφτασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, μέσα από μια διαδρομή που πέρασε ολόκληρη τη βορειοδυτική Μικρασία, τον Ελλήσποντο και τη χερσόνησο της Καλλίπολης, αλλάζοντας τρία πλοία και δυο λεωφορεία. Στην Ίμβρο διέμειναν φιλοξενούμενοι του Συλλόγου Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου, στον ξενώνα του παλιού νηπιαγωγείου των Αγίων Θεοδώρων.
Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, συμμετείχαν στο πανηγύρι του χωριού βοηθώντας ενεργά στην πραγματοποίησή του και παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία πλαισιώνοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος μίλησε για το σοβαρό εθελοντικό έργο που πραγματοποιούν οι Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο. «Εθίζοντας γενιές ολόκληρες στη λογική της προσφοράς», όπως χαρακτηριστικά είπε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, δε, πήραν μέρος στα εγκαίνια του Οικολογικού Πάρκου που φέρει το όνομα του Πατριάρχη και τις άλλες σχετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο χωριό. Μάλιστα, ο Πατριάρχης τούς θύμισε πως το Οικολογικό Πάρκο είναι συνέχεια του Προσκοπικού Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Ασωμάτου, που είχε εγκαινιάσει ο ίδιος πριν 2,5 χρόνια. «Είναι στην ίδια κατεύθυνση…», τους είπε.


Με τον Πατριάρχη του Γένους

Έρευνες

Από την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησαν οι ανιχνευτικές έρευνες στα παλιά ρωμαίικα χωριά της Ίμβρου. Στο Γλυκύ και στο Κάστρο. Και την επόμενη μέρα, στο Σχοινούδι και στα Αγρίδια. Εντυπωσιασμένοι οι ανιχνευτές, όπως λένε, γίνονταν δεκτοί με ανοικτές αγκαλιές και πρωτόγνωρη φιλόξενη διάθεση από τους ελάχιστους, γέροντες στην πλειοψηφία τους, μόνιμους κατοίκους της Ίμβρου, αλλά και τους νεώτερους που επιστρέφουν είτε για το καλοκαίρι είτε για να μείνουν μόνιμα στο νησί. Κατέγραψαν μαρτυρίες τους από τα δραματικά γεγονότα των δεκαετιών 1960 και 1970 που οδήγησαν στο άδειασμα του νησιού από τους Ρωμιούς μόνιμους κατοίκους του και στη συνέχεια την «τουρκοποίησή» του κατά παράβαση των όσων προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης, που υπογράφτηκε το 1923 από την Ελλάδα και την Τουρκία και προέβλεπε καθεστώς αυτοδιοίκησης τόσο για την Ίμβρο όσο και για τη γειτονική Τένεδο.


Στην αρχαία Τροία

Ενημέρωση και δράσεις προσφοράς
Ιδιαίτερη συζήτηση είχαν οι ανιχνευτές για την εποχή αυτή με τον κ. Μιχάλη Μαυρόπουλο, πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων της Αθήνας, ενώ για την προοπτική των Ρωμιών του νησιού συζήτησαν με τον κ. Νίκο Δολδούρη, που επέστρεψε στην Ίμβρο φτιάχνοντας ένα εντυπωσιακό «κτήμα», στο οποίο διοργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι ανιχνευτές της Λέσβου εντυπωσιάστηκαν επίσης από τη φύση του νησιού, ορεινή και θαλάσσια, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης ήταν η εθελοντική τους προσφορά στο νεκροταφείο του χωριού Αγρίδια. Καθάρισαν τα νεκροταφειακό ναό του Αγίου Μόδεστου, ενώ ευπρέπισαν παλιούς ξεχασμένους τάφους ξεχορταριάζοντάς τους και ξαναγράφοντας τα ονόματα των «κεκοιμημένων προγόνων» στους σταυρούς τους.
Την «πυρά λήξης», τη γιορτή για τη λήξη της δράσης, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στην αυλή του Νηπιαγωγείου, παρακολούθησαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων και Ρωμιοί από τα γύρω χωριά.


Στη ρημαγμένη Αγία Μαρίνα του Κάστρου

Ας σημειωθεί ότι έγιναν προσπάθειες να συναντηθούν οι ανιχνευτές της Λέσβου με Τούρκους προσκόπους, μέλη του τοπικού Προσκοπικού Συστήματος, κάτι που όμως δεν έγινε κατορθωτό λόγω απουσίας από το νησί πολλών μελών του εξ αιτίας της μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού.
Πολύ πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Μετά από δυο στάσεις, μία στη μοναδική αρχαία Τροία και μία στην Αρχαία Άσσο και τον αρχαϊκό ναό της Αθηνάς, μέσω του λιμανιού στο Αϊβαλί ανιχνευτές και βαθμοφόροι επέστρεψαν στη Μυτιλήνη. Στα βαριά τους σακκίδια κουβαλούσαν εμπειρίες και γνώσεις πολύτιμες. Στην πορτοκαλί δε μπλούζα που φορούσαν, έγραφαν χαρακτηριστικά: «Ερχόμαστε από την Ίμβρο. Θα τη θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey