Ξεκινάει το «Πανηγύρι του Ταύρου»

01/07/2012 - 05:56
Το «Πανηγύρι του Ταύρου», ένα από τα πιο παλιά και γνωστά σε όλη την Ελλάδα πανηγύρια της Λέσβου, διοργανώνει και φέτος στην Αγία Παρασκευή, από την Παρασκευή 25 μέχρι και τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής «Η Πρόοδος».
Το «Πανηγύρι του Ταύρου», ένα από τα πιο παλιά και γνωστά σε όλη την Ελλάδα πανηγύρια της Λέσβου, διοργανώνει και φέτος στην Αγία Παρασκευή, από την Παρασκευή 25 μέχρι και τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής «Η Πρόοδος».

Πρόκειται για το πιο παλιό από τα πολλά έθιμα που συνδέονται με την κουλτούρα του αλόγου στη Λέσβο, αφού «κρατάει» από το 18ο αιώνα. Με παμπάλαια έθιμα, δεμένα με τη γιορτή του Αγίου Χαράλαμπου, του προστάτη των «ζωντανών» του χωριού. Όλα ξεκίνησαν, λέει η παράδοση, όταν επί Τουρκοκρατίας ένας κάτοικος του χωριού έχασε τον ταύρο του και ψάχνοντάς τον βρέθηκε σε ένα λόφο όπου υπήρχε μια πηγή. Ο χωριανός γονάτισε να πιει νερό και μπήκε στο σημάδι ενός Τούρκου ληστή που κρυβόταν στο ξωκκλήσι του Άι-Χαραλάμπη. Ωστόσο, ένα σύννεφο έμπαινε συνέχεια ανάμεσα στους δύο και ο Τούρκος δεν κατάφερνε έτσι να βρει το χωριανό. Πίστεψε, έτσι, πως πρόκειται για «θαύμα» και έδωσε στο χωριανό τον ταύρο του, που είχε πάρει ο ίδιος. Ο δεύτερος έταξε τον ταύρο στον άγιο και τον θυσίασε.
Έκτοτε καθιερώθηκε το έθιμο, που δεν έχει σταματήσει ούτε χρονιά. Παρ’ όλο που αρχικά ο εορτασμός γινόταν το Φεβρουάριο, αργότερα μεταφέρθηκε στα τέλη της άνοιξης για να καταλήξει σήμερα να γίνεται μέσα στον Ιούνιο, αφού κλείσουν και τα σχολεία. Από τις αρχές περίπου του προηγούμενου αιώνα, τη διοργάνωση του πανηγυριού έχει αναλάβει το Γεωργικό Σωματείο «Η Πρόοδος» της Αγίας Παρασκευής. Όπως μας δήλωσε, μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Μαρμαρινός, είναι το πανηγύρι που περιμένουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού και ειδικά οι… έφιπποι.

Το πρόγραμμα του πανηγυριού
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, το τετραήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 25 Ιουνίου με την περιφορά του Ταύρου στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Θα ακολουθήσει, το Σάββατο 26 του μήνα, ο στολισμός των αλόγων και η αναχώρηση των καβαλάρηδων πανηγυριστών ανά παρέες από την Αγία Παρασκευή για την τοποθεσία «Ταύρος», όπου βρίσκεται και το ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Μετά το έφιππο προσκύνημα και τον εσπερινό, θα γίνει η θυσία του ιερού σφαγίου.
Την Κυριακή 27 Ιουνίου, μετά τη θεία λειτουργία, θα γίνει η ευλογία του φαγητού («κισκέτς»), που θα διανεμηθεί δωρεάν στους προσκυνητές, ενώ οι καβαλάρηδες θα επιστρέψουν στην Αγία Παρασκευή, όπου στη θέση «Στάλος» θα γίνουν θεαματικοί ιππικοί αγώνες και θα απονεμηθούν τα έπαθλα στους νικητές. Θα ακολουθήσει η περιφορά των καβαλάρηδων στις γειτονιές του χωριού, στο γνωστό «ραχμάνι», ενώ οι εκδηλώσεις θα λήξουν τη Δευτέρα 28 του μήνα με βραδινή διασκέδαση, τα «Χαρλαμέλια», σε όλα τα καφενεία του χωριού, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και γλεντιού μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey