Ξεκινά συνεργασία με το Δήμο Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Λήγουν σήμερα, με συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων στη γενική απεργία, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο της διήμερης αναστολής λειτουργίας του. Ανάγκη στήριξης του ιδρύματος από την τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση.
[Υπάρχει Σχετικό Βίντεο]
Λήγουν σήμερα, με συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων στη γενική απεργία, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο της διήμερης αναστολής λειτουργίας του. Με συζητήσεις να «τρέχουν» χθες όλη μέρα στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας, η πρυτανική αρχή και οι εκπρόσωποι του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος, παρουσία και των κοσμητόρων και προέδρων των Σχολών και των Τμημάτων του αντίστοιχα, έδωσαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης. Αυτό που τόνισαν επανειλημμένως: η ανάγκη στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από την τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση.

Σχετικό ΒίντεοΟι εισηγήσεις εστίασαν κυρίως στο πρόβλημα των οικονομικών περικοπών, συνδέοντάς το με τις ιδιαιτερότητες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως είναι η πολυνησιωτικότητα, καθώς και η έλλειψη υποδομών, τις οποίες έρχεται να εντείνει η απουσία κληροδοτημάτων ή άλλων κτηρίων από τα οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν έστω κάποια έσοδα. Λόγος έγινε, επιπλέον, για την περικοπή συμβάσεων διδασκόντων με το Π.Δ. 407 εν μέσω ακαδημαϊκού έτους και για το οριακό σημείο που, όπως ειπώθηκε, έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, ανέφερε πως, τόσο ελλείψει φοιτητικών εστιών, όσο και αυξημένου κόστους μετακίνησης και διαμονής, ορισμένοι φοιτητές αδυνατούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πάνω σε αυτό ανέφερε ως θετικό βήμα την ένταξη του έργου των εστιών στο ΕΣΠΑ και την προχθεσινή απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου να προκηρύξει τεύχη δημοπράτησης. Τέλος, έκανε λόγο για άπραγες προσπάθειες επιχορήγησης της στελέχωσης της διοίκησης, κάτι για το οποίο θα γίνει πρόταση στο Δήμο Λέσβου για μετάταξη υπαλλήλων του.

Περί μομφών Πανάρετου

Καθησυχαστικός παρ’ όλα αυτά, ο πρύτανης, κ. Πάρις Τσάρτας, δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει λόγο να φοβάται ούτε ακαδημαϊκά, ούτε σε επίπεδο επιστημονικής δουλειάς. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια και παρ’ όλες τις δυσκολίες της πολυδιάσπασης, της έλλειψης πόρων κ.λπ., παράγουμε επί της ουσίας έργο αντιστρόφως ανάλογο από το ποσό που μας δίνεται.»
Αυτό που τονίστηκε, ωστόσο, ήταν η ανάγκη στήριξης τοπικά του ιδρύματος, κυρίως μέσω της διάθεσης υποδομών. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσάρτα θα απευθυνθούν και σε άλλους φορείς. Στόχος, ένα «καλώς εννοούμενο “πακέτο ζωής φοιτητή”», που δε θα αποτελεί αντικίνητρο.
Απαντώντας, τέλος, στις μομφές του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, σχετικά με τον αριθμό αποφοίτων του ιδρύματος, ο κ. Τσάρτας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Πανάρετος έκανε δύο λάθη. Πρώτον, αναφερόταν σε τρία τμήματα του Πανεπιστημίου για τα οποία δεν έλαβε υπόψη του το μεγάλο αριθμό μετεγγραφών, που οδηγεί τελικά τον αριθμό αποφοίτων να είναι περίπου τρεισήμισι με τέσσερις φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Δεύτερον, θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην περιφερειακή ανάπτυξη.»


Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το δήμαρχο Λέσβου, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο

Η προχθεσινή εκδήλωση και η σημερινή πορεία

«Επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΔΕΠ Μυτιλήνης, Στράτος Γεωργούλας, την εκδήλωση που για πρώτη φορά διοργάνωσαν από κοινού το βράδυ της Δευτέρας, στο Δημοτικό Θέατρο, οι συνδικαλιστικοί φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και αυτό γιατί ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, υποσχέθηκε βοήθεια, τόσο μέσω παροχής υποτροφιών, όσο και με τη δημιουργία γραφείου διασύνδεσης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ψήφισμα στήριξης στο ίδρυμα πρόκειται να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, ενώ αντίστοιχη στήριξη πρόκειται να υπάρξει και από περιφερειακούς συμβούλους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρόκειται να συμμετάσχουν σε κοινό μπλοκ στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, με ώρα προσυγκέντρωσης 10:30 το πρωί στο άγαλμα του Μυρογιάννη. Όσο για το αν οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ο κ. Τσάρτας ανέφερε: «Σκοπός μας είναι να αναπτυχθεί κοινός στόχος με την τοπική κοινωνία. Από εκεί και πέρα, οι κινητοποιήσεις μας θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση του Υπουργείου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey