Συνεργασία - μοχλός για την περιοχή

01/07/2012 - 05:56
Δήμος Ερεσού - Αντίσσης και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, δουλεύουν μαζί
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, η εκδήλωση - διάλεξη με θέμα «Ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου», που διοργάνωσαν στο Αρχοντικό Γώγου στη Βατούσα, ο Δήμος Ερεσού - Αντίσσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Επρόκειτο για ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο φορέων, με σκοπό τόσο την αξιοποίηση του παλιού Αρχοντικού, που παραχωρήθηκε μετά από εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατούσας, όσο και την προβολή του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.
Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας, καθώς και οι δυνατότητες που διανοίγονται για την ανάπτυξη της περιοχής, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Ζούρο.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η μελέτη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο Σχολείο της Ρέμας, που μέσα από προσπάθειες που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, έχει πλέον ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία του.
Τέλος, οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο», που δημιούργησε το Εργαστήριο Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη, καθώς και αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του BBC «Aristotle’s Lagoon».


Έως τον Οκτώβριο, θα φιλοξενείται η έκθεση «Φυτά & Παράδοση: Μια άλλη οπτική της βιοποικιλότητας», στο Αρχοντικό Γώγου στη Βατούσα

Για την έκθεση με τις χρήσεις των φυτών
Την ίδια μέρα, στους χώρους του Αρχοντικού Γώγου, ξεκίνησε και η πρώτη περιοδική έκθεση με θέμα «Φυτά & Παράδοση: Μια άλλη οπτική της βιοποικιλότητας» που -πέρα από τις μόνιμες εκθέσεις- θα φιλοξενείται μέχρι και τον Οκτώβριο, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Πρόκειται για μια δουλειά που προέκυψε μέσα από εθνοβοτανική έρευνα, που εκπόνησε το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Προγράμματος «BIOBUS», η οποία αφορούσε τη συλλογή πληροφοριών για τις παραδοσιακές χρήσεις των φυτών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στόχος της είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με την παραδοσιακή γνώση για τις χρήσεις 32 φυτών, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες και διασώθηκε μέχρι σήμερα από τους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αποτελεί και μια προτροπή για δημιουργικό συνδυασμό του παλιού με την καινοτομία, που αποσκοπεί στο να πλημμυρίσει το κοινό με όμορφες μνήμες και ιδέες. Σκοπός της είναι, τέλος, να αναδείξει τη «χρηστική» αξία που είχε η βιοποικιλότητα στη λαϊκή παράδοση, καθώς και να εμπνεύσει νέες ιδέες αξιοποίησής της.
«Παραχωρήσαμε το Αρχοντικό Γώγου, στην προσπάθειά μας να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα της Βατούσας. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η σημαντικότερη και πιο οργανωμένη που φιλοξενούμε μέχρι τώρα», είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Άβελ Σπανέλλης.


Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, εξήγησε τους στόχους της συνεργασίας

Στόχος η ανάπτυξη και προβολή της περιοχής
Ο ίδιος, αναφερόμενος στη συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, είπε σχετικά: «Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, που δεν περιμένει τίποτε άλλο εκτός από τον πολιτισμό, αφού η ελιά και η κτηνοτροφία αργοπεθαίνουν. Μπορούμε να δώσουμε προστιθέμενη αξία αν επενδύσουμε σε τέτοιου είδους πράγματα. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αποδεχτεί τη συγκεκριμένη συνεργασία και τη θεωρεί σημαντική πρόοδο για το χωριό».
Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Ζούρος δήλωσε: «Ο βασικός στόχος μας είναι, ουσιαστικά, η λειτουργία του Αρχοντικού Γώγου ως μουσειακού και εκθεσιακού χώρου -αφού μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους, δεν είχε σταθερό ωράριο- και η φιλοξενία σε αυτό, εκθέσεων φυσικής ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής. Από εκεί και πέρα, το παλιό σχολείο της Ρέμας, πρόκειται να λειτουργήσει σαν κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μέσα από τη δημιουργία σταθερών δομών και πόλων έλξης επισκεπτών, μπορεί να υπάρξει μια ανάπτυξη της περιοχής, ενώ μέσα από την αλληλοϋποστήριξη δομών, όπως το Ψηφιακό Μουσείο “Γιώργος Ιακωβίδης” στα Χύδηρα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, το Αρχοντικό Γώγου στη Βατούσα κ.ά., να δημιουργούν στον επισκέπτη, ένα ενδιαφέρον όχι μόνο να περάσει από την περιοχή, αλλά και να παραμείνει σε αυτή. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το πολιτισμικό και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να επιδιωχθεί ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα στοιχεία αυτά».






 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey