Κυπριακές φωτογραφίες «ταξιδεύουν» μέχρι τη Μυτιλήνη

01/07/2012 - 05:56
Μια πλούσια έκθεση φωτογραφίας, με υλικό από τον Παγκύπριο Διαγωνισμό 2008, θα φιλοξενήσει στη Μυτιλήνη η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης.
Μια πλούσια έκθεση φωτογραφίας, με υλικό από τον Παγκύπριο Διαγωνισμό 2008, θα φιλοξενήσει στη Μυτιλήνη η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στις 7:30 το απόγευμα και η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 20 του μηνός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια ισχυρούς δεσμούς φιλίας με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη έκθεση φωτογραφιών, που προέρχονται από τον τελευταίο Παγκύπριο Διαγωνισμό 2008.
Σε αυτόν συμμετείχαν 95 φωτογράφοι με 771 φωτογραφίες. Από αυτές, ξεχώρισαν για βραβεία και αναρτήσεις 195 φωτογραφίες. Στη Μυτιλήνη ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει τις καλύτερες βραβευμένες φωτογραφίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου είναι από τα πλέον δυναμικά σωματεία στον κόσμο στο τομέα της φωτογραφίας, με παρουσίες και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Και… εργατικές ιστορίες

Τη Δευτέρα 23 του μηνός, στη ΦΕΜ, θα εγκαινιαστεί άλλη μία ενδιαφέρουσα έκθεση, με θέμα «Εργατικές ιστορίες του τσιμέντου και της θάλασσας», του Τόλη Γιαννακόπουλου.
«Στον παρασκήνιο χώρο του σημείου τομής της ιδιωτικής σφαίρας μ’ αυτήν της κοινοτικής και της δημόσιας στήνεται το σκηνικό όπου οι πρωταγωνιστές εργάτες επιτελούν τους διπλούς ρόλους τους. Από τη μία μεριά η έκφραση των εργασιακών προσπαθειών που έρχονται να καλύψουν την προσωπική ανάγκη επιβίωσης κι από την άλλη, αυτών που καλούνται να καλύψουν την ομαδική ανάγκη του αποτελέσματος μέσω της συνεργασίας. Άλλοτε εικόνες ιδιωτικές, όπου τα υποκείμενα υποχωρούν σε ατομικές εσωτερικές διαδρομές, κι άλλοτε, στιγμές έκδηλης κοινωνικής παρουσίας, όπου το “Εγώ” μεταφράζεται σε ένα κατ’ ανάγκην “Εμείς”», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα τη ΦΕΜ.
Παράλληλα, σημειώνεται: «Σε όλους τους τύπους των προς τα έξω προβαλλόμενων εικόνων τους, οι εργάτες δείχνουν να ασκούν έναν ισχυρό εσωτερικό αυτοέλεγχο, καθώς, ανάμεσα στους τσιμεντοπροβλητάδες, ούτε η ευαισθησία και η προθυμία, ούτε η αναισθησία και η απροθυμία συγχωρούνται.»
Κι όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αλί επάνω στην πλωτή εξέδρα του γερανού, «και ο παράδεισος και η κόλαση εδώ είναι», δείχνοντας με το χέρι του την τσαλακωμένη λαμαρίνα της εξέδρας. Αυτήν που αποτελεί τη δική του γη. Φυσικός χώρος του σκηνικού, το υπό ανακατασκευή λιμάνι του Καρλοβάσου Σάμου, σημειώνει η ΦΕΜ, για να κλείσει τον πρόλογο σχετικά με τη συγκεκριμένη έκθεση.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey