«Κανένας φοιτητής χωρίς στέγη»

01/07/2012 - 05:56
Συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Κτήριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ύστερα από σχετική απόφαση που πάρθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Κτήριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ύστερα από σχετική απόφαση που πάρθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Κύριο αίτημα των φοιτητών, για άλλη μια φορά, να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των φοιτητικών εστιών, αφού αυτό δεν έχει ακόμη λυθεί παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των φοιτητικών συλλόγων από τις αρχές του φετινού ακαδημαϊκού έτους.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών που λόγω οικονομικών δυσχερειών δικαιούνται δωρεάν στέγαση, είναι φέτος εντονότερο από άλλες χρονιές, καθώς τα μαθήματα στις σχολές ξεκίνησαν με πολλούς από αυτούς να μένουν χωρίς στέγη. Σταδιακά ο αριθμός τους μειώθηκε, ωστόσο - σύμφωνα με τους συλλόγους φοιτητών - είναι δεκάδες αυτοί για τους οποίους το πρόβλημα παραμένει. Με τη χθεσινή κατάληψη, οι φοιτητές ζητούν να μη μείνει κανένας από αυτούς χωρίς στέγη, αλλά και την ανέγερση φοιτητικών εστιών μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.
Την κατάληψη, μάλιστα, υποστήριξαν με την παρουσία τους και φοιτητές άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, όπως αυτών της Κοινωνιολογίας, του Περιβάλλοντος και της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας - που την προηγούμενη Πέμπτη είχαν διοργανώσει και σχετική παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου -, αφού σε δικές τους γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε το να στηρίξουν οποιαδήποτε σχετική δράση αποφασιστεί από κάποιο άλλο Τμήμα.

Αυξήθηκε το στεγαστικό επίδομα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που το Περιφερειακό Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας (Π.Σ.Φ.Μ.) της Μυτιλήνης απέστειλε πριν από λίγες ημέρες στους φοιτητές, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, αποφασίστηκε η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους δικαιούχους από 150 σε 200 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και το να καταβάλλεται το επίδομα τμηματικά και όχι στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, όπως είχε αποφασιστεί μέχρι πρόσφατα.

«Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην ικανοποιήθηκε»
Όσον αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας και πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, Νίκος Σουλακέλλης, υποστηρίζει ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο Π.Σ.Φ.Μ. - οι οποίες αφορούσαν 280 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, αλλά τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση, παραμένουν άδειες 11 κλίνες, αφού μέχρι στιγμής κανένας δικαιούχος δεν πήγε να παραλάβει τα κλειδιά.
«Δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας φοιτητής που να μην έχει αιτηθεί επίδομα στέγασης και να μην το έχει πάρει ή να θέλει να μπει σε δωμάτιο και να μην έχει μπει. Μάλιστα, κάποιοι φοιτητές προτιμούν το επίδομα από την κλίνη», λέει ο ίδιος.
Από τους 120 δικαιούχους έχουν ενημερωθεί ως τώρα οι 90 και από ό,τι φαίνεται προτίμησαν το επίδομα από την κλίνη. Παραμένουν, έτσι, άλλοι 30 δικαιούχοι που θα ενημερωθούν σχετικά μέσα στις επόμενες μέρες.
Όπως τονίζει, μάλιστα, ο κ. Σουλακέλλης, εφόσον δεν καλυφθούν οι κλίνες, αυτές θα δοθούν σε φοιτητές Erasmus ή σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα έρθουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Οι φοιτητές, πάντως, επιμένουν ότι υπάρχουν άτομα που έχουν μείνει χωρίς στέγη και συνεχίζουν να ζητούν την ικανοποίηση όλων, διεκδικώντας κυρίως την ανέγερση φοιτητικών εστιών μέσα στην πόλη. Υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι το στεγαστικό επίδομα των 200 ευρώ εξακολουθεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους και καλούν το Πανεπιστήμιο να αναλάβει το ίδιο την εύρεση σπιτιών που θα έχουν τόσο χαμηλό ενοίκιο.
Η κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία ξεκίνησε νωρίς το πρωί, επρόκειτο να λήξει αργότερα μέσα στη μέρα. Αποφάσεις για επόμενες κινήσεις ή μη των φοιτητών, θα παρθούν στην επόμενη γενική συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, αλλά και των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων της Μυτιλήνης.

Γιατί οξυμμένο πρόβλημα φέτος;
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα της Μυτιλήνης, αφού η μη ύπαρξη οργανωμένων φοιτητικών εστιών δημιουργεί προβλήματα πολλά και γνωστά. Προβλήματα απουσίας επαρκών δωματίων, μεγάλης απόστασης από το κέντρο της Μυτιλήνης, συμπεριφοράς των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων δωματίων που χρησιμοποιούνται αντί εστιών, αλλά και διάφορες ελλείψεις στη θέρμανση, το ζεστό νερό κ.λπ..
Φέτος, ωστόσο, από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, η έλλειψη φοιτητικών εστιών στο κέντρο της πόλης και η μικρή ανταπόκριση που υπήρξε από τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στις προκηρύξεις που έκανε το Πανεπιστήμιο - αφού δεν έβρισκαν συμφέρουσα την προσφερόμενη τιμή, αλλά και δεν ανταποκρίνονταν στους όρους που έπρεπε τα δωμάτια να πληρούν -, οδήγησαν στο να οξυνθεί το πρόβλημα περισσότερο από ποτέ.
Σε αυτό συνέβαλε και το ότι ο έλεγχος καταλληλότητας που πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες φοιτητών σε δωμάτια, ανέδειξε πολλά από αυτά ως ακατάλληλα για τη διαμονή φοιτητών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey