Πάνω στη σύγχρονη φωτογραφία

01/07/2012 - 05:56
Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για την τέχνη της φωτογραφίας παρακολουθούν από προχτές Τετάρτη 13 μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας «Art/If/Act», που διοργανώνεται σε 13 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.
Μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, στο πανελλαδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «13x13»

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για την τέχνη της φωτογραφίας παρακολουθούν από προχτές Τετάρτη 13 μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας «Art/If/Act», που διοργανώνεται σε 13 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, αφορώντας αντίστοιχα 13 διαφορετικές φωτογραφικές ομάδες. Από τον αριθμό αυτό έχει πάρει και το όνομά του το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα «Panoptikon 13x13», της ομάδας «Art/If/Act» έχει ως κεντρικό του άξονα τη σύγχρονη φωτογραφία. Εξελίσσεται σε 13 αστικά κέντρα της περιφέρειας της χώρας και περιλαμβάνει 13 επιμορφωτικά σεμινάρια, θεωρητικού και δημιουργικού χαρακτήρα, που προσφέρονται δωρεάν και βασίζονται σε 13 θεματικές έννοιες.
Κάθε σεμινάριο περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό, όσο και πρακτικό μέρος, ενώ το πρόγραμμα στο σύνολό του έχει στόχο την προώθηση της σύγχρονης φωτογραφίας, την υποστήριξη των τοπικών φωτογραφικών φορέων, τη σύνδεση του έργου των φωτογραφικών ομάδων με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τη δημιουργία και οργάνωση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συνεργασίας και επικοινωνίας, μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν.

Όλες οι σύγχρονες τάσεις
Σεμινάρια έχουν ήδη γίνει σε πόλεις όπως η Λαμία, η Κέρκυρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα, η Κοζάνη κ.α.. Τώρα, είναι η σειρά της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Τα μέλη τής ΦΕΜ που έχουν επιλεγεί για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, είναι και αυτά που έχουν προχωρήσει αρκετά στον τομέα της φωτογραφίας. Πρόκειται για τους: Νάγια Βακλατζή, Τόλη Γιαννακόπουλο, Δημήτρη Γιασσιά, Γιώργο Καζάζη, Δημήτρη Κορομηλά, Χάρη Μακρίδη, Θωμά Μαμάκο, Θανάση Μαχλέρα, Μιχάλη Μπάκα, Δημήτρη Μποσταντά, Σίμο Μπουρνού, Στρατή Τσουλέλλη και Πάνο Χαραλαμπίδη.
Το απόγευμα της Τετάρτης, στο εντευκτήριο της Φωτογραφικής Εταιρείας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων με τον επιμορφωτή του σεμιναρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΦΕΜ, Στρατή Τσουλέλλη, ήταν μια συνάντηση πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική.
«Πρόκειται για ένα σεμινάριο πολύ χρήσιμο, που αφορά την ενημέρωσή μας για τα σύγχρονα διεθνή φωτογραφικά δεδομένα», λέει ο ίδιος. «Ακούσαμε πρώτα για το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η φωτογραφία, για τις τάσεις και τα ρεύματα που επικρατούν, αλλά και για τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους. Θα συνεχίσουμε έτσι, μέχρι να περάσουμε στη φάση που θα τραβήξουμε τις δικές μας φωτογραφίες. Αξίζει σίγουρα τον κόπο, ο εκπαιδευτής είναι πολύ ενημερωμένος και έχει κάνει σπουδές στο εξωτερικό. Γίνεται εποικοδομητική συζήτηση, πάνω σε ένα είδος φωτογραφίας που θέλει να το “ψάξεις” σε βαθύτερο επίπεδο, μέσα από τη δουλειά επαγγελματιών που έχουν φέρει τη φωτογραφία στα όρια. Μιλήσαμε, άλλωστε, για φωτογραφίες που έχουν μπει πλέον σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους, γκαλερί και μουσεία, σε όλον τον κόσμο. Και όλα αυτά τελείως δωρεάν, κάτι που είναι σημαντικό για μια επαρχιακή πόλη όπως η Μυτιλήνη.»

Έπονται συνεργασίες
Μέχρι και την Κυριακή, τα μέλη τής ΦΕΜ θα συναντιούνται καθημερινά με τον επιμορφωτή, θα ακούνε, θα μαθαίνουν, θα δουλεύουν και θα φωτογραφίζουν.
Η δουλειά που θα προκύψει από το δημιουργικό/φωτογραφικό μέρος του προγράμματος, θα περιλαμβάνει ανάρτηση των φωτογραφιών σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους, παρουσίασή τους στην ιστοσελίδα www.panoptikon13x13.com και έκδοση συλλεκτικού φωτογραφικού λευκώματος. Θα γίνουν επίσης διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις (εκθέσεις, προβολές κ.ά.), ενώ απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών, τόσο με ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα και φεστιβάλ, όσο και με θεσμούς ή ομάδες από το εξωτερικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey