Κολυμβητήριο… σε τρεις μήνες

01/07/2012 - 05:56
Είναι εφικτός ο στόχος μέχρι το τέλος του χρόνου η Λέσβος να διαθέτει πισίνα κολυμβητηρίου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης μιας προκάτ και συγκριτικά φτηνής κατασκευής. Επίσημη πραγματογνωμοσύνη απ’ το ΤΕΕ ζητούν οι γονείς.
Είναι εφικτός ο στόχος μέχρι το τέλος του χρόνου η Λέσβος να διαθέτει πισίνα κολυμβητηρίου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης μιας προκάτ και συγκριτικά φτηνής κατασκευής. Η επιτροπή αγώνα που έχει συγκροτηθεί από γονείς των κολυμβητικών συλλόγων της Μυτιλήνης υπέβαλε αίτημα στο ΤΕΕ να αναθέσει πραγματογνωμοσύνη για την κατάσταση στο υφιστάμενο Κολυμβητήριο, ενώ τη Δευτέρα, μετά από μια πρώτη επαφή που είχαν μέλη της με τον περιφερειάρχη, θα του υποβάλει προτάσεις για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης σε πρόγραμμα ενός προκάτ κολυμβητηρίου.

Για τη Δευτέρα ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Νάσο Γιακαλή μέλη της επιτροπής αγώνα που συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου το μεσημέρι της Πέμπτης, ενημερώνοντάς τον για το θέμα του Κολυμβητηρίου. Οι Παναγιώτης Καλίτσας και Γιώργος Παυλακέλλης εξέθεσαν την άποψη ότι αν βρεθεί χρηματοδότηση μπορεί σε τρεις μήνες να κατασκευαστεί κολυμβητήριο, προκάτ, σε ένα χώρο που θα μπορεί άμεσα να διαμορφωθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, ή και του Καρά Τεπέ, στην έκταση όπου έχει χωροθετηθεί το νέο κολυμβητήριο Μυτιλήνης.
Στον κ. Γιακαλή, που άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της επιτροπής, θα καταθέσουν τουλάχιστον δύο προτάσεις για τέτοιου είδους προκάτ κατασκευές κολυμβητικών αγωνιστικών πισινών, προκειμένου να εξετάσει πώς και από πού μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πίστωση, αν υπάρξει τέτοια δυνατότητα. Απ’ την πλευρά της επιτροπής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι ο περιφερειάρχης έδειξε διάθεση και πρόθεση να βοηθήσει όπως μπορεί, χωρίς όμως να δεσμευτεί σε κάτι συγκεκριμένο για την πηγή χρηματοδότησης του έργου.

Και το ΤΕΕ
Αναμένοντας το πόρισμα του καθηγητή τού ΕΜΠ Κώστα Σπυράκου, η επιτροπή αγώνα αποτάθηκε και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Παναγιώτη Πιττό, ενώ χθες επρόκειτο να υποβληθεί αίτημα προς το ΤΕΕ για τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης για την κατάσταση του Κολυμβητηρίου από ομάδα μηχανικών του.
Ο κ. Πιττός υπενθύμισε πως το ΤΕΕ έχει αναδείξει με έγγραφά του κατά καιρούς τα ζητήματα διάβρωσης που αντιμετωπίζουν πολλά κτήρια, εξέφρασε την άποψη πως το Κολυμβητήριο μπορεί και πρέπει να σωθεί και συμπλήρωσε ότι από επίσκεψη που είχε κάνει προσφάτως, είδε και ο ίδιος πως πραγματικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. «Σε τρομάζει η εικόνα τού μπετόν χωρίς σίδερα, και αναρωτιέσαι πώς μια τέτοια μεγάλη στέγη εδράζεται σε τέτοια βάση», σημείωσε ο κ. Πιττός, προσθέτοντας ότι και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως το κτήριο του Τελωνείου για παράδειγμα, έχουν υπάρξει πολλά πορίσματα από διαφορετικούς φορείς όπως τώρα για το Κολυμβητήριο.
Τέλος, ο κ. Πιττός χαρακτήρισε ως απόλυτα σωστή την τοποθέτηση που έκανε ο κατ’ εξοχήν για το ζήτημα ειδικός, καθηγητής τού ΕΜΠ Κώστας Σπυράκος, ότι δηλαδή πρέπει να γίνουν με εξειδικευμένα όργανα μετρήσεις και ακτινογραφία του Κολυμβητηρίου πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.


Οικονομική και εύκολη λύση για πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα
Δεκάδες προκάτ κολυμβητήρια…

Τις προτάσεις που θα καταθέσουν στον περιφερειάρχη ξεκίνησαν ήδη να επεξεργάζονται οι κολυμβητικοί σύλλογοι, υποστηρίζοντας πως η εύκολη και οικονομική λύση των προκάτ πισινών κολύμβησης έχει επιλεγεί από σειρά δήμων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι απ’ το 2004 έως και προσφάτως εγκαθιστούσαν τέτοια κολυμβητήρια.
Ο Στρατής Μανιατέλλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου τού ΝΟΜ, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του θέματος, εξήγησε πως σε επίπεδο χώρας ουσιαστικά μία εταιρεία δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους κατασκευές, αλλά υπάρχει δυνατότητα να ζητηθούν προσφορές και από εταιρείες του εξωτερικού.
Οι προκάτ πισίνες, απ’ τα στοιχεία που έως τώρα έχει συλλέξει, είναι δύο βασικά τύπων, γαλβανιζέ ή ανοξείδωτες, με τιμή που φτάνει τις 250.000 και 350.000 ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των προκάτ πισινών, ο όγκος τους είναι 25 μέτρα μήκος επί 15 μέτρα πλάτος επί 18 μέτρα βάθος, θερμαινόμενες και μπορούν να τοποθετηθούν υπόγεια, μετά από σκάψιμο στο συγκεκριμένο χώρο, ή υπέργεια, χωρίς να προηγηθούν ιδιαίτερες διαμορφώσεις.
Τέτοιες πισίνες υπάρχουν στη Λάρισα, στο Βόλο, στον Πανιώνιο, στη Νέα Σμύρνη, στο Λουτράκι κ.α., ενώ απ’ τις τελευταίες που τοποθετήθηκαν είναι αυτή που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου Παλλήνης.
Όπως τόνισε ο κ. Μανιατέλλης, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως δύο μήνες μετά την παραγγελία μπορεί να ξεκινήσει η τοποθέτηση-εγκατάσταση, που διαρκεί ένα μήνα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργασίες διήρκεσαν λιγότερο από 20 μέρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey